VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н.Єфіменко Т.І.

Українська державна академія залізничного транспорту, Україна

Сприятливе підприємницьке середовище і соціальна відповідальність підприємництва

Підприємницьке середовище України вже давно звикло до перманентних змін в законодавстві, яке регулює питання бізнесу. Остання місяці стали часом хвилювання для кожного громадянина, бо оновлення податкового законодавства примусила кожного поставити собі певні запитання і отримати, далеко не завжди, заспокійливі відповіді. Дискусії в засобах масової інформації сфокусувалися навколо основного питання: «Покращаться чи погіршаться умови для підприємницької діяльності? Чи створиться в Україні сприятливе середовище для підприємництва?».

Уряд анонсує свої законодавчі ініціативи, як «інноваційний документ, … принципово поліпшить інвестиційний клімат в країні і підніме нашу країну у рейтингу економічних свобод та привабливості для ведення бізнесу». Що є привабливим, сприятливим середовищем для ведення бізнесу: економіка з бездефіцитним державним бюджетом, за рахунок підвищення податкового тиску, чи зменшення податкового навантаження для забезпечення інвестування в бізнес? І взагалі, чи є ці питання, питаннями вибору? Спостереження за полемікою, викликають думку, що опоненти мають різне уявлення про «сприятливе середовище для підприємництва».

Яким же повинне бути середовище, сприятливе для підприємницької діяльності? Може уважне вивчення саме цього питання, підкаже в подальшому рішення проблем існування українського підприємництва взагалі?

Дуже важливо, щоб оновлення законодавства, яке регулює підприємницьку діяльність, обов’язково враховувало умови для створення і розвитку сприятливого підприємницького середовища .

Наукове значення проблеми формування сприятливого підприємницького середовища, як умова соціального розвитку суспільства – багатовекторне. Опрацювання законодавчих та нормативних актів щодо підприємницької діяльності, безумовне передбачає визначення змісту, дослідження типології, аналіз умов здійснення та організаційно-правових форм такої діяльності. Існує ряд аспектів багатогранної проблеми розвитку підприємницького середовища, що не отримали належної уваги в сучасній наукових публікаціях: наукове визначення категорій «сприятливого», і відповідно, «несприятливого» підприємницького середовища; економічні підґрунтя підприємницького середовища та його зв'язок із соціальними процесами в суспільстві; наукове визначення категорій економічної і соціальної ефективності підприємницької діяльності; принципи ефективної підприємницької діяльності; способи і прийоми формування сприятливого підприємницького середовища та його регулювання; місія та соціальна відповідальність українського підприємництва. Формування механізмів створення сприятливого підприємницького середовища в Україні реалізується за допомогою принципів соціальної відповідальності підприємництва, як елементу підґрунтя соціального розвитку держави.

Сприятливе підприємницьке середовище доцільно визначити і розкрити, як сукупність таких соціально-економічних умов, що забезпечують: а) самостійність ініціативної діяльності підприємця; б) мінімізацію ризиків, діяльності в конкурентному середовищі; в) гарантії законності матеріальної відповідальності підприємця; г) створення необхідних передумов для інновацій; д) спрямованість мотивації діяльності підприємця на комерційний успіх і одночасно на соціальну відповідальність. До сьогодні в сучасній науці не було запропоновано розгорнуте пояснення цієї категорії.

Формування сприятливого підприємницького середовища, яке забезпечує ефективність підприємницької діяльності, залежить як від суб'єктивних, так і від об'єктивних чинників. Це твердження виходить з самої природи підприємництва.

Створення сприятливого підприємницького середовища об’єктивно висвітлює проблему соціальної відповідальності підприємців, і без перебільшення, визнання його історичної місії на сучасному етапі.

Під соціальною відповідальністю підприємництва слід розуміти певну лінію поведінки підприємців, що є наслідком і одночасно мотивує економічні інтереси підприємців в напрямку підвищення рівня життя в країні.

Соціальні процеси важче підлягають виміру і оцінюванню ніж економічні, і тому будь-яка можливість поповнення сукупності соціальних індикаторів вважається автору за доцільне. Таким індикатором може стати індекс соціальної відповідальності підприємництва (ІСВП). Цей показник передбачається інтегрованим, що виражений в відсотках і розрахований як відношення суми середньозважених значень окремих коефіцієнтів, які відображують відносні зміни по окремих об’єктах спостережень. Запропонований індекс соціальної відповідальності і складові його визначення можуть бути використані як критерії оцінки стану підприємницького середовища. Як індикатори соціальної системи, вони можуть охарактеризувати рівень зацікавленості підприємців щодо стратегічних вкладень в розвиток суспільства та рівень відповідальності законодавців в формуванні сприятливого підприємницького середовища.