VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Крамаренко І.С.

Миколаївській міжрегіональний інститут розвитку людини

ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини “Україна”», Україна

СУЧАСНИЙ ДОСВІД ІНВЕСТЕЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ В АГРОПРОДОВОЛЬЧОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

В Україні грунтово-кліматичні умови дають можливість вирощувати сільськогосподарську продукцію найвищого ґатунку. Однак низький рівень її переробки призводить до зниження якості кінцевого продукту і привабливості його для споживачів, що зменшує конкурентоспроможність не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому ринку. Виправити дану ситуацію можна, технічно переоснастивши переробні підприємства. Але для цього необхідні немалі кошти, яких у переважної більшості таких підприємств немає. Одним з джерел фінансування можуть стати інвестиції.

За даними Державного комітету статистики на 1 червня 2010 року інвестиції в основний капітал підприємств склали 55642,2 млн. грн., з них 3352,7 млн. грн. в сільське господарство – це майже 6% від загального обсягу наданих інвестицій в економіку країни (рис.1).

Рис.1. Інвестиції в основний капітал за видами економічної діяльності за січень-червень 2010 року

Аграрний сектор України є непривабливим для потенційних інвесторів через високі ризики, пов’язані з незахищеністю права власності та ймовірністю неповернення коштів через недосконале управління.

Однак, на сьогоднішній день існує сільськогосподарське підприємство, яке має сучасний досвід залучення інвестиційних проектів, майже на суму 200 млн. доларів США. ТОВ СП «Нібулон» один із провідних експортерів та виробників сільськогосподарської продукції країни. Основний напрямок діяльності підприємства це виробництво зернових і масляничних культур, матеріально-технічне забезпечення сільськогосподарського виробництва, торгівля сільськогосподарською продукцію, тваринництво, виробництво ковбасних виробів, зберігання і доведення продукції до товарної кондиції, зовнішня економічна діяльність, страхування, охорона навколишнього середовища.

Інвестиційна програма ТОВ СП «НІБУЛОН» в умовах кризи успішно реалізується. Вона передбачає будівництво 8 елеваторів і річкових терміналів у Полтавській, Черкаській, Запорізькій і Дніпропетровській областях. Також буде створений флот компанії, що складається на першому етапі з 50 самохідних і несамохідних суден (у тому числі 14 буксирів) загальним дедвейтом понад 150 тис. т. Ці судна будуть ходити під українським прапором, вони виготовлені з вітчизняного металу на українських суднобудівних підприємствах. Завдяки реалізації проекту буде надана робота на цих об'єктах більше 10 тис. осіб, 150 будівельним організаціям і заводу ВАТ«Ваданс Ярдс Океан». Загальний обсяг 1-ої черги елеваторних потужностей складе більше 600 тис. т. У планах компанії на 2010 рік - довести ємність елеваторів «НІБУЛОН» до 2 млн. т. Одним із партнерів інвестиційного проекту є Європейський банк реконструкції та розвитку, а в Україні ВАТ «Укрексімбанк».

Логістична схема, яку створює і вже на практиці реалізовує ТОВ СП «Нібулон», виглядає так: зерно з найбільших зернових областей — Полтавської, Дніпропетровської, Київської, Черкаської, Кіровоградської та Запорізької — звозитимуть до спеціально збудованих сучасних елеваторних комплексів, у яких збіжжя може зберігатися без втрати якості та на яких компанія планує організувати заставні закупівлі. А звідти — суднами вниз по Дніпру — до портів, де пшеницю, овес, ячмінь тощо перевантажуватимуть на морські судна. Усього планують збудувати додатково 18 елеваторів, десять із яких — річкові. До них причалюватимуть 57 несамохідних суден, а транспортуватимуть їх за допомогою 14 буксирів. Сьогодні вже здані й успішно працюють 24 несамохідні судна, три буксири, три річкові термінали — у Черкаській, Полтавській, Запорізькій областях і п’ять сухопутних елеваторних комплексів на Полтавщині.

Основне стратегічне завдання ТОВ СП "НІБУЛОН" - замкнути цикл, починаючи від виробництва продукції та її переробки, до реалізації кінцевому споживачеві, у тому числі зарубіжному, тобто досягти вертикальної інтеграції в сільському господарстві.

Стратегія розвитку ТОВ СП "НІБУЛОН" включає три головні напрями: виробництво сільгосппродукції; зберігання і доведення продукції до товарної кондиції; торгівля та експорт сільгосппродукції, поєднання яких дає конкурентні переваги в порівнянні з традиційними вітчизняними виробниками та компаніями -експортерами.

Надходження іноземних інвестицій в економіку країни має позитивну динаміку. Це зумовлено такими чинниками, як прагнення закріпитися на перспективному ринку збуту України, отримати прибуток на довгостроковій основі, використовувати відносно дешеву та кваліфікаційну робочу силу - як важливий чинник зниження собівартості продукції. За допомогою втілення інвестиційних проектів сільськогосподарські підприємства зможуть нарощувати виробництво, підвищувати конкурентоспроможність та збільшувати експорт аграрної продукції. Без державної підтримки створити сприятливий інвестиційний клімат в аграрному секторі України буде не можливо.