VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Круш В.В.

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, Україна

ПРОБЛЕМИ ОПТИМІЗАЦІЇ СПІВВІДНОШЕННЯ ВИТРАТ ТА ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ З ДЕРЖАВНОЮ ЧАСТКОЮ ВЛАСНОСТІ

Сучасна трансформація економіки України передбачає пошук нових, більш ефективних підходів до управління діяльністю підприємств. Вагоме місце серед показників діяльності підприємств займають витрати, величина яких суттєво впливає на формування фінансових результатів. Розробка методики вимірювання витрат і результатів має велике теоретичне і практичне значення для вибору і обґрунтовування шляхів оптимального планування діяльності підприємств, зокрема акціонерних товариств з державною часткою власності.

Враховуючи обмеженість ресурсів кожний суб'єкт підприємництва прагне досягнення оптимізації співвідношення результатів і витрат. У зв'язку з цим головну увагу необхідно приділити інструментарію планування, тобто розробці методик вимірювання показників, що відображають оптимальне співвідношення між результатами господарювання і витратами спрямованими на їх досягнення. Від правильності вимірювань витрат і фінансових результатів залежить конкурентоспроможність підприємств та їх прибутковість. Враховуючи, що створення ефективних методів вимірювання витрат і результатів завжди було ключовою проблемою економічної науки і практики, розробка науково-методичних основ оптимізації співвідношення між кінцевими результатами і витратами на основі комплексу моделей при плануванні виробництва, теоретичне обґрунтовування об'єктивної необхідності комплексного підходу до оцінки ефективності діяльності підприємств залишається актуальним і нині. Теоретичні питання визначення оптимальної структури витрат та практичні аспекти їх розв’язання посідають важливе місце у дослідженнях вітчизняних та зарубіжних науковців. Але, нажаль, ці дослідження не мають цілісного характеру і спрямовані на вирішення окремих завдань, однак, залишаються не визначеними адекватні критерії щодо оптимального співвідношення постійних та змінних витрат з метою одержання максимального позитивного фінансового результату. Нині виникає необхідність вдосконалення механізму планування і аналізу, ухвалення нових господарських рішень, а також розробки методів і моделей визначення оптимального співвідношення між кінцевими результатами і витратами господарської діяльності суб’єктів підприємництва.

Важливою проблемою оптимізації структури витрат на підприємствах державного сектору економіки є наявність хаотичного руху інформації без встановлення системи її збору. З огляду на те, що власник вказаних суб’єктів господарювання не є індивідуально визначеним, керівники та фахівці обмежують процес управління витратами лише контролем за вчасним виконанням договірних зобов’язань. Такий підхід приводить до втрати вигідних інвестиційних проектів, нових контрактів, виникнення ризикових ситуацій. Вважаємо, що підприємства державного сектору економіки повинні приймати рішення, дотримуючись регуляторної політики держави, та забезпечувати, при цьому, виконання зобов’язань перед замовниками та результативність діяльності. Для цього доцільно здійснювати економічну діагностику з метою прийняття управлінських рішень у трьох часових аспектах: майбутнє, теперішнє, минуле. Керівників різних рівнів управління цікавлять не тільки результати їх минулої діяльності, а насамперед, способи досягнення бажаних результатів діяльності у майбутньому. Вирішення цієї проблеми стало реальним на основі бюджетування, прогнозування поведінки витрат і доходів, експертних оцінок, розробки альтернативних рішень.

Бюджетування, яке є основою комплексного фінансового планування, дозволяє провести більш поглиблений аналіз витрат підприємства, що охоплюють всі сторони фінансово – господарської діяльності. При цьому спеціалізація основної діяльності суб’єкта підприємництва накладає відбиток на структуру його витрат та процес формування собівартості. Традиційні методи поточного аналізу витрат дозволяють виявити тенденції змін та резерви зниження собівартості, але для того, щоб управляти витратами підприємства, цього недостатньо, оскільки отримані результати відображають упущену вигоду. Для ефективного управління п ідприємством необхідна регулярна оперативна інформація, яка буде поступати до центрів управління витратами з мінімальними втратами часу та потім буде повертатися у вигляді управлінського рішення. Подальшого удосконалення потребує і існуюча система аналізу витрат і доходів за центрами відповідальності для забезпечення користувачів оперативною та достовірною інформацією з питання управління витратами та доходами. Застосування бюджетного моделювання для управління витратами п ідприємства можливо при використанні конкретно заданих умов господарювання, які визначають напрямки пошуку внутрішніх резервів, що знаходяться в прямій залежності від реально створеної структури витрат.

Нині нагальною проблемою, яка потребує наукового та практичного вирішенн я є оптимізація співвідношення кінцевих результатів і витрат при плануванні діяльності акціонерних товариств з державною часткою власності, що обумовлено недостатньо ефективним рівнем управління і, зокрема, планування в нових умовах господарювання, яке веде до збиткової, малоефективної роботи підприємств. Для вирішення цієї проблеми необхідне всебічне цілеспрямоване дослідження внутрішніх і зовнішніх умов та чинників, що впливають на процес фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств.