VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Кудирко О.В.

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, Україна

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Інформація для підприємства на сьогодні є основним ресурсом функціонування на ринку, який забезпечує його конкурентне становище. Кожна організація в своїй діяльності користується масивами інформації, але ступінь використання та впровадження її у роботу є різним, і змінюється залежно від розвитку інформаційних систем. Вагомим поштовхом до розвитку інформаційних систем стало інтенсивне використання маркетингу на підприємствах.

Розвиток корпоративних інформаційних систем сьогодні зумовлений необхідністю у більш деталізованій інформації про ринок та споживачів; збором та використанням різнопланової інформації; потребі в інтенсивному взаємному контакті зі споживачем, тобто налагодженню внутрішнього зв’язку; інтенсивному розвитку інформаційних технологій.

Розглядаючи сутність поняття інформаційної системи, потрібно зазначити, що в широкому значенні – це певний метод зберігання та передачі інформації. А у вузькому, це система, яка дозволяє узагальнювати інформацію, що надходить з різних джерел, а потім передавати її менеджерам у тому вигляді, який найбільш зручний для прийняття ними рішень.

Багато компаній, як вітчизняних, так і світових, що мають розгалужену структуру та великі масиви інформації, створюють власні інформаційні системи на підприємстві, які вирішують завдання по збору, накопиченню та використанню інформації.

Прикладом використання корпоративних систем є, наприклад, компанія «Henkel» має систему під назвою IDIS. Ця система аналізує всю систему інформації і обирає рішення, засноване на критерії «найбільш успішне рішення з накопиченого досвіду». В компанії «Coca-Cola» використовується система Inform Cascade. Ця система націлена на органіці інформаційних потоків в таких сферах як просування торгових марок, планування, глобальний маркетинг.

На світовому ринку корпоративних систем домінують Північна Америка і Європа. Значущими сегментами ринку залишаються Азіатсько-Тихоокеанський регіон і Латинська Америка, де спостерігається швидке зростання. За думкою експертів розвиток корпоративних систем буде зростати, і до 2015 р. досягне в 67,8 млрд. дол. США [1] . Основним поштовхом росту стане збільшення потреби підприємств в інтеграції всіх функцій та інформаційних потоків підприємства в єдину систему.

Особливістю розвитку корпоративних інформаційних систем на вітчизняних підприємствах була відсутність вільного обміну інформацією, але в сучасних умовах посилення конкуренції, створення ефективної інформаційної системи є особливо актуальним. Для розуміння особливостей розвитку назвемо фактори, які є бар’єром розвитку маркетингових інформаційних систем в Україні.

Бар’єри розвитку корпоративних інформаційної системи в Україні:

1. нерозвиненість та не насиченість інформаційного ринку;

2. непрозорість ринкових операцій – відсутність інформації по проведених операціях;

3. низький рівень культури ведення бізнесу і відсутність державного контрою економічної сфери;

4. неповнота і ненадійність існуючих даних про ринок, а також низький рівень конкурентоспроможності;;

5. низька підтримка з боку органів державної влади.

Але не зважаючи на перераховані бар’єри, в Україні існують підприємства, які в тій чи іншій мірі використовують в своїй діяльності інформаційні системи.

Перевагами від застосування на підприємствах таких систем є швидке реагування на зміни в зовнішньому середовищі; інтеграція всіх відділів компанії та співробітників для досягнення кінцевого результату; ефективний процес обміну інформацією між підрозділами компанії.

Відмінностями функціонування корпоративних інформаційних систем в Україні від іноземних підприємств є наступні фактори:

по-перше, для іноземних підприємств основною проблемою є питання надлишку даних, а для вітчизняних компаній основною проблемою є їх нестача даних;

по-друге, іноземні компанії вирішують проблему накопичення та аналізу даних, то вітчизняні компанії займаються питанням збору даних.

Основною ідеєю розвитку корпоративних систем в Україні є те, що більшість підприємств тільки знаходяться на стадії розуміння необхідності у їх впровадженні. На вітчизняному ринку представлено продукти іноземних компаній, російських та вітчизняних.

Але не дивлячись на перераховані проблеми, для сучасних підприємств корпоративні інформаційні системи є важливим засобом управління масивами інформації. Виконуючи функції групування, систематизації, обробки та аналізу даних, вони допомагають успішно реалізовувати функції маркетингу на підприємстві, та управляти потоками інформації.

Список використаних джерел:

1. Світовий ринок ERP-систем. – [ Електронний ресурс ] . – Режим доступу: http://www.interface.ru/home.asp?artId=23945. — Заголовок з екрану.