VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Курило С.В.

Кременчуцький університет економіки інформаційних технологій і управління, Україна

РИНКОВІ ВІДНОСИНИ - ДОВГИЙ, ТРИВАЛИЙ ПРОЦЕС

Ринкові відносини – це відносини і зв’язки, які складаються між продавцями і покупцями в процесі купівлі продажу товарів.

Суб’єктами ринкових відносин є споживачі, виробники і постачальники ресурсів. Споживачами виступають ті суб’єкти, які мають гроші: підприємці, наймані працівники, дрібні товаровиробники, пенсіонери, учні та студенти. Таким чином, суб’єктом виступає майже все населення країни. За умов ринкової економіки щоб споживати, потрібно спочатку купити на ринку.

Виробниками продукції виступають підприємства товаровиробники. Вони виробляють товари та послуги, які мають задовольнити потреби споживачів – покупців. Постачальниками ресурсів, таких як земля, праця, капітал є власники цих ресурсів.

При аналізі ринкових відносин прийнято також виділяти два таких основних суб’єкти: домогосподарства і підприємства. Ці суб’єкти властиві для моделі чистої ринкової економіки, за якої роль держави в економічних процесах мінімальна.

Впровадження ринкових відносин в Україні обумовлює необхідність реформування і зміцнення фінансового сектору економіки з метою посилення його впливу на активізацію інвестиційних процесів, структурну перебудову та подальший економічний розвиток України.

У зв’язку з цим удосконалення діяльності фінансових установ потребує вирішення цілого комплексу проблем, які передусім пов’язані з розширенням номенклатури фінансових послуг, переходом на міжнародні стандарти фінансової і статистичної звітності, посиленням прозорості діяльності суб’єктів господарювання на фінансовому ринку, опануванням системи управління ризиками в умовах економічної нестабільності, вдосконаленням правової бази, впровадження нових інформаційних технологій.

Розв’язання таких завдань потребує використання нових підходів до організації підготовки фахівців відповідного рівня та кординального оновлення змісту фінансово-економічної освіти в цілому.

Ринковим відносинам внутрішньо притаманні економічні самоблокіратори під якими розуміється об’єктивні тенденції, що періодично зумовлюють кризовий стан її основоположних структурних елементів і системо утворюючих принципів.

Ринкові відносини зовнішньо проявляються як взаємодія власників товару, в ході якого відбувається вільний тобто рівноправний обмін товарами, продуктами, виробленими для продажу між країнами світу.

Ринкові відносини мають велике значення як в Україні так і за її межами, так як вони дозволяють добиватися високої ефективності суспільств, виробництва, завдяки ринковим відносинам:

- відбувається зростання внутрішніх та зовнішніх національних ринків;

- створюються національні фінансово-банківські структури,

- стійкими темпами зростає обсяг світової торгівлі, доля якої в світовому ВВП має тенденцію до підвищення

- зростає значення транснаціональних корпорацій та банків в світовій економіці.

В другій половині XX століття ринкові відносини значно розширилися, але як свідчить досвід, перебудова національної, міжнародної економіки на ринкових принципах являє собою довгий, тривалий, достатньо болючий процес.

Впровадження ринкових відносин в Україні гостро висвітлює загальну для перехідних економік проблему – не ефективне використання наявних ресурсів, витратність виробництва на мікро та макрорівні.

Ціни ринкової рівноваги, що утворюються поставили більшість підприємств перед фактом банкрутства. У наших реаліях процеси ринкового пристосування можуть відбуватися тільки через інноваційні технологічні зміни, бо капітал, який нагромаджується у кризовій фазі надвиробництва не знайде позитивної економічної мотивації в старій технологічній структурі. Для подолання кризи він мусить втілитися у науково-технологічні інновації, у нові виробництва, створити галузі які визначають характер структурної трансформації перехідної економіки

Список використаних джерел

1. Єрохін С.А. «Структурна трансформація національної економіки. теоретико-методологічний аспект Наукова монографія Київ Видавництво «Світ Знань» 2002 р. – 528 с.

2. Мірошник А.М. «Економічна природа корпорації:сутність та особливості формування ринкових відносин в Україні». Випуск 1. Київ – 2005р. – 250 с.

3. Козак Ю.Г. Міжнародна економіка» – Навчальний посібник.К. Центр Навчальної літератури Видавництво «Арка» – 2002р. –436 с.