VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Ландик О.В.

Луганський національний аграрний університет, Україна

ТЕМПИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АПК ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Одним з напрямів інтенсифікації зростання агропромислового виробництва і підвищення ефективності інвестиційних вкладень є інновації. Динаміка вкладень, які здійснюються підприємствами в проведення науково-технічних робіт по сільськогосподарських науках свідчить про зростання зацікавленості підприємницьких структур в розробці і впровадженні новацій (рис. 1.). Зростання витрат на проведення науково-технічних робіт по сільськогосподарських науках в 2008 р. в порівнянні з 2004 р. скла ло 2,5 раз и . Проте, в той же час слід зазначити, що частка коштів , що були спрямовані на проведення науково-технічних робіт в загальній структурі інвестиційних вкладень знижується, що свідчить про наявність інших пріоритетів в інвестиційному розвитку сільськогосподарських підприємств.

Рис . 1. Частка витрат на проведення науково-технічних робіт по сільськогосподарських науках в інвестиційних вкладеннях підприємств АПК (2002 – 2008 р.р.)

Інноваційна активність в сільському господарстві істотно поступається активності п ідприємств переробної промисловості. У 2006 – 2008 г .г. в порівнянні з переробною промисловістю, в сільському господарстві, подано заявок на здобуття охоронних документів на винаход ів менше в 2 рази, на корисні моделі і промислові зразки менше в 7 разів. Подібні співвідношення зберігаються і в здобутті охоронних документів. На окрему увагу також заслуговує використання інноваційних розробок у виробництві. Сільське господарство поступається переробним підприємствам по впровадженню раціоналізаторських пропозицій в 1,5 разу, винаходів в 4 рази, корисних моделей в 10 разів.

Аналіз викладених вище даних свідчить про необхідність підвищення ефективності використання існуючих ресурсів в сільському господарстві та збереженню інноваційного потенціалу підприємств-переробників . Безумовно, низькі темпи зростання сільськогосподарського виробництва і зниження його питомої ваги у ВВП є причинами недофінансування галузі, проте слід також відзначити низьку ефективність підприємств у напрямі використання існуючих коштів . Подальший розвиток сільського господарства, особливо в умовах членства в СОТ вимагає посилення ролі п ідтримки, що надається в межах "зелено го кошику ". Таким чином, з метою п ідвищення рівня сільськогосподарського виробництва підприємствам слід максимально ефективно освоювати кошти , спрямовані на розробку і впровадження інновацій.

Спі вв ідношення, що свідчать про зниження частки сільського господарства у ВВП України, і зменшення частки інвестицій, що спрямовуються на проведення науково-технічних робіт по сільськогосподарських науках є негативними сигналами для потенційних інвесторів. Рішення питання активізації інноваційної і інвестиційної діяльності в АПК пов'язане із здійсненням комплексу заходів як на р івні держави, так і на рівні окремих підприємств. Одним з д ієвих способів підвищення інтересу підприємств АПК до фінансування науково-технічних робіт є державне співфінансування або збільшення фінансування державних науково-технічних робіт по напрямах, які є найбільш затребуваним серед підприємств. У свою чергу, окремим господарським структурам сл ід підвищити свою інноваційну активність. Впровадження наукових і технічних новацій, спрямованих на п ідвищення ефективності виробництва слід розглядати як одн у з визначальних вимог розвитку.

Важливу роль в створенні сприятливого інвестиційного клімату ві д іграє організаційно - інформаційне забезпечення активізації інвестиційної діяльності. Сучасна система формування і передачі інформації (знань), не дивлячись на чисельну кількість наукових, освітніх і консультаційних установ, не відповідає потребам підприємств АПК і потенційних інвесторів. Серед причин, що обумовлюють існуючий стан сл ід виокремити: 1) нескоординованість дій наукових і освітніх установ; 2) хронічне недофінансування науково-технічних робіт по сільськогосподарських науках, 3) слабку співпрацю підприємств АПК з науковими, дослідницькими і освітніми установами; 4) відсутність систематичної діяльності з пошуку і впровадження виробничих новацій. Відмічені недоліки, у поєднанні з недосконалим нормативно-правовим забезпеченням, є істотними перешкодами активізації інвестиційної д іяльності підприємств.

Список використаних джерел:

1. Дем’яненко М.Я. Стратегія розвитку агропромислового комплексу України. Проект / М.Я. Дем’яненко // Економіка України. – 2005. – № 7. – С.112 – 118.

2. Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність : [ навч. посіб. ] / Т.В. Майорова. – К. : Центр навчальної літератури, 2004. – 376 с.