VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Малаховський Ю.В.

Кіровоградський національний технічний університет, Україна

МЕТОДИКА ПОБУДОВИ МІЖГАЛУЗЕВОГО БАЛАНСУ ВИРОБНИЦТВА ТА РОЗПОДІЛУ ВАЛОВОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ПРОДУКТУ ОБЛАСТІ

За умов докорінної зміни форм власності, з переважанням приватної та колективної, розвитку ринкової інституціональної інфраструктури та з метою забезпечення більш ефективного використання обмежених регіональних ресурсів, необхідними до запровадження є нові методологічні підходи до здійснення узагальненої оцінки ефективності процесів економічних перетворень, продуктивності місцевої економіки. Визнаним інструментом цього є система національних рахунків (СНР), а також система її регіональних показників – система регіональних рахунків (СРР). СРР за своїм характером є органічною частиною СНР. Її використання дозволяє забезпечити отримання систематичної, економічно порівнянної, повної інформації про економічну діяльність регіону, а також конкретизувати стан національної економіки в цілому.

Активному розвитку розрахунків показників СНР на регіональному рівні на основі єдиної методології, що відповідає загальним принципам національного рахівництва, перешкоджає макроекономічна специфіка цієї моделі. Розрахунки частини показників розподілу і, особливо, перерозподілу доходу, а також виробництва і споживання колективних послуг в повному обсязі, з ряду причин, сьогодні не можуть бути запроваджені.

СНР завершується побудовою балансових таблиць і міжгалузевого балансу. В них виробництво і використання вартості товарів і послуг наводиться в детальному галузевому (продуктовому) розрізі в цілому по економіці.

Приймемо до уваги ту обставину, що для обчислення окремих регіональних показників можуть бути використані не лише методи прямого розрахунку та агрегування даних первинних відомостей про діяльність резидентів. Оскільки розрахунок окремих показників формування і використання прибутків на регіональному рівні є неможливим, принагідно може бути використано комбіновану методику розрахунку показників “зверху донизу ”, або т.з. “змішані методи”. Використання такої методики припускає одночасне оперування даними, розрахунок яких здійснюється статистичними органами регіонів, а також використання узагальненої інформації про величину (пропорцію) показника на національному рівні з її наступним визначенням для регіону на основі непрямого приведення.

Враховуючи високий рівень інформаційної цінності для окремих великих регіонів України (адміністративних областей) розрахунку показників міжгалузевого балансу виробництва і використання ВРП, нами здійснено їх багатоваріантні обчислення для Кіровоградській області для ряду років за наступною методикою.

На першому етапі , на основі фактичних і розрахункових даних про ресурси споживання в Україні визначено показники валових ресурсів споживання товарів і послуг з області в розрізі окремих кодів видів економічної діяльності (КВЕД). Їх розраховано в основних цінах і цінах споживачів з урахуванням імпорту товарів і послуг, що збільшує ресурс споживання.

На другому етапі здійснено визначення об’ємів і структури результатів виробництва валової доданої вартості (ВД В ) за одним з наступних варіантів:

а) в структурі ВДВ регіону послідовно: визначено і розподілено між КВЕД суму інших чистих податків в пропорції розподілу аналогічного показника для економіки в цілому за даними СНР відповідного періоду часу; суму оплати праці найнятих робітників розподілено між КВЕД у пропорції розподілу аналогічного показника для економіки в цілому за даними СНР; валовий прибуток, змішаний дохід визначено як різницю між загальною сумою ВДВ і сумою двох попередніх елементів за кожним КВЕД;

б) в структурі ВДВ регіону послідовно: визначено і розподілено між КВЕД суму оплати праці найнятих робітників в пропорції розподілу аналогічного показника для економіки в цілому за даними СНР; суму інших чистих податків в пропорції розподілу аналогічного показника для економіки в цілому за даними СНР відповідного періоду часу; валовий прибуток, змішаний дохід визначено як різницю між загальною сумою ВДВ і сумою двох попередніх елементів за кожним КВЕД;

в) суми, послідовно, оплати праці найнятих робітників, інших чистих податків, валового прибутку/змішаного доходу визначаються для кожного окремого КВЕД в пропорції розподілу аналогічних показників в розрізі КВЕД для економіки в цілому за даними СНР.

На третьому етапі, на основі даних про фактичні проміжні витрати на виробництво продукції за окремими КВЕД області і України в цілому упродовж ряду порівнянних років здійснено визначення матриці їх (фактичних проміжних витрат) коефіцієнтів. У подальшому, розраховані коефіцієнти використано для визначення ресурсів кінцевого споживання результатів виробництва за окремими КВЕД (без урахування сальдо експорту – імпорту) області фактичних і розрахункових, в пропорції фактичного проміжного споживання на основі даних СНР України.

На четвертому етапі, на основі даних про фактичні об’єми використання валового внутрішнього продукту (ВВП) по Україні в цілому, розраховано пропорції внутрішнього використання ВВП (окремо, за категоріями споживання і КВЕД). У подальшому, здійснено багатоваріантний розрахунок сумарних обсягів використання ВРП області (за цінами споживачів), у тому числі за категоріями кінцевих споживчих витрат, валового нагромадження капіталу, зміни запасів матеріальних обігових засобів, придбання за виключенням вибуття цінностей, а також експорту (за межі країни) за повним та скороченим переліком КВЕД.

На п’ятому етапі встановлено пропорції виробництва та використання ВВП України за окремими КВЕД (у цінах споживачів). У подальшому аналогічні розрахунки виконано для ВРП області.

На останньому, шостому етапі , за стандартною формою балансу виробництва, споживання та накопичення результатів суспільного виробництва (з виділенням чотирьох квадрантів) складено варіанти таблиць “витрати – випуск” у цінах споживачів для області.