VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Маркова С.В.

Запорізький національний університет, Україна

ДЕРЖАВА – СУБ’ЄКТ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Сьогодні у період активного поширення науково-технічного прогресу, як фактора загального розвитку суспільства, постає необхідність в управлінні та регулюванні інноваційною діяльністю. Інноваційний розвиток унеможливлює ефективне своє існування без інвестицій, регулювання та контроль за якими – це головна умова стратегічного розвитку держави.

Вирішення проблем розвитку інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств за рахунок виваженої налагодженої державної політики дає можливість для створення концептуальних умов підвищення конкурентоспроможності продукції, відкриття світових ринків, нормального функціонування працівників та інше.

Значний вклад у процеси становлення, розвитку та контролю за інноваційно-інвестиційною діяльністю з боку держави внесли наступні вчені: О. Амоша , Л. Антонюк, В. Гріньов , А. Пересада, Л. Яценко та інші. На жаль, важелі регулювання інноваційно-інвестиційної діяльності з боку держави деякі автори [1] вбачають тільки, шляхом надання фінансової підтримки (пільгові кредити, спрощена система оподаткування, повернення ПДВ та інше). Насправді, держава – це один із чотирьох головних суб’єктів ( інноватор , інвестор та споживач) інноваційно-інвестиційної діяльності (рисунок 1), який як і інші – бажає отримати максимальну ефективність через економічний, соціальний, екологічний, правовий ефекти. Одне з головних завдань держави – це надання необхідної інформації про інноваційно-інвестиційний стан економіки країни. Інформація – найважливіший та найдорожчий ресурс, яким можна володіти. Дане слово походить від латинського слова « informatio », яке має декілька значень: роз'яснення, виклад фактів, подій; витлумачення; представлення, поняття; ознайомлення, просвіта. Інформація, на думку Єжової Л. Ф., це знання або сукупність даних, які зменшують невизначеність об’єкта чи проблеми [2, c . 23].

Рис.1. Роль держави в налагодженні інноваційно-інвестиційної діяльності

Інформація – це база розвитку конкурентоспроможних знань. Існування жодного підприємства неможливе без інформації. Рівень необхідності інформаційного забезпечення підприємства, що бажає впроваджувати інновації значно зростає, оскільки керівництво повинно володіти даними, що стосуються ресурсного забезпечення такої діяльності. Отже, при прийманні рішення про здійснення інноваційної діяльності потрібен значний рівень кваліфікації та перелік необхідної інформації про загальний стан підприємства. Враховуючи особливості харчової промисловості, яка має незначний (за часом) виробничий цикл, який визначає термін повернення інвестиційних ресурсів протягом одного року, що передбачає часте посилання та використання інформаційних ресурсів (з урахуванням засобів Internet ).

Не викликає сумніву той факт, що інвестор, який надає ресурсну підтримку такої діяльності вимагає повної інформації про об’єкт та суб’єкт інноваційної діяльності. У процесі дослідження було встановлення, що і для інноватора і для інвестора суттєвими є всі загальноприйняті характеристики інформації: вірогідність, об’єктивність, однозначність, своєчасність, релевантність , пертинентність , актуальність, повнота, цінність, економічність [2, с. 24].

Розвиток жодних відносин, не є виключення взаємозв’язок інноватора та інвестора, не може існувати без інформації. Сьогодні більшість експертів визначають, що низький рівень інноваційно-інвестиційної діяльності тісно пов'язаний з відсутністю легко доступної інформації про наявні ідеї у інноватора та ресурси у інвестора.

З погляду на вищенаведене, нами було запропоновано та розроблено, використовуючи засоби Internet, інформаційний сайт «Ринок інноваційно-інвестиційних ресурсів» (РІІР). Головна мета якого полягає у наданні інформації інвестору та інноватору .

Основні функції РІІР:

- інформативна, створення баз даних, що відображають можливості інноваторів та інвесторів;

- посередницька. Перевага цієї функції полягає у тому, що авторські права інноватора в Україні до кінця не захищенні, тому на сайті знаходиться загальна інформація про інноваційний проект. Отже, безпосередній контакт (особиста зустріч) не потрібна.

Таким чином, для підприємств харчової промисловості, у порівнянні з іншими галузями, є найбільш актуальне створення РІІР, оскільки частота звертання та використання сайту представниками цієї галузі є значно вищою у порівнянні з іншими. Запропонований інформаційний ресурс повинен зайняти важливе місце на шляху створення інноваційного розвитку економіки України, так як він може створити сприятливу форму взаємодії для всіх суб’єктів інноваційно-інвестиційної діяльності.

Список використаних джерел :

1. Яценко Л.Д. Основні напрями удосконалення фінансових механізмів державної підтримки інноваційного розвитку / Л.Д. Яценко , Т. В. Цихан // Стратегічні пріоритети. – 2007. – №2(3). – С. 113–118.

2. Єжова Л.Ф. Інфор маційний маркетинг: [ навч .- метод . посіб . для самост . вивч . дисц .] / Уклад. Л. Ф. Єжова . – К.: КНЕУ, 2004. – 185 с.