VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Мєняйлова Г.Є.

Кременчуцький університет економіки інформаційних технологій і управління, Україна

Методика визначення раціональної структури виробництва молокопереробного підприємства

В умовах обмеженості ресурсів (молока-сировини) та у зв’язку з цим постійного її дорожчання для молокопереробних підприємства важливою задачею є раціональне використання сировини, або ж з урахуванням ринкової кон’юнктури ринку молочної продукції – визначення раціональної структури виробництва. Цю задачу пропонуємо вирішувати за допомогою математичних та статистичних методів [1].

Загальну потужності заводу в залежності від кількості видів продукції, та потужностей обладнання з кожно го виду продукції можна розрахувати за формулою:

(3.1),

де

w – загальна потужність молокозаводу, обсяг товарного молока в тоннах за рік. (т / рік.);

n – кількість видів продукції, що може виробляти підприємство, ;

- потужність молокозаводу по і –тому виду продукції в тоннах за рік. (т / рік.);

Якщо – обсяг молока, що витрачається на виробництво - того продукту, то повинно виконуватися обмеження:

(3.2)

де – річний обсяг отриманого молока.

Прибуток підприємства від виробництва продукції можна розрахувати по формулі:

(3.3),

де

– собівартість -того продукту;

–ціна реалізації -того продукту;

– коефіцієнти виходу -тої продукції з одиниці (тонни) молока.

На значення в загальному випадку накладаються обмеження:

, ,

Де визначається структурою раціонального харчування населення. Таким чином вирішуємо задачу для визначення максимуму прибутку при обмеженнях по потужностях та споживанню.

Така задача є задач ею лінійного програмування и має вигляд:

(3.4)

при обмеженнях:

, (1)

(2)

Програма вирішення даної задачі реалізована в математичному середовищі символьних розрахунків Maple 7.

По досліджуваному заводу виробничі потужності дозволяють переробляти 55000 т молока за рік, в 2005 р. поставки молока склали т/рік, в 2008 р. – Q = 33012 т/рік. Обмеження по раціональній структурі харчування є занадто великими для підприємства, тому їх значення приймемо за 0. За існуючого в 2005 р. розподілу сировини

( ) згідно розрахунків за означеною методикою підприємство отримало валовий прибуток у розмірі Р=3154,43 тис. грн., згідно звітів підприємства за 2005 р. – 3155,9 тис. грн. У 2008 р. прибуток становив 7068,2, згідно звітів – 7070,0. [2]. Різниці у розмірі 1 ,47 тис. грн. та 1,8 тис. грн. є не суттєвими та пояснюються тим, що до уваги бралася реалізація тільки виготовленої продукції без урахування залишків, які, до речі, на молокопереробному підприємстві є незначними.

Ранжування продукції за участю у прибутку має наступний вигляд : кефі р , молоко 2,5%, сир „Адигейський”, казеїн, творог 2%, обрат реалізований, масло, творог 9%, ряжанка, сметана. На основі отриманих даних можна зробити висновок про те, що підприємству доцільно, при незмінному рівні цін на сировину та цін реалізації знизити виробництво сметани, творога 9%, масла, при одночасному збільшені виробництва кефіру, молока, сиру „Адигейського”. Для цього застосуємо коефіцієнти . При цьому отримаємо прибуток у розмірі P t =5257,50 тис. грн., й P t =8010,05 тис. грн.. відповідно та підвищимо ефективність виробництва таких видів продукції, як творог 2% і 9%, масло вершкове 72,5%, ряжанка, кефір. Цю методику доцільно використовувати й у випадку змін цін на сировину, цін реалізації, попиту, обсягів переробки.

ВИСНОВКИ Д ля задоволення потреб у молокопродуктах сл ід домогтись певної структури виробництва молочної продукції. Згідно з рекомендаціями Інституту харчування АМН частка молочної сировини, що переробляється на кисломолочну продукцію і питне молоко має становити 50,4%, на масло вершкове – 31,8 % , на сир натуральний – 13,1 % , сухе молоко – 1,7 % , молочні консерви – 1,7 % та інші продукції 1,2% [3, c .10] .

Однак, при формуванні раціонального асортименту продукції, постає питання можливості ефективної його реалізації. Забезпечення ефективного збуту виробленої продукції можливо на основі застосування сучасних маркетингових підходів до вивчення ринку й поведінки споживач ів.

Список використаних джерел :

1. Математическое моделирование рационального использования ресурсов железнодорожной станции / [ Босов А.А., Елисеенко К.В., Харченко О.И. ] // http://ekuzt2009.detut.edu.ua/sekcziya-10-transportnye-sistemy/

2. Дані річних звітів молокопереробних підприємств Полтавської області за 2003-2008 рр. //Система розкриття інформації на фондовому ринку: http://www.smida.gov.ua/reestr/?kod

3. Пинда Р.В. Стратегічне рішення в експортній діяльності молокопереробних підприємств. / Пинда Р.В. – Львів, ПЦ «ДПА Друк», 2001, с.10