VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Шкуренко О.В.

Донецький державний університет управління, Україна

ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ВДОСКОНАЛЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОГРАМ

Поліпшення добробуту суспільства України визнано однією із стратегічних цілей розвитку країни. Ця мета повинна знайти своє відображення у регулюючих діях державних і регіональних органів влади, зокрема у механізмах реалізації довгострокових програм соціально-економічного розвитку регіону, а саме Луганської області.

У сучасних умовах розвитку ринкової економіки планування стає центральною ланкою управління на будь-яких рівнях. Узагальнивши дослідження закордонних та вітчизняних вчених стосовно теорії та практики регіонального управління, автором зроблено висновок про те, що програмно-цільові технології є ефективним інструментом розробки та реалізації різноманітних напрямів регіональної політики, а також досягнення цілей і завдань соціально-економічного розвитку території. Сутність програмно-цільового управління полягає у тому, що досягнення певних результатів і цілей здійснюється за допомогою цільових комплексних програм. Але програмно-цільові технології мають деякі недоліки, а саме:

· відсутність системного підходу при розробці окремих програм;

· умовний характер програм, які націлені на фінансування поточних витрат;

· недосконала схема контролю та фінансування програм;

· відсутність комплексної методики оцінки ефективності програм при їх реалізації.

Визначені недоліки перешкоджають реалізації програмного методу як на рівні регіону, так і держави. Програмний метод передбачає встановлення етапів, порядку і механізму управління процесом послідовного досягнення цілей, встановлених програмою. При цьому програму не слід розглядати лише як тільки перелік окремих заходів, вона є системою взаємопов’язаних заходів. Аналіз програм соціально-економічного розвитку Луганської області дозволив зробити наступні узагальнення. Істотну роль в управлінні програмами грають механізми фінансування, тобто процедури ухвалення рішень про розподіл фінансових ресурсів між напрямами, проектами і роботами, включеними в програму. Затверджені цільові програми реалізуються за рахунок коштів обласного бюджету, позабюджетних джерел, коштів місцевих бюджетів. Існуючі системи управління у регіонах не завжди забезпечують об’єктивний плановий розподіл ресурсів на реалізацію заходів програми. На державному рівні повністю вичерпані можливості повномасштабного фінансування програм. У результаті мають місце систематичні зриви строків виконання програмних заходів, різке зниження ефективності програмно-цільового методу регулювання соціально-економічним розвитком. Структура програмних заходів не в повному обсязі відповідає пріоритетності цілей програми. У програмах відсутні кількісні показники ефективності регіонального розвитку. Це не дозволяє встановити динаміку показників соціально-економічного розвитку регіону.

Для досягнення поставлених цілей у програмі необхідно розробити заходи, оцінити можливі ресурси та строки реалізації. Кожний захід треба розглядати з точки зору ефекту для досягнення певних цілей. Це можливо за допомогою залежності «витрати-ефект» з різноманітними рівнями фінансування. Математично ця модель може бути описана наступним рівнянням:

при обмеженні ,

де - заходи;

- обсяг фінансування.

Ця задача вирішується за допомогою методів динамічного програмування.

Для оцінки соціально-економічного стану регіону та розробки на цій основі регіональної програми доцільно також використати метод матричних зведень . При реалізації програм завжди існує ризик того, що дані заходи не будуть реалізовані або не принесуть очікуваного ефекту. Це може призвести до того, що цілі програми не будуть досяжними. Якщо для розробленого варіанту програми оцінка ризику нижча за необхідну величину, то необхідно розробити заходи для його зниження.

Для підвищення ефективності і результативності цільових комплексних програм регіонального розвитку необхідно окрім державної підтримки фінансування програмних заходів реалізовувати й інші напрямки, які будуть сприяти скорішому соціально-економічному розвитку регіону:

1. Створення фонду впровадження ефективних інвестиційних проектів.

2. Створення інноваційної інфраструктури регіону (венчурні фонди).

Для ефективної реалізації програм соціально-економічного розвитку також необхідно доповнювати або змінювати регіональне законодавство.

Таким чином, програмно-цільовий підхід - це сучасний і високоефективний метод управління розвитком як організації, так і регіоном. У сучасних ринкових умовах господарювання програмно-цільове управління дозволить вирішити поставлені завдання та досягти цілей і певних результатів.

Впровадження програмно-цільового підходу вплине на оздоровлення державного управління, тому що дозволить вирішити першочергові соціально-економічні проблеми та створити нові ефективні адміністративно-управлінські структури.