VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

Сінкевич О.З.

Львівський національний аграрний університет, Україна

МІСЦЕ ТА РОЗВИТОК НАУКИ У ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Наприкінці ХХ сторіччя розвинуті країни світу поставили собі на меті прискорити перехід від постіндустріального до нового стану розвитку людства – інформаційного суспільства. Україна на сьогоднішній день, незважаючи на скрутне економічне становище, робить рушійні кроки до влиття у Світовий інформаційний простір, розпочинаючи з інформаційної освіти. Взагалі проблема освіти є однією з глобальних світових проблем, над якою працюють вчені, державні і громадські діячі, на думку яких, є просто необхідністю оновлення й реформування системи освіти.

Традиції розвитку інформаційного суспільства в Україні ґрунтувалися на тому, що головними ресурсами суспільства визначалися знання та інформація, використання яких мало забезпечувати умови для розвитку суспільного і науково-технічного прогресу, розвитку науки, освіти, культури, підвищення життєвого рівня.

Якщо до епохи інформаційної революції наука була зорієнтована на збільшення і накопичення знань, то сьогодні вона значною мірою зосереджується на способах оволодіння накопиченим. Як ми усі знаємо, що накопичення інформації у людини розпочинається з першими кроками, з пізнанням світу, та все ж таки формування власної думки, особистих переконань будується ще у шкільні роки. Для того щоб володіти світом, потрібно володіти інформацією, а в Україні розвиток комп’ютеризації шкіл надзвичайно малий. Зокрема, за словами голови Всеукраїнської асоціації комп’ютерних клубів, доступом до всесвітньої мережі в Україні користується не більше 2% шкіл, тоді як близько 3-4% шкіл у країні мають доступ до мережі, однак не мають коштів на оплату трафіку. Для масової інформатизації вітчизняних шкіл потрібно більш активна державна політика, яка повинна дбати про розвиток інформаційного суспільства, про створення відкритих освітніх та наукових систем, які в свою чергу, з одного боку, дадуть змогу розвивати систему накопичення і поширення наукових знань, а з іншого – надаватимуть доступ до різноманітної інформації усім верствам населення.

Також, найважливішу роль у будь-якому навчальному закладі відіграє бібліотека, де відбувається пошук і зберігання інформації. І чим якісніше стає рівень підготовки спеціалістів, тим відчутніше стає надходження нової інформації у так нам звичному – паперовому форматі. Сучасний вихід із становища це комп’ютеризація бібліотек, перехід на електронні носії інформації, створення нових, розвинутих пошукових систем. Все ж таки, за допомогою нових баз даних студент має змогу швидко та результативно отримати потрібну йому інформацію, не затрачаючи на це багато часу та прикладаючи мінімум зусиль, зосередившись на поглинанні та накопиченні знань. Для цього потрібно сформувати єдине інформаційне середовище освіти з створенням баз даних, наприклад, по напрямкам та спеціалізаціям підготовки, до яких входили б підручники та навчальні посібники, енциклопедії, методичні рекомендації та усі інші видання, які використовуються у навчальному процесі.

Для сучасної науки і освіти важливим також є врятування даних та інформації, які знаходяться на межі зникнення, тобто такі, які записані на носіях, що можуть зіпсуватись. Вчені повинні знайти правильні умови їх зберігання та передавання.

Одним із головних завдань України є розвиток інформаційного суспільства, у якому кожна людина могла би створювати і накопичувати інформацію та знання, мати до них вільний доступ, користуватися і обмінюватися ними, щоб надати кожному – особистий розвиток, а загалом і підвищувати рівень життя.

Також, національним проектом має стати створення Національної електронної бібліотеки, яка об’єднала б освітні, наукові, історичні, музейні надбання у єдиний інформаційний центр. Це допоможе нам влитись до єдиного Європейського освітнього простору.

Для підвищення науки і культури в інформаційному суспільстві потрібно:

- проводити фундаментальні дослідження з питань розвитку інформаційного суспільства;

- зберігати та розвивати культурні, мовні різноманітності та культурні надбання в межах інформаційного суспільства;

- запроваджувати інформаційно-комунікаційні технології у бібліотеках, архівах, музеях, для того, щоб забезпечувати повний і постійний доступ населення до надбань культури, науки, традицій та звичаїв усіх народів.

У своєму Посланні Українському народу Президент України Віктор Янукович проголосив 2011 рік – «роком освіти та інформаційного суспільства». Отож, давайте працювати та допомагати державі, щоб нарешті, освітня система України стала на шлях запровадження принципів відкритої освіти, а також створювати та реалізовувати програми для визнання у світі!

Тому зараз варто розпочати формування свого інформаційного простору, який вимагатиме проведення якісної державної інформаційної та культурної політики, відповідної підготовки педагогічних працівників, узагальнення й поглиблення теоретичних знань про основні поняття й методи інформатики як наукової дисципліни, організувати доступ до світових електронних бібліотек, сприяти якості та доступності послуг освіти, науки, культури, охорони здоров’я за рахунок впровадження інформаційно-комунікаційних технологій.