VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Желюк Л.О.

Тернопільський національний економічний університет, Україна

ІННОВАТИЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНУТРІОРГАНІЗАЦІЙНОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ

Підтримка конкурентних позицій суб’єктами господарювання різних галузей національної економіки неможлива без запровадження сучасних технологій управління. Будівельна галузь не є виключенням в цьому процесі. Важливість цієї галузі для економіки будь-якої країни можна пояснити своєрідним мультиплікативним ефектом: капітальне будівництво створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народного господарства, а, відповідно, працює на примноження інтегральних результатів функціонування економічної системи.

Будівельна діяльність є специфічною, що обумовлюється галузевими особливостями технології виробництва, організаційно-правовими формами діяльності, системою бухгалтерського обліку й оподаткування. З розвитком ринкових принципів господарювання в інвестиційно-будівельному комплексі України актуалізується потреба впровадження нових форм та методів обліку та контролю в системі внутріорганізаційного менеджменту.

Зростання обсягів будівництва супроводжується ускладненням обліково-аналітичних процесів у будівельних організаціях, що зумовлює актуальність дослідження контролю виконання завдань діяльності структурними підрозділами будівельної організації. Теоретичного обґрунтування та практичної реалізації вимагають дослідження організаційного та методичного забезпечення формування системи внутріорганізаційного контролю виконаннями завдань діяльності структурних підрозділів в будівельних організаціях в контексті впровадження системи управління якістю будівельної продукції.

В умовах ринкової невизначеності, нестабільності, організаційних і фінансово-економічних ризиків будівельним організаціям необхідно вдало застосовувати методи планування, прогнозування, організації, регулювання, стимулювання, обліку, контролю, аналізу, які би враховували довгостроковий характер надання послуг, наявність великої кількості учасників, нестаціонарний характер робіт тощо. Відмітимо, що облік в цьому процесі є передумовою успішної реалізації інших управлінських функцій. Роль обліку в ефективному вирішенні економічних питань будівельними організаціями визначається, насамперед, забезпеченням необхідною інформацією та побудовою ефективної автоматизації процесу її отримання та обробки.

Щоб підвищити оперативність і покращити якість управління, а також з метою вдосконалення методів управління, керівники будівельних організацій повинні бути забезпечені своєчасною і достовірною інформацією зовнішнього і внутрішнього характеру, яку б вони використовували при виробленні та прийнятті управлінських рішень. Дана інформація повинна відповідати принципам системності, сумісності, стандартизації, уніфікації, ефективності, постійного розвитку. Функціонування інформаційної системи повинно забезпечувати одержання інформації, яка давала б змогу здійснювати попередній, поточний, заключний внутрішній контроль.

Однією із ефективних превентивних форм адміністративного контролю є аудит діяльністю будівельної організації, який не слід ототожнювати з будівельним аудитом. Будівельний аудит – це послуга, що формує захист економічних інтересів замовника і підвищує ефективність процесу управління інвестиціями або кредитною роботою. Завданням будівельного аудиту є проведення незалежної професійної експертизи й аналізу отриманих даних з метою визначення вірогідності, повноти і відповідності заявлених параметрів будівельного проекту вимогам договору, проектно-кошторисній документації, будівельним нормам і правилам і побажанням замовника.

Аудит будівельної організації направлений на зменшення управлінського ризику. Він може поводитися як внутрішнім аудитором, так і окремо. аудиторської фірмою. Розвиток інформаційних технологій вимагає використання в менеджменті будівельних організацій при проведення внутрішнього аудиту автоматизованих аудиторських програм, які дають змогу: по-перше, збільшити обсяг аудиторської вибірки як по окремих статтях витрат, так і безпосередньо по калькуляційних одиницях без додаткових витрат часу, завдяки чому підвищується надійність висновків аудиту;

по-друге, контролювати облікові реєстри, форми звітності і первинні документи; підвищувати рентабельність аудиту за рахунок скорочення термінів перевірки і витрат праці;

по-третє, визначати причини та фактори відхилення фактичних показників від планових, проводити необхідні прогностичні розрахунки;

по-четверте, перевіряти правильність форм фінансової, облікової, статистичної звітності.

Вирішення організаційно-методичних проблем обліку й аудиту діяльності будівельних організацій України в першу чергу повинно бути пов’язане із встановленням відповідності послуг, які ними надаються, міжнародним стандартам якості через створення внутріорганізаційної системи управління якістю, що в подальшому зумовить раціоналізацію системи управління та стабілізацію фінансового стану будівельних організацій. Функціонування зазначеної системи сприятиме підвищення культури управління, скоротить терміни вироблення і прийняття управлінських рішень, поліпшить їх якість, а отже й забезпечить зміцнення стратегічного потенціалу вітчизняних будівельних організацій.

Удосконалення організаційно-методичного забезпечення контролю за використанням ресурсів в процесі виконання завдань структурними підрозділами будівельної організації повинно передбачати використання апарату економіко-математичного моделювання в контексті забезпечення оптимізації використання ресурсів та контролінгового інструментарію для інформаційно-аналітичного обґрунтування прийняття управлінських рішень, екстраполяції їх можливих наслідків. Щоб система контролінгу могла виконувати свої завдання, необхідно підприємствам будівельної галузі розробити стратегію управління господарською і фінансовою діяльністю, яка повинна відображати філософію розвитку бізнесу та можливості його інноватизації з врахуванням викликів внутрішнього і зовнішнього середовища.