VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

    К . е.н . Бречко О.В.

Тернопільський національний економічний університет, Україна

ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ   В РОБОТІ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

 

 

В сучасних умовах для ефективної роботи державних інституцій загалом та митних структур зокрема, необхідно мати потужну інформаційну підтримку у вигляді якісно побудованої системи інформаційно-аналітичного забезпечення. Цього можна досягнути створенням адекватної по своїх функціональних ознаках системи інформаційних модулів, тобто новий етап розвитку митних систем немислимий без адекватного розвитку мережевого інформаційного забезпечення. Електронному бізнесу, торгівлі і електронним зовнішньоекономічним документам повинна відповідати інформаційно-комп'ютерна митна служба. Впровадження автоматизованих інформаційних систем, які забезпечують підтримку процесів обробки митних документів, на практиці дозволяє стандартизувати більшість функцій, тим самим знижуючи можливість посадових осіб митниць суб'єктивно приймати рішення, і перевіряти їх в режимі реального часу вищестоящою митною адміністрацією. Вдосконалення митної системи на базі інформаційних митних технологій сприяє формуванню таких відносно нових для митниці напрямів, як інформаційно-електронна митниця та міжнародний інформаційний обмін.

Роль інформаційних технологій в митній справі відображена в Міжнародній конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур ( Кіотська конвенція, 1999 рік), яка:   передбачає максимальне практичне використання інформаційних технологій;   розглядає інформаційні технології як один з принципів митного оформлення, реалізація якого сприятимете спрощенню та гармонізації митних процедур;    установлює стандартне правило використання інформаційних технологій і засобів електронних комунікацій для удосконалення митного контролю [1].

З розширенням зовнішньоекономічних відносин України та подальшим збільшенням обсягів зовнішньоекономічних операцій різко зріс потік та масштаби митної інформації. Тому зростала роль системи автоматизації митного оформлення, контролю за ввезення автотранспортних засобів на територію України, доставкою в митниці призначення підакцизних товарів тощо. Вирішенням зазначених проблем стало прийняття рішення про створення загальнодержавної митної системи електронної пошти то оперативного контролю. Надійне функціонування такої системи опирається на транспортну мережу супутникового зв'язку, що дозволяє прикордонній митниці в реальному режимі часу, перевіряти всі зазначенні в декларації реквізити.

На сьогодні головною метою інформатизації Державної митної служби України є створення інформаційної інфраструктури на основі сучасних інформаційних технологій, програмних, технічних засобів та високошвидкісних наземних каналів зв'язку з урахуванням світових досягнень у цій сфері, спроможної забезпечувати інформаційну підтримку основних напрямів діяльності митної служби України, сприяти вирішенню комплексу найважливіших поточних і перспективних завдань, що вирішують митні органи. Одним із пріоритетних напрямків інформатизації митної справи є не тільки ведення митної статистики, а й формування аналітичних матеріалів з питань зовнішньоекономічної діяльності України та надання на її базі відповідних пропозицій Уряду країни з метою вжиття належних заходів тарифного та нетарифного регулювання. Для виконання цієї відповідальної роботи в системі митних органів України сформовано аналітичні підрозділи як на центральному, так і на регіональних рівнях.

Враховуючи нагальні потреби сучасного рівня розвитку світової торгівлі та необхідність приведення процедур митного контролю у відповідність до нього, Державна митна служба України повинна активізувати систему автоматизації процедур митного контролю та митного оформлення, запровадити сучасні системи зв'язку та електронних комунікацій. Результатом цього повинна бути дієва система «електронної митниці». Ця нова інформаційна технологія повинна бути домінантою ефективного механізму   реалізації митної справи.

«Електронна митниця»   – це багатофункціональна комплексна система, яка існує у митних органах країни та поєднує інформаційно-комунікативні технології та сукупність механізмів їх застосування і дає можливість підвищити якість митного    регулювання    та    вдосконалити    митне    адміністрування    з    метою забезпечення митної безпеки держави, шляхом:   1) технологічної підтримки безперервного двостороннього потоку електронної      інформації від   органів     державної     влади,      суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, митних адміністрацій інших держав до митної адміністрації країни, його накопичення та обробки; 2) впровадження новітніх процедур   автоматизації   процесів митного контролю і оформлення та їх супроводження;      створення    та    технічної    підтримки    організаційно-технічних систем для функціонування всеохоплюючих автоматизованих процедур оцінки якості виконання митної справи; 3) інформаційного    забезпечення      правоохоронної      діяльності, контролю за переміщенням товарів та інших функцій, які покладені на митні органи.

Складовими елементами «електронної митниці» повинні стати такі підсистеми, як: електронне декларування; електронний документообіг; аналіз ризиків і керування ними; контроль за транзитом; єдина міжвідомча автоматизована система збору, збереження й обробки інформації, в тому числі від різних відомств; автоматизоване здійснення усіх видів державного контролю; уніфікована база нормативних та довідкових документів, які використовуються в митних цілях; інформаційне забезпечення пост-аудиту та правоохоронної діяльності.

Список використаних джерел:

1. Наказ ДМСУ "Про затвердження Концепції створення, упровадження і розвитку системи електронного декларування товарів" № 907 від 18.10.2006 // Комплексне інформаційно-правове забезпечення Ліга: Корпорація.