VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.п.н. Кошелева Н.Г.

Донецький університет економіки та права , Україна

ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ ДО

ФАХОВОГО САМОВДОСКОНАЛЕННЯ ЗАСОБАМИ ПРОЕКТУВАННЯ

 

Вимоги соціального замовлення сучасного суспільства щодо підготовки економістів як творчих особистостей, здатних до професійного й особистісного саморозвитку і самовдосконалення для успішного функціонування в мінливих умовах фахового середовища, обумовлюють актуальність формування в них під час підготовки у ВНЗ професійної готовності, що мала б перспективний характер, тобто містила компонент готовності до самовдосконалення. Водночас, результати аналізу практичного досвіду підготовки майбутніх економістів у ВНЗ свідчать про наявність протиріч між зазначеними вимогами суспільства до економістів і традиційною технологією навчання у ВНЗ, яка не забезпечує повною мірою формування готовності майбутніх економістів до фахового самовдосконалення.

Відповідно, для розв’язання зазначеного протиріччя педагогами вищої школи має бути забезпечено набуття майбутніми економістами під час підготовки у ВНЗ досвіду фахового самовдосконалення, складовими якого є їх спрямованість на здійснення професійного саморозвитку та відповідна компетентність, що можливе завдяки проектуванню студентами напрямів і способів самореалізації і самовдосконалення у фаховій сфері.

Мета роботи – розкриття особливостей формування готовності майбутніх економістів до фахового самовдосконалення під час підготовки у ВНЗ шляхом проектування його напрямів і способів.

За результатами аналізу психолого-педагогічної літератури [1-6] щодо формування професійної готовності майбутніх фахівців нами було визначено, що ефективність цього процесу забезпечується за наявності в структурі готовності діалектичного взаємозв’язку загального (суспільно значущих цілей фахової підготовки) і специфічного (особистісні потреби майбутніх фахівців у підготовці до професійної діяльності). Отже, в якості вихідних положень для розробки змісту підготовки майбутніх економістів до проектування фахового самовдосконалення ми використовували такі:

1) необхідність усвідомлення студентами самоцінності процесу самовдосконалення як внутрішньої активності особистості, спрямованої на розвиток наявних завдатків, знань, умінь та якостей ( специфічний аспект самовдосконалення);

2) формування потреби в досягненні соціально значущих взірців, еталонів з метою самоствердження особистості у суспільстві, набуття певного соціального статусу (відтворення категорії загального у процесі самовдосконалення);

3) забезпечення діалектичної взаємодії загального і специфічного у процесі самовдосконалення шляхом проектування майбутніми економістами траєкторії свого фахового і кар’єрного зростання.

Педагогічними умовами формування готовності майбутніх економістів до фахового самовдосконалення ми визначили:

1) сприяння формуванню у майбутніх економістів позитивних мотивів фахового саморозвитку як найважливішого чинника активності майбутніх фахівців щодо подолання протиріч між поточним рівнем власної фахової компетентності та бажаним (актуальним) завдяки:

а) стимулюванню прагнень студентів до оволодіння фаховими компетенціями на більш високому, ніж наявний, рівні;

б) забезпеченню активного інтересу до процесу та результатів проектування шляхів і засобів саморозвитку;

в) формуванню адекватної самооцінки (через зіставлення реального та ідеального образів «Я»-професійне);

2) забезпечення усвідомлення майбутніми економістами ролі особистісного і фахового саморозвитку в їх єдності завдяки актуалізації цінностей саморозвитку як важливого засобу формування всебічно розвиненої особистості майбутнього економіста та розумінню майбутніми фахівцями себе як суб’єктів власного професійного саморозвитку;

3) формування практичних умінь проектування саморозвитку особистості у фаховій сфері шляхом :

1) визначення певних фахових еталонів та постановки відповідних цілей;

2) виявлення можливостей досягнення цілей саморозвитку шляхом проектування програми саморозвитку і самовдосконалення (визначення його змісту, завдань, необхідних способів і методів);

3) контролю результатів і внесення корективів у розроблену програму.

З метою реалізації визначених умов нами була розроблена та реалізовувалася протягом кількох років у Донецькому університеті економіки і права система завдань з гуманітарних і загальноекономічних дисциплін та авторський спецкурс “Планування індивідуальної кар ’ єри”, спрямовані на формування у майбутніх економістів умінь проектувати плани і програми власного самовдосконалення у фаховій сфері на основі порівняння наявних професійних знань, умінь, якостей та тих, що є необхідними для вирішення фахових завдань більш високого рівня. Прикладами проведеної роботи можуть бути такі завдання, як: проектування професіограм, кар ’ єрограм, моделювання процесу прийняття кар ’ єрних рішень; конструювання напрямів саморозвитку; розробка стратегічного плану і програми самовдосконалення; розробка й зіставлення особистісно-професійних автопортретів і взаємохарактеристик; робота над аналітичними творами й есе (“Перспективи економічної професії”, “Моя фахова мрія: проект здійснення”, “Лист із майбутнього”); участь у діловій грі “Вступ на первинну керівну економічну посаду”; імітаційне моделювання типових завдань діяльності керівника та ін.

За результатами виконання студентами цих завдань та опрацювання психолого-педагогічних тестових методик (зокрема, на оцінювання здатності до саморозвитку (методика В. Андрєєва), рівня мотивації досягнень (методика Т. Елерса), рівня сформованості інтересу до фахового саморозвитку (методика А. Голомштока) та ін.) нами було відзначено усвідомлення майбутніми економістами самоцінності процесу фахового самовдосконалення, формування в них потреб, мотивів та інтересів у досягненні соціально значущих взірців у професійній сфері, що забезпечує діалектичну взаємодію загального і специфічного в процесі фахового саморозвитку студентів, а також набуття ними досвіду його здійснення. Отже, запропоновані нами визначення педагогічних умов формування готовності майбутніх економістів до самовдосконалення засобами проектування та їх реалізація у вигляді системи творчих професійно орієнтованих проектних завдань з дисциплін різних циклів є ефективними і можуть бути використані у навчальному процесі економічних ВНЗ.

 

Список використаних джерел:

1. Бурляева В.А. Планирование профессиональной карьеры / В.А.   Бурляева. – Невинномысск : Невинномыс. гос. гуманитар.-техн. ин-т, 2004. – 105 с.

2. Вайніленко Т.В. Діагностика готовності майбутніх педагогів до професійного самовдосконалення: [ метод. реком.] / Т.В. Вайніленко. – К.: Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова, 2005. – 52 с.

3. Даньшева С.О. Професійне самовиховання студентів технічних вузів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук: спец. 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» / С.О. Даньшева. – Харків, 2000. – 16 с.

4. Калініченко А.І. Педагогічні умови організації самовиховання студентської молоді: дис. ... канд. пед. наук: 13.00.04 / Калініченко Анжеліка Іванівна. – Вінниця, 2001. – 180 с.

5. Карпенчук С.Г. Самовиховання особистості: [наук.-метод. посіб.] / С.Г. Карпенчук. – К.: Ін-т змісту і методів навчання, 1998. – 214 с.

6. Качеровська Т.В.   Навчально-ігрове проектування у професійній підготовці майбутніх   менеджерів організацій:   дис. … канд. пед. наук:   13.00.04   /   Качеровська Тетяна Василівна. – Одеса, 2005. – 278 с.