VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.т.н. Нікулін О.В.* , к.ф.-м.н. Наконечна Т.В. **

*Дніпродзержинський державний технічний університет, Україна

**Інститут підприємництва «Стратегія» м. Жовті Води, Україна

МОДЕРНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРИ З

УРАХУВАННЯМ ІКТ

 

В Україні   продовжуються роботи з модернізації вищої освіти, обумовлені інтеграцією до загальносвітового освітнього простору, зокрема загальноєвропейського. Зміни в освіті вимагають удосконалення фундаментальної підготовки. Зокрема математика,   інформатика та інформаційні технології є засобами, сприяючими вивченню інших фундаментальних наук і спеціальних дисциплін. Тому якісна освіта вимагає якісного навчання математики, інформатики та споріднених дисциплін. Важливою складовою освітянської діяльності є удосконалення науково – методичного забезпечення, зокрема, створення підручників та навчальних посібників, як електронних так і паперових [1]. Підручник або посібник – основний компонент навчально-методичного комплексу. Він відповідно до навчальної дисципліни визначає зміст навчання і систему роботи студентів, виступає організатором роботи викладача.

Мета опануванням науковим та культурним надбанням людства висуває дидактичні вимоги та вимоги до методичного забезпечення, які треба задовольнити на узгоджених умовах. «Загальне розуміння проблеми покращення підготовки майбутнього фахівця у вищому навчальному закладі потребує аналізу сутності його професійної компетентності з точки зору ефективності професійної діяльності. Запровадження компетентнісного підходу до модернізації змісту вищої освіти потребує відбору змісту дисциплін, який може забезпечити формування компетентностей; розробки системи контролю за їх формуванням» [2] . Але в сучасних умовах викладачі здійснюють навчання, коли, по-перше, постійно зростає обсяг інформації, котрий повинні засвоїти студенти, по-друге, фактично має місце скорочення часу аудиторних занять на вивчення дисциплін та зростає частка самостійної роботи. Вказану суперечність можна усунути за рахунок використання інтенсивних технологій навчання, таких як інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ), та нових або модернізованих підручників і посібників, що відповідають викликам часу.   Саме такі завдання визначають напрями розробки підручників або посібників, іншої навчальної літератури. З метою поліпшення її якості та усунення недоліків слід керуватися методичними рекомендаціями МОН України та користуватися власними розробками, які є узагальненням набутого досвіду та отримали позитивні рецензії.

З урахуванням роботи в межах кредитно-модульної системи навчання текст цілеспрямовано складати з розділів, що відповідають змістовим модулям діючих програм. Наприклад, курс вищої математики (з урахуванням теорії ймовірності та математичної статистики)   має шість змістових модулів та іноді модуль спеціальних розділів, тобто посібник природно поділяється на шість-сім розділів. Для формування умінь та навичок розв’язання математичних задач, розвитку математичних компетенцій майбутніх фахівців текстовий матеріал включає основні поняття, факти і формули, теореми та доповнюється прикладами розв’язання у кожному параграфі відповідних задач.   Однією з найважливіших універсальних компетенцій сучасного фахівця є володіння інформаційними технологіями, причому потрібні вміння та навички, орієнтовані на обрану область діяльності.     Обмежуючись задачами з курсу вищої математики, в текстах розділів наводяться приклади розв’язання задач як на папері так й за допомогою математичних систем. Тому в параграфах додаються матеріали (роздруківки)   робочих вікон розв’язання задач за допомогою MathCAD або Excel (рис.1).

Приклади . Знайти невизначені інтеграли .

Рис.1   Приклади розв’язання задач з інтегрування

Формування та реалізація індивідуального навчального плану студента передбачає можливість індивідуального вибору змістових модулів з дотриманням послідовності їх вивчення[3].Організації самостійної роботи студентів сприяють індивідуальні завдання, які диференціюються за рівнем складності. По-перше, на репродуктивному рівні самостійна робота зорієнтована на використання контрольних запитань та тестів першого рівня. Для засвоєння продуктивного рівня володіння математикою наводяться варіанти індивідуальних завдань, тестів модульного контролю другого та третього рівня. Для створення умов поглибленого вивчення курсу, а також зручності роботи у кінці матеріалів книги вказують використану та рекомендовану літературу. Покажчики полегшують користування посібника. З метою покрашення умов виконання розрахунків до книги

включаються додатки.

Означені рекомендації використані при розробці навчального посібника [ 4,5 ] , який отримав гриф МОН України. В порівнянні з друкованими посібниками, де інформація подана послідовно, електронні посібники мають природну можливість розгалуження і дають студенту прямий доступ в потрібний розділ або до обраної задачі. Тому на наступному етапі роботи створюється електронний посібник за умов його безпосереднього використання в навчальному процесі.

Засоби навчання утворюють єдиний комплекс, основою якого є підручник або посібник, що його замінює. Зміни в системі вищої освіти, зокрема фундаментальної складової, вимагають модернізації або розробки нових посібників. Використання підручників і посібників нового покоління приводять до зміни технології навчання. Комп’ютерна техніка дає змогу індивідуалізації навчання як за обсягом, так й за темпом, мобільного контролю засвоєння знань та набуття відповідних компетенцій.

Для зростання ефективності самостійної роботи студентів, підвищення наочності та зручності навчального процесу на рівні викладач-студент вважаємо за необхідне використання модернізованих друкованих,   електронних посібників та інформаційно-комунікаційних технологій взагалі. Подальше дослідження та розвиток процесів навчання потребує розробки або вдосконалення концептуальних підходів відповідно до обраних напрямів професійної підготовки з використанням ІКТ. Присутність сучасних технологій у процесах підготовки надає майбутнім фахівцям широкі можливості для роботи з інформацією не тільки у своїй професійній сфері, але і у інших сферах життя суспільства.

 

Список використаних джерел:

1.     Гуревич Р.С. Інформаційно-комунікаційні технології в навчальному процесі та наукових дослідженнях / Р.С. Гуревич, М.Ю. Кадемія. – К.: Освіта України, 2006. – 390 с.

2.     Драч І.І. Компетентнісний підхід як засіб модернізації змісту вищої освіти / І.І. Драч // Проблеми освіти: наук. зб. – К., 2008. – Вип. 57. –С. 44-48.

3.     Білан Л.Л. Запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищу освіту України / Л.Л. Білан // Проблеми освіти: наук. зб. – К., 2009. – Вип. 60. – С. 127-130.

4.     Вища математика для підготовки бакалаврів з інженерії. Навч . посіб. у трьох частинах / Огурцов А.П., Наконечна Т.В., Нікулін О.В. За заг . ред. Огурцова А.П. – Дніпродзержинськ: ДДТУ. – 2008.

5.     Вища математика для підготовки бакалаврів з інженерії (спеціальні розділи) : навч . посіб. /А.П. Огурцов , Т.В. Наконечна , О.В. Нікулін. За заг . ред. Огурцова А.П. – Дніпропетровськ: Біла К.О. – 2010. – 154с.