III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Зінченко О.А.

Донецький інститут залізничного транспорту, Україна

інтеграційні засади розвитку ринкової інформаційної інфраструктури регіону

 

Важливою складовою частиною економічною комплексу регіону є система ринків. Механізм формування і функціонування регіональних ринків є взаємодією об'єктивно діючих чинників, явищ і процесів у сфері виробництва, розподілу, обміну і споживання товарів і послуг, що склалися на даній території [1].

Ефективне функціонування регіональних ринків неможливе без комплексної системи їх інформаційного забезпечення. Інформаційні потоки, що циркулюють між учасниками ринків, є носіями їх взаємовідносин в певному економічному середовище. Інформаційні потоки пронизують всю систему ринкових відносин та об’єднують економічних агентів як в рамках певного ринку, так і в системі різних за типами ринків регіону – таким чином відбувається інтеграція різних регіональних ринків в єдиний інформаційних простір. Однак, треба зазначити, що така інтеграція неможлива без розвиненої ринкової інформаційної інфраструктури, яка виконує функцію забезпечення всіх учасників ринкових відносин незалежно від їх приналежності до певного регіонального ринку необхідною для їх успішного функціонування інформацією.

Інформаційна інфраструктура є конструктивним елементом ринкової системи, яка тісно зв’язана з іншими її елементами, та має спрямовуючий для їх розвитку характер. Важливе місце в формуванні ринкової інфраструктури займає інституціональна складова системи ринкових зв’язків. Саме інститути дозволяють економічно активним агентам розширити рамки взаємодії за межі теоретично можливих, але це і вимагає від них створення і підтримки відповідних проекцій власних інформаційних образів. Таким чином формується інформаційна інфраструктура регіонального ринку, в рамках якої також діють межі інформаційної взаємодії. Це сприяє створенню нового інформаційного простору, в якому функціонуватиме власна інфраструктура. Створення кожного наступного інформаційного простору дозволяє розширити межі взаємодії ринкових суб’єктів доки не буде створений єдиний інформаційний простір, в якому діятиме інтегрована ринкова інформаційна інфраструктура.

Зв'язок між окремими інформаційними інфраструктурами регіональних ринків сприятиме вдосконаленню сітьових форм взаємодії. Треба відмітити, що сітьові форми взаємодії завжди існували в економіці, але до теперішнього часу через обмежену інформаційну проникливість економічної системи не робили значного впливу на її розвиток в цілому, оскільки в цих умовах не були здатні ефективно координувати взаємодію підприємств. Із зростанням динаміки розвитку економічного простору і ускладненню природи інформаційних контактів об'єктивно з’являється необхідність в прямих тривалих зв'язках між всіма учасниками системи регіональних ринків, що відповідає сітьовій формі взаємодії. Саме відсутність належного рівня організації інформаційної інфраструктури і є фактором, що значною мірою гальмує взаємодію учасників ринків, а це є однією з причин кризових ситуацій і дестабілізації процесів соціально-економічного розвитку.

Тому в основі розвитку ринкового простору повинні бути закладені механізми і засоби забезпечення зв'язків «всіх зі всіма». Це забезпечить можливість системної самоорганізації економічних відносин між агентами різних економічних систем на користь отримання ними максимально можливої вигоди від спільної скоординованої діяльності [2].

З урахування можливостей розвитку механізмів взаємодії учасників ринку, варто запропонувати основні принципи розвитку ринкової інформаційної інфраструктури в регіоні: послідовність (етапність і безперервність) процесів; спрямованість та керованість перетворень; ефективність та надійність заходів; ресурсна забезпеченість; інформаційна прозорість; можливість вертикальної (між різними рівнями регіонального ринку) та горизонтальної (між окремими регіональними ринками) інтеграції.

Запропоновані принципи дозволяють розглянути функціонування інформаційної інфраструктури в тісному взаємозв’язку з іншими елементами ринкової системи, а також виявити інституціональні аспекти її розвитку в бік формування ринкової інфраструктури як системи, інтегруючої інформаційні взаємодії всіх учасників регіональних ринків. Подальший розвиток цього наукового напряму сприятиме вдосконаленню теорії сітьової економіки та обґрунтовуватиме формування практичних аспектів розвитку інтегрованої ринкової інформаційної інфраструктури в кожному окремому регіоні.

Практична реалізація означених наукових засад полягатиме в створенні на регіональному рівні інститутів розвитку ринкової інформаційної інфраструктури, які передбачатимуть активні процеси інформатизації з широким використовуванням механізмів взаємодії ринкових суб’єктів різних за типом регіональних ринків. З урахуванням широкого розвитку інформаційних і телекомунікаційних зв'язків це створюватиме принципово нові мотивації і можливості для активізації інформаційних механізмів самоорганізації і гармонізації процесів розвитку соціально-економічних систем і формування нової філософії і методології управління цими процесами.

 

Список використаних джерел:

1. Фінагіна О.В. Ринкова трансформація в регіоні: особливості розвитку та діагностування: [монографія] / О.В. Фінагіна. – Донецьк: ЮгоВосток ЛТД, 2005. – 228 с.

2. Гранберг А.Г. Основы региональной экономики: о структуре, методологии и содержании / А.Г. Гранберг // Российский экономический журнал. – 2000. – № 10. – С. 61-74.