III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Крамаренко І.С., Домбровська Л.В.

Миколаївській міжрегіональний інститут розвитку людини

Відкритий міжнародний університет розвитку людини “Україна”, Україна

ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ АПК:

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ ПОЛІПШЕННЯ

 

В Україні для ефективного функціонування та фінансового забезпечення підприємств АПК важливу роль відіграє інвестування.   Сприятливий інвестиційний клімат в аграрному секторі економіки залишається питанням стратегічної важливості,   від реалізації якого залежить соціально-економічна динаміка, ефективність залучення трудових ресурсів у світовій поділ праці, можливості модернізації на цій основі агарної економіки.

Питанню залучення та подальшого збільшення інвестицій в агропромисловий комплекс завжди приділяли належну увагу. Досліджують цю проблему чимало сучасних учених-економістів, як-от В.М. Алексійчук, М.Я. Дем’яненко, М.І. Кісіль, М.Й. Малік, П.Т. Саблук. В.П. Савчук   та ін. Однак попри відносно велику кількість досліджень складність і багатогранність питань, пов’язаних із залученням інвестицій в аграрний сектор економіки, зумовлює необхідність їх подальшого дослідження.

Станом на 01.07.2010, починаючи з 1992 року, в агропромисловий комплекс України було залучено 2602,4 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій (6,4 % загального обсягу в економіку). З них вкладено 1772,0 млн. дол. США у промислові підприємства та тільки 751,8 млн. дол. США у сільськогосподарські підприємства.

За перше півріччя 2010 року в агропромисловому секторі відбувся відтік іноземного капіталу в розмірі 78,6 млн. дол. США, з них   28,2 млн. дол. США з галузі сільського господарства.

Основними інвесторами в агропромисловий комплекс України є країни:

- в сільське господарство: Кіпр (256,5 млн. дол. США), Великобританія (132,3 млн. дол. США), Данія (54,9 млн. дол. США), Німеччина (55,8 млн. дол. США), Польща (28,5 млн. дол. США), Австрія (17,2 млн. дол. США) та Франція (26,5 млн. дол. США).

- в харчову промисловість: Нідерланди (583 млн. дол. США), Кіпр (241 млн. дол. США), Швеція (201,3 млн. дол. США), Великобританія (126,5 млн. дол. США), Швейцарія (88,4 млн. дол. США), США (64,8 млн. дол. США) та Франція (10,2 млн. дол. США) [1] .

Для багатьох іноземних інвесторів є вигідним вкладати фінансові ресурси в аграрний сектор України, чим розвивати власне сільське господарство. Попри   високу ризикованість агропромислового комплексу,     він все більше починає набувати привабливості для іноземних інвесторів, оскільки: прагнення закріпитися на перспективному ринку збуту України, отримати прибуток на довгостроковій основі, використовувати відносно дешеву та кваліфікаційну робочу силу, як важливий чинник зниження собівартості продукції.

Для поліпшення інвестиційного клімату в аграрному секторі економіки України необхідно:

- забезпечити прогнозованість гарантованість і широкий доступ сільськогосподарських товаровиробників до бюджетної підтримки за державними програмами;

- посилити роль держави у розвитку кредитного ринку і кредитних відносин в галузі агропромислового виробництва;

- створити спеціалізований банк (земельний, іпотечний, інвестиційний тощо), через який держава зможе контролювати дотримання агропромисловими виробниками цільового використання кредитних ресурсів. Такий банк міг би брати активну участь у створенні мережі кооперативних банків, максимально наближених до сільськогосподарських підприємств;

- продовжити на довгостроковий період пільгове оподаткування аграрних підприємств, упровадити ефективний механізм амортизації основних фондів;

-          підвищувати ефективність сільськогосподарського виробництва, забезпечити зростання фінансових накопичень та їх трансформацію в інвестиції;

- відновлювати раціональні міжнародні господарські та науково-виробничі зв'язки, створювати аграрні підприємства за участю іноземних інвесторів;

- надавати допомогу і створювати умови вітчизняним товаровиробникам, які експортують свою продукцію і вкладають інвестиції в сільськогосподарське виробництво, орієнтоване на випуск конкурентоспроможних товарів;

- сприяти розвитку ефективної взаємодії науки і техніки [ 2 ].

Використовуючи такі вагомі важелі регулювання, як податкову, бюджетну, грошово-кредитну, антимонопольну, цінову та амортизаційну політику, держава має суттєво вплинути на мотивацію розвитку інвестиційної діяльності в сільському господарстві. А виважена державна інвестиційна політика в аграрній сфері мусить стати одним із найголовніших напрямів виходу з фінансової і матеріально-технічної кризи, в яку потрапила українська аграрна економіка.

 

Список використаних джерел:

1.     Електронний ресурс. – Режим доступу: http :// www . minagro . gov . ua

2.     Іритищева І.О. Фінансово-кредитне забезпечення аграрного сектору: питання теорії і практики : [монографія] / І.О. Іртищева, М. Стегней. – Миколаїв: Дизайн та поліграфія, 2009. – 152 с.