III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Луценко С.П.

Уманський державний педагогічний університет ім. П. Тичини, Україна

IPO – ПРІОРІТЕТ ДЛЯ БІЛЬШОСТІ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ

 

В Україні   ринок цінних паперів   розвивається з кожним днем і розширює сферу своїх інвестиційних можливостей. Вирішальним чинником для такого швидкого розвитку стала катастрофічна нестача грошової маси. Однією з основних функцій рику цінних паперів є залучення додаткового оборотного капіталу шляхом емісії забезпечених цінних паперів.

Одним з потужних інструментів залучення інвестицій на міжнародних ринках капіталу є процедура публічного розміщення акцій ( IPO ). Зазначений механізм залучення інвестицій   поки, що не набув популярності серед вітчизняних компаній, оскільки, вимагає високого рівня корпоративного управління, прозорості компанії та відповідності її звітності міжнародним стандартам.

В Україні вже не перший рік говорять про IPO -бум — масове виведення акцій вітчизняних компаній на міжнародні біржі. Проте, він все ніяк не настане: поки, на світовий фінансовий ринок свої акції вивели лише незначна кількість вітчизняних компаній.

До цих пір IPO було для української економіки явищем унікальним. А компанії, які спромоглись розміщувати свої акції на міжнародних фінансових ринках, були винятком. Але вже в найближчому майбутньому, сподіваються фінансисти - виведення акцій українських компаній на міжнародну біржу стане чимось звичайним і природним   [1].

Першою IPO на майданчику Лондонської фондової біржі (AIM) здійснила 11—18 лютого в 2005 році компанія «Укрпродукт» (точніше, її дочірня компанія Ukrproduct Group), що займається виробництвом молочної продукції. Компанія продала 27,21% акцій, виручивши за це 6 млн. англійських фунтів стерлінгів.

На думку експертів, потенціал зростання економіки   країн СНД та окремих компаній дозволяє претендувати, як мінімум на 10 млрд. дол. капіталізації на Лондонській фондовій біржі ( AIM ).   На 2010 рік   на Лондонській фондовій біржі котируються акції 40 компаній з СНД, в тому числі 8 компаній з У країни.

“2,5 млрд. дол.   може скласти об’єм угод в ході розміщення українськими компаніями своїх акцій на світових фондових ринках у 2011 році ” -   даний прогноз озвучив Ігор Петрашко, директор відділу івестиційно-банківської діяльності ІК “Тройка Діалог України ” [2].

  У I кварталі 2010-го, за даними Ernst & Young - американська аудиторська компанія, одна з найбільших в світі (входить в «велику четвірку» аудиторських компаній) , в світі було здійснено 267 операцій IPO загальною вартістю $53,2 млрд., тоді як за відповідний період минулого року в результаті 52 операцій залучили всього $1,4 млрд. Але у вітчизняних компаніях інвестиційного ажіотажу доки не спостерігається [6].   Лідерами по сумі операцій є США і Китай. Найбільше IPO в 2006 році провів китайський банк ICBC, який залучив 22 млрд. доларів США [4].  

Розміщення акцій на фондовій біржі є інструментом фінансування подальшого розвитку компанії, який відкриває дорогу до дешевших джерел капіталу. У відмінності від кредитування, продаючи акції, компанія не переймає на себе додаткових зобов'язань, а також не стикається з необхідністю виплачувати відсотки, що нараховуються періодично,   як це відбувається після емісії облігацій.

Продаж акцій може здійснюватися як шляхом розміщення додаткового випуску акцій, так і шляхом публічного продажу акцій існуючого випуску акціонерами приватної компанії [4].

До того ж, об'єм засобів, залучених за рахунок IPO , — зазвичай значно більший, чим суми, отримані від кредитів або облігацій, а включення цінних   паперів компанії в список акцій, що котируються на всесвітньо відомих фондових біржах, значно підвищує статус компанії [5].

Прийнявши рішення про IPO, компанія має бути готова до дотримання безлічі бюрократичних процедур і не менш багаточисельних правил. Публічні компанії повинні регулярно обнародувати інформацію про свої фінансові показники і власників, які володіють більше 5% компанії [5].

Перш ніж заявляти про плани вийти на IPO, підприємцям рекомендується за допомогою професіоналів оцінити поточну капіталізацію компанії і вирішити, з яким пакетом акцій вони готові розлучитися.

Сьогодні інвестори на іноземних фондових біржах готові вкладати лише у високоліквідні акції, а для забезпечення високої ліквідності емітенту доведеться виставити на торги чималий пакет своїх акцій (від 10%).

Тому, якщо компанія невелика і їй потрібна незначна сума інвестицій (до 50 млн. дол.), краще провести приватне розміщення: продати акції невеликій групі зарубіжних інвестиційних фондів.

Основною метою проведення IPO є отримання так званого «засновницького прибутку» — прибуток, отриманий засновниками акціонерних товариств у вигляді різниці між сумою від продажу випущених акцій і капіталом, дійсно вкладеним ними в акціонерне підприємство [4].

Як одну з цілей можна виділити, також, підвищення ліквідності компанії. Акціонерні товариства після проведення IPO можуть продати всі свої акції за ринковою ціною, причому дуже швидко. Також до цілей виведення компанії на IPO відноситься можливість захисту від поглинання недружніми компаніями. Після проведення IPO компанія стає публічною, звітність - ясною і прозорою, що є пріоритетом більшості компаній [4].

Іноземні інвестиції і кредити сьогодні фактично єдине істотне джерело капіталу для українських компаній. Про плани вийти на IPO з початку 2010 року заявили близько десятка підприємств, серед яких: цукровий союз “Укррос”, група “Авангард”, холдинг “Агротон”, Український Медіа Холдинг. Більшість вітчизняних підприємств готуються до IPO в 2011 році. Але є і компанії, які планують випуск акцій на зарубіжній біржі в 2010 році. Наприклад, група компаній «Авангард» — український виробник яєць і продукції з них — вийшла на IPO на Лондонській фондовій біржі в травні цього року. До IPO було запропоновано 20% акціонерного капіталу компанії, капіталізація підприємства склала $937,5 млн. [3].

До IPO в 2010 році в основному готуються агропромислові компанії. Виробники цукру «Дакор» і «Ленд Вест» недавно навіть об'єдналися і збираються провести розміщення акцій на Варшавській фондовій біржі. Зараз іноземні інвестори цікавляться саме цією галуззю української економіки: вважається, що аграрна промисловість в Україні — один з найперспективніших секторів.

А поки вибір цінних паперів наших агропідприємства невеликий: на Варшавській фондовій біржі котируються папери “Астарти - Київ” і “Кернел Груп”, на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі — акції компанії «Укрпродукт Груп» [3].

Втім, компаній, що відклали IPO до кращих часів, значно більше, чим підприємств, готових розміститися вже в 2010–2011 рр.

Основними біржами для розміщення акцій українських компаній в найближчих декілька років стануть Варшавська фондова біржа (WSE), альтернативний і основний майданчики Лондонської фондової біржі (AIM LSE і LSE), Франкфуртська біржа (FWB). Можливо, агропромислові компанії зацікавляться розміщенням на Шведській біржі (OMX), майданчик спеціалізується на розміщенні акцій агропідприємств [3].

Отже, в Україні з’явилось декілька десятків компаній, власники яких розглядають можливість провести ІРО. При цьому вони готові передати частину контролю над бізнесом інвесторам за ради отримання більш дешевих ресурсів та підвищення конкурентоспроможності.

Головною умовою, при якій очікування інвесторів здійсняться, є також бажання самих підприємців, які виходять на ІРО, не працювати за тіньовими схемами, збільшити витрати на розвиток підприємства, а також постійно нагадувати про себе на ринку.

Однією з найбільш суттєвих проблем, яка перешкоджає активному виходу українських компаній на ІРО, є їх неготовність   розкрити інформацію про себе за міжнародними стандартами, а також не достатня кількість кваліфікованих фахівців у сфері підготовки фінансової звітності.

Та, незважаючи на певні недоліки IPO для вітчизняних компаній, успішне проведення процедури первинного публічного розміщення акцій провідними вітчизняними компаніями підвищить інтерес зовнішніх інвесторів як до самих компаній безпосередньо, так і до українського фондового ринку загалом.

 

Список використаних джерел:

1. Кукса В. Это сладкое слово IPO / В. Кукса // Зеркало недели. – 2007. – № 35. – С. 4.

2. Чернявская И. “Евросеть” готовится к IPO / И. Чернявская // Инвест газета. – 2010. – №35. – С. 38.

3. Електронний ресурс. – Режим доступу: http:// www.prostobiz.ua

4. Електронний ресурс. – Режим доступу: http:// www . ru.wikipedia.org

5. Електронний ресурс. – Режим доступу: http:// www.ricardo.com.ua

6. Електронний ресурс. – Режим доступу: http:// www.ey.com