III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

К.т.н. Джур О.Є.

Дніпропетровський н аціональний у ніверситет ім. О . Гончара, Україна

ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА В МЕТОДИЦІ ОЦІНКИ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

 

Підприємства космічної галузі та їх продукція є типовими представниками до яких застосовують термін «високотехнологічні» - високотехнологічні промислові підприємства, високотехнологічна продукція, високотехнологічні процеси. Це означає наявність в структурі виробництва великої частки продукції, конкурентоспроможної на міжнародному ринку, високу додану вартість та високу продуктивність праці, використання у значній мірі проміжної високотехнологічної продукції для виробництва кінцевої продукції, застосування високотехнологічних методів виробництва та високотехнологічних процесів, здійснення значних капіталовкладень у внутрішні та зовнішні ДіР, здійснення значних обсягів інвестицій на техніко-технологічне переозброєння та інше. Будь-яка високотехнологічна продукція має значну вартість. Незважаючи на це ринок космічної продукції та послуг у XXI ст. є одним із самих конкурентних, активно ведеться боротьба продавців за обмежений обсяг платоспроможного попиту споживачів на доступних для підприємств сегментах ринку.

Специфіка функціонування підприємств космічної галузі полягає в тому, що вони випускають продукцію як космічного так і некосмічного призначення. Продукція космічного призначення має обмежений попит на внутрішньому ринку. Ми лише в 2011 році плануємо запустити вітчизняний супутник зв’язку на геостаціонарну орбіту. Хоча на жорсткому світовому ринку космічних послуг успішно конкурують проекти «Морський старт», «Дніпро», «Наземний старт». Але більшість наших успіхів ґрунтуються на розробках 20 – 30 річної давнини, які незважаючи на зусилля з їхньої модернізації, втрачають свою конкурентноздатність.

Більшість великих промислових підприємств космічної галузі немає, або має невелику частку держзамовлень, працює згідно договорів із РФ ( 75 – 80 % експорту припадає на Росію) та іншими країнами світу. В умовах фінансово-економічної кризи співвідношення обсягів виробництва на підприємствах космічної галузі в 2009 року до відповідних обсягів 2008 року склало 82,3 % і є кращим у порівнянні за цим показником в цілому по промисловості України (78,1 %) і по машинобудуванню (54,9 %). Середньомісячна зарплата зросла на 7,3 % і на 8 підприємствах галузі її рівень є вищим за середній рівень по промисловості України. В минулому році продовжувався відтік кадрів. Середньооблікова чисельність працівників скоротилась на 7,3 % [1].

Отже, комерційні контракти та іноземні замовлення забезпечують основне грошове надходження для підприємств космічної галузі.

З метою збільшення обсягів реалізації своє продукції, виявлення можливостей створення нових споживчих цінностей товарів та послуг підприємства провели маркетингові дослідження, згідно з якими були виявлені поступливі позиції підприємств по реалізації певних видів продукції перед аналогічними продуктами підприємств-конкурентів.

Подібна ситуація безумовно потребує розвитку теоретичних засад, вдосконалення системної організації та посилення стратегічної спрямованості управління конкурентоспроможністю високотехнологічних підприємств.

Незважаючи на наявність певного наукового доробку, комплексні дослідження проблем розвитку управління конкурентоспроможністю високотехнологічного підприємства в умовах вітчизняної економіки відсутні.

Інновації є тим специфічним продуктом, що допомагають підприємству забезпечити ексклюзивність, якість, особливу цінність, відмінність своєї продукції та послуг, надають можливість оптимально організувати всі складові виробничого процесу. Тому доцільним є розробка методики оцінки конкурентоспроможності високотехнологічного підприємства через призму його інноваційної діяльності.

Невизначеність ряду вихідних даних, що є характерною особливістю сучасної інформації, доступної користувачам та замовникам ускладнюють процес оцінювання діяльності підприємства і його конкурентів. Крім того, від якості завдання оцінки конкурентоспроможності підприємства залежить ефективність обраної стратегії.

Оскільки оцінка інноваційної структури підприємства є мікровідображенням інноваційної структури країни, то пропоную здійснювати оцінку конкурентоспроможності підприємства через такі складові як виробничо-технологічна підсистема, фінансово-економічна підсистема, нормативно-правова підсистема, кадрова підсистема, територіальна підсистема.

Ефективність управління конкурентоспроможністю значною мірою залежить від інформаційного забезпечення та уміння використовувати інформацію в процесі прийняття управлінських рішень. Багато процесів, що відбувається на підприємствах, залишаються поза межами їх статистичної оцінки для порівняння результатів діяльності з аналогічними результатами конкурентів. Важливою проблемою у становленні методології оцінки конкурентоспроможності підприємств є наявність або відсутність інформаційного забезпечення, тобто таких показників, які б відповідали б вимогам: достатність, рівень деталізації, зрозумілість, співставленість.

 

Список використаних джерел:

1.        Прес-конференція Генерального директора НКАУ Ю.С. Алексєєва щодо основних результатів космічної діяльності України в 2009 році [Електрон н ий ресурс]. – Режим доступу:   htpp://www.nkau.gov.ua