III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

К. е.н. Кривов язюк І.В.

Луцький національний технічний університет, Україна

ПРОБЛЕМИ ВИБОРУ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИХ ПРІОРИТЕТІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ КРИЗИ

 

Розвиток підприємств усіх форм бізнесу нині супроводжують кризові явища та процеси макро- та мікроекономічного характеру, які впливають на формування життєвого циклу підприємств, вибір пріоритетів їх подальшого функціонування, ефективність економічної діяльності. Вивчення пріоритетів інвестиційно-інноваційного забезпечення розвитку підприємства за таких обставин набуває першочергового значення, є своєчасним і важливим процесом подолання кризових явищ.

Сьогодні важко уявити підприємство, яке функціонує на ринку поза процесами своєчасного вибору між використанням власних і залучених джерел інвестування діяльності, впровадження у виробництво нових видів продукції,   реалізації проектних рішень тощо. Проблеми вибору інвестиційно-інноваційних пріоритетів розвитку підприємства знайшли своє вирішення в працях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених, серед яких слід виділити дослідження В.Федоренка, В.Регена, П.Перерви, О.Кузьміна, Л.Федулової, Т.Товт, М.Денисенка, Н.Рудь, О.Волкова та інших. Проте, функціонування та розвиток виробничо-технічних, економіко-організаційних, соціально-економічних, фінансово-інвестиційних та інших процесів в умовах кризи вимагає більш ґрунтовного вивчення та пошуку шляхів активізації інвестиційно-інноваційної діяльності.

Як вірно зазначає Тетяна Товт, «пріоритетним завданням інвестиційно-інноваційної діяльності промислових підприємств є пошук та ефективне використання інвестиційних ресурсів для доведення науково-технічних ідей і розробок до конкретної продукції та технології, що мають попит на ринку» [1]. Але поширення кризових явищ в значній мірі перешкоджає залученню необхідних обсягів інвестицій та реалізації інноваційних ідей.

Цікавим є наукове дослідження проблем інвестиційно-інноваційного розвитку промисловості України, результати якого знайшли своє відображення в монографії [2]. В ній розглядаються загальні засади інвестиційно-інноваційного розвитку економіки. Окрема увага приділяється функціонуванню ринкової системи господарювання на основі поєднання механізму ринку і регулюючої ролі держави. Проте, в період 2008-2009 рр. спостерігається зниження ряду показників, які характеризують інноваційно-інвестиційний розвиток економіки: скорочення обсягів виробництва основних видів промислової продукції як наслідок скорочення інвестицій у основний капітал (з 233081 до 151777 млн. грн.), зниження інноваційної активності промислових підприємств (питома вага підприємств, що впроваджували інвестиції скоротилася на 0,1 %; скоротилася й питома вага реалізованої інноваційної продукції - на 1,1 %; скоротилося впровадження у виробництво нових видів техніки – з 758 до 641). Тому наявність існуючих тенденцій вимагає уточнення інноваційно-інвестиційних пріоритетів розвитку як промисловості України, так й окремих підприємств.

На думку Брусенко Н.А., передумови розвитку і функціонування підприємств України набувають стратегічного характеру: країна в прискореному режимі адаптується до європейських стандартів, у т. ч. до стандартів серії ISO; уточнюються уявлення про інвестиційну привабливість як України в цілому, так і її регіонів, галузей народного господарства і підприємств окремо; поглиблюється методологія оцінки пріоритетності окремих напрямів інноваційно-інвестиційного розвитку; удосконалюється алгоритм і процедура розробки програм і проектів розвитку усіх ланок народного господарства [3]. Зазвичай стратегія виступає одним із найважливіших планів діяльності на довгострокову перспективу, в якому особливе місце відведено розробці інвестиційно-інноваційних пріоритетів розвитку підприємств. В умовах кризи розробка стратегічних планів як ніколи вимагає обґрунтування господарських рішень та оцінки ризиків, альтернативності розробок та пропонованих інноваційних проектів, адже використання інвестиційних ресурсів на їх реалізацію є надто обмеженим.

Загалом, враховуючи вище названі обставини, фактори макро- та мікросередовища, які в найбільшій мірі впливають на функціонування та розвиток підприємств, проблеми економічного розвитку підприємств на сучасному етапі, представлені в роботі [4], до кола проблем вибору інвестиційно-інноваційних пріоритетів розвитку підприємства в умовах кризи слід віднести: науково-технічні, виробничо-технологічні, організаційно-економічні, соціально-економічні, фінансово-інвестиційні, екологічні, правові та проблеми економічної безпеки підприємства.

Відтак, вибір інвестиційно-інноваційних пріоритетів розвитку підприємства (який за умов економічної стабільності зводиться до     збільшення обсягів інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності підприємств і передбачає вирішення проблем комерціалізації інноваційної продукції, зниження ризиків інноваційної діяльності, нецільового використання фінансово-інвестиційних ресурсів, спрямованих на підтримку інноваційної діяльності тощо) в умовах кризи визначатимуть позиція підприємства на ринку, його можливості та загрози функціонуванню, тип технології виробництва, відношення до зовнішньоекономічної діяльності, наявні можливості щодо кредитування або інвестування діяльності.

При виборі інвестиційно-інноваційної стратегії розвитку підприємства в умовах кризи, коли уповільнюється зростання ринку, велике значення відіграє конкурентна позиція, яку займає підприємство. У випадку слабкої конкурентної позиції підприємство вимушене надавати перевагу стратегіям скорочення або диверсифікації, а тому слід надавати перевагу внутрішнім джерелам фінансування поряд із зовнішніми, мінімізувати вплив інвестиційних ризиків діяльності, зосереджувати увагу розробці та супутньому продажі інновацій. У випадку сильної конкурентної позиції підприємство має ширші можливості, а тому взмозі розраховувати на об’єднання капіталів і бізнесу, центровану чи конгломеративну диверсифікацію, а тому слід віддавати перевагу спільному інвестуванню.

Відтак, вибір інвестиційно-інноваційної стратегії повинен бути покладений в основу єдиної стратегії розвитку підприємства, а економічна діагностика підприємства, внутрішніх і зовнішніх параметрів впливу, повинна зробити цей процес максимально об’єктивним і ефективним.

 

Список використаних джерел:

1. Товт Т.Й. Інвестиційно-інноваційні пріоритети розвитку промислових підприємств / Т.Й. Товт / Матеріали шостої Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції „Актуальні проблеми сучасної науки” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://intkonf.org/tovt-ty-investitsiyno-innovatsiyni-prioriteti-rozvitku-promislovih-pidpriemstv/

2. Федоренко В.Г. Інвестиційно-інноваційний розвиток промисловості України : [монографія] / В.Г. Федоренко, С.В. Палиця / М-во праці та соц. політики України, Ін-т підготовки кадрів Держ. служби зайнятості України. – К.: ІПК ДСЗУ, 2009. – 332 с.

3. Брусенко Н.А. Инновационно-инвестиционные приоритеты в стратегии развития предприятий Украины / Н.А. Брусенко // Инновации. – 2008. – №2. – С. 77-79.

4. Кривовязюк И.В. Проблемы экономического развития предприятий на современном этапе. Опыт и проблемы социально-экономического развития предприятий, отраслей, комплексов: [монография] Кн. 2. / [ Под ред. В.В. Бондаренко ] . – Пермь : РИО ФГОУ ВПО «Пензенская ГСХА», 2009. – С. 147-159.