III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Товт Т.Й.

Мукачівський державний університет, Україна

проблеми інвестування інноваційної діяльності промислових підприємств регіону

 

Аналіз показників функціонування і розвитку промислових підприємств України вказує на низьку інтенсивність інноваційних процесів, скорочення масштабів впровадження інновацій у промисловості (за 2009 р. лише 10,7% вітчизняних промислових підприємств впроваджували інновації [1]), зростання собівартості виготовляємої продукції та зниження її конкурентоспроможності. Встановлено, що одним із факторів, які здійснюють вагомий вплив на згортання інноваційної діяльності у промисловості є дефіцит інвестиційних ресурсів. Саме тому активізація процесів впровадження інновацій у виробничо-господарську діяльність промислових підприємств потребує залучення відповідних обсягів інвестиційних ресурсів, що здатні забезпечити досягнення необхідного рівня їх прибутковості. З огляду на це, актуальності набувають дослідження інноваційно-інвестиційного потенціалу промисловості, визначення наявності та можливості залучення необхідних обсягів внутрішніх і зовнішніх джерел інвестування інноваційної діяльності, визначення ступеня зацікавленості інвесторів у підтримці інноваційних процесів тощо.

Закарпатська область, незважаючи на високий потенціал, займає недостатні позиції для забезпечення інноваційного розвитку промисловості. У реалізації інноваційної моделі розвитку існує безліч проблем, інноваційні процеси відбуваються недостатньо інтенсивно та масштабно. Проте, за час фінансово-економічної кризи основні показники інноваційної діяльності практично не знизились.

Порівняння показників інноваційного розвитку промисловості Закарпатської області серед інноваційної активності промислових підприємств областей Західного регіону у 2009 році наведемо в табл. 1.

 

Таблиця 1. Інноваційна активність промислових підприємств

областей Західного регіону у 2009 р.*

Показники

Україна

Волинська

Закарпатська

Івано-Франківська

Львівська

Рівненська

Тернопільська

Чернівецька

1. Кількість підприємств, що займались інноваційною діяльністю, од.

1411

21

36

94

106

29

46

36

2. Впроваджено нових технологічних процесів, процесів

1893

9

9

34

56

8

9

11

з них маловідходних, ресурсозберігаючих, безвідходних

753

7

1

20

19

5

6

8

3. Освоєно виробництво інноваційних видів продукції, найменувань

2685

31

11

299

152

22

73

100

з них нових видів техніки

641

3

3

6

37

8

6

19

4. Питома вага реалізації інноваційної продукції у загальнодержавному обсязі, %

-

0,2

1,4

2,5

2,2

0,2

1,9

0,6

* Складено і розраховано за даними: [1]

 

У Закарпатській області спостерігається подібна динаміка інноваційної діяльності, як і в Україні, в цілому. У 2009 р. інноваційні роботи в промисловості області виконували 36 підприємств або 13,6% загальної кількості обстежених. Їх частка у загальній кількості інноваційно активних промислових підприємств в цілому в Україні складає 2,6% [1].

Із 36 інноваційно активних підприємств майже кожне друге впроваджувало інновації, з яких 9 – впроваджували нову для підприємства продукцію, 7 – нові технологічні процеси і лише 2 – впроваджували організаційні та 5 – маркетингові інновації. У 2009 році за видами економічної діяльності найактивнішими були 12 або кожне третє підприємство харчової промисловості, 7 або п’яте – машинобудування, 5 або сьоме – з оброблення деревини та виробництва виробів з неї [2].

За даними табл. 1 бачимо, що серед областей Західного регіону у 2009 році Закарпатська область займає четверте місце по кількості інноваційно активних підприємств та обсягу реалізації інноваційної продукції у загальнодержавному обсязі. При цьому по впровадженню нових технологічних процесів Закарпатська область посідає четверте місце , а по освоєннню виробництва інноваційних видів продукції останнє сьоме місце.

Та незважаючи навіть на незначну кількість підприємств, що займаються інноваційною діяльністю, не всі вони впроваджують інновації у виробництво. Так, у 2009 році із 36 інноваційно активних підприємств лише 24 впроваджували інновації у виробництво, тобто лише 9,1% від загальної кількості обстежених промислових підприємств [2].

Ми вважаємо, що тенденція до скорочення числа кількості підприємств, що впроваджували інновації, спричинена відсутністю мотивів інноваційної активності та ефективної інфраструктури інноваційної сфери: визначається слабка зорієнтованість інституційної, фінансової, банківсько-кредитної систем на підтримку інноваційного розвитку, вкрай низький рівень фінансування інновацій, недостатня розвиненість малих і середніх інноваційних підприємств, відсутність венчурного інвестиційного потенціалу.

Аналіз обсягів і джерел інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності підтверджує загальну спрямованість тенденцій у процесі фінансування інновацій в Україні, і в тому числі Закарпатській області, та показує, що на тлі позитивної динаміки зростання загального обсягу інвестування за останні роки відбулися істотні зміни в структурі джерел коштів. Неоднорідний характер поступлення коштів на інноваційну діяльність промислових підприємств Закарпатської області з різних джерел не дозволяє зробити висновок про переважний характер певного джерела інвестування, хоча можна виділити три основні – власні кошти підприємств, кошти іноземних інвесторів та кредити банків. Щодо інших джерел коштів, то слід вказати на їх несистематичний і епізодичний, а в більшій мірі одноразовий характер.

Підсумовуючи вищесказане зазначимо, що за порівняльними даними інноваційна діяльність Закарпатської області за 2000-2009 роки зазнала деяких позитивних кількісних і якісних змін. Хоча частка підприємств, які займалися інноваційною діяльністю у 2009 році, залишається на низькому рівні – 13,6%, проте вона майже в 2 рази вища ніж у 2000 році – 7,3%. А відповідно й питома вага підприємств, що впроваджували інновації в області за 2009 р. була низькою і склала лише 9,1%. В цілому у промисловості лише дуже незначна кількість підприємств, які активно проводять інноваційну діяльність, і порівняно малі обсяги інноваційної продукції характеризують її результат. Інноваційна діяльність активно проводиться лише на декількох підприємствах машинобудування, харчової та хімічної промисловості, які і можна вважати високотехнологічними виробництвами.

За результатами дослідження можна зробити висновок, що впровадження інновацій на промислових підприємствах Закарпатської області ускладнюється нестачею фінансування, високими кредитними ставками банківських установ, відсутністю чіткої регіональної інноваційної політики, недосконалістю законодавчої бази та ін. Незважаючи на незначні масштаби інноваційної діяльності, позитивний вплив її на економічні показники Закарпатської області є безперечним. Подальший розвиток регіону має базуватися на інноваційній моделі, оскільки випуск якісної конкурентоспроможної продукції можливий лише за умови технологічного переоснащення та піднесення наукомістких галузей виробництва.

 

Список використаних джерел:

1. Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www.ukrstat.gov.ua

2. Інновації у промисловості у 2009 році: статист. збірн. – Ужгород: Головне управління статистики у Закарпатській області, 2010. – 40 с.