III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

К.е.н. Новак У.П.

Національний лісотехнічний університет України

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ПРІОРИТЕТ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

 

Між перспективами розвитку економіки і рівнем раціоналізації природокористування, якістю навколишнього природного середовища, станом природно-ресурсного потенціалу існує тісна взаємозалежність. Тому на сучасному етапі розвитку Україна повинна всебічно здійснити екологізацію всіх сфер господарської діяльності. Для цього потрібно прискорити екологізацію інвестиційної діяльності, створити систему державного стимулювання ресурсоощадних та природоохоронних технологій, удосконалити законодавчо-нормативну базу тощо.

Дослідженням проблем, пов’язаних з екологізацією інвестиційної діяльності, розглядались багатьма вітчизняними вченими, серед яких Андреєва Н.Н., Буркінський Б.В., Данилишин Б.М., Галушкіна Т.П., Ковальова Н.Г., Рассаднікова С.І., Харічков С.К., Хлобистов Є.В. та ін.

Під екологізацією інвестиційної діяльності розуміють комплексний і системний процес перетворення інвестиційної діяльності з урахуванням екологічних обмежень, спрямований на зниження екодеструктивної дії сфер виробництва, обігу, споживання, основним пріоритетом якого є повсюдне впровадження новітніх досягнень науково-технічного прогресу [1]. За її допомогою встановлюється збалансована взаємодія між природними процесами й інвестуванням на основі дії законів розвитку та функціонування природних і економічних систем.

Як слушно зауважує С.І. Рассаднікова [3], подолання несприятливих тенденцій у сфері природокористування неможливе без вкладення масштабних науково обґрунтованих інвестицій, спрямованих на досягнення поставлених цілей та задач екологічно безпечного економічного зростання. Трансформація економіки, ріст цінності природних благ унаслідок їхнього зростаючого дефіциту, спрямованість на досягнення цілей сталого розвитку обумовлює потребу впровадження нової філософії інвестування та формування інвестиційної привабливості у сфері природокористування, адекватних методів керування інвестиційними потоками.

Визначальну роль в екологізації інвестиційної діяльності відіграють екологічні інвестиції . У вітчизняних працях немає загальноприйнятого визначення. На наш погляд, найбільш вдалим є визначення Андрєєвої Н.Н. [1]: екологічними інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних   цінностей, які вкладаються у господарську діяльність, основною метою яких є запобігання, обмеження, усунення і відновлення забруднень навколишнього природного середовища.

Важливу роль при цьому відіграють капітальні інвестиції на охорону та раціональне використання природних ресурсів (табл. 1).

 

Таблиця 1. Динаміка капітальних інвестицій та поточних витрат на охорону

та раціональне використання природних ресурсів за напрямами природоохоронної діяльності в Україні, млн. грн. [2]

 

2006

2007

2008

2009

Капітальні інвестиції та поточні витрати – всього; у т.ч.

7366,6

9691

12176

11073,5

-    охорона атмосферного повітря і клімату

1589,3

2521,2

2826,3

2309

-    очищення зворотних вод

3376

3904,8

4917,1

5189

-    поводження з відходами

1669,7

2157,2

2738,2

2328,3

-    захист і реабілітація ґрунту, підземних і поверхневих вод

400,6

615,4

1074,6

641,6

-    зниження шумового і вібраційного впливу (за винятком заходів для охорони праці)

47,6

76,7

89,6

25,9

-    збереження   біорізноманіття і середовища існування

97,4

139,6

210,4

225,9

-    радіаційна безпека (за винятком заходів для запобігання аваріям і катастрофам)

52,3

73,4

82,8

101,9

-    науково-дослідні роботи приро-доохоронного спрямування

18,4

38

50,6

57,1

-    інші напрями природоохоронної діяльності  

115,3

164,7

186,4

194,8

 

Як свідчать наведені дані, капітальні інвестиції та поточні витрати на охорону та раціональне використання природних ресурсів протягом останніх років зростають. Найбільшу частку складають капітальні інвестиції та поточні витрати на очищення зворотних вод (коливається в межах 40-47%). Велику питому вагу складають капітальні інвестиції та поточні витрати на охорону атмосферного повітря і клімату (21-26%) і на поводження з відходами (21-23%). Крім цього, за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів було освоєно 20,5% капітальних інвестицій і здійснено 4,1% поточних витрат, а основним джерелом фінансування витрат на охорону довкілля, як і в попередні роки, були власні кошти підприємств – відповідно 76,5% і 95,8% [2].

Слід також зауважити, що протягом останніх років дуже низькою є питома вага інвестицій в основний капітал на охорону довкілля і раціональне використання природних ресурсів у загальному обсязі інвестицій в основний капітал (рис. 1).

Рис. 1. Питома вага інвестицій в основний капітал на охорону довкілля

і раціональне використання природних ресурсів у загальному обсязі інвестицій в основний капітал

 

З метою стимулювання екологізації інвестиційної діяльності, на наш погляд, потрібно:

-        удосконалити природоохоронне та інвестиційне законодавство;

-        трансформувати податкову, кредитну і цінову політики, які б   враховували екологічний чинник більшою мірою;

-        впроваджувати системи екологічного менеджменту і екологічного аудиту;

-        формувати ринок робіт і послуг екологічного характеру, розвивати екологічне підприємництво;

-        переходити на систему міжнародних стандартів технологічних процесів і продукції.

Екологізацію інвестиційної діяльності варто вважати не тільки доцільною, але й вкрай потрібною. Вона повинна забезпечити перехід України до екологобезпечної економіки відповідно до концепції сталого розвитку. Екологізація інвестиційної діяльності можлива тільки за розуміння її ролі як стратегічного пріоритету розвитку національної економіки органами законодавчої і виконавчої влади всіх рівнів, підприємствами та громадськими організаціями.

 

Список використаних джерел:

1.     Андреева Н.Н. Экологически ориентированные инвестиции: выбор решений и управление: [монография] / Н.Н. Андреева. – О.: ИПРЭЭИ Украины, 2006. – 536 с.

2.     Довкілля України у 2009 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.segodnya.ua/files/articles/141432/52/1.pdf

3.     Рассадникова С.І. Концептуальний підхід до систематизації об’єктів інвестиційної привабливості сфери природокористування / С.І. Рассадникова // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 5 (83). – С. 117-123.