III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Лихолет С.І.

Київський національний економічний університет, Україна

показники ефективності трансферу технологій

 

Визначення показників оцінки ефективності трансферу технологій є важливим завданням, проте йому було приділено незначну увагу у вітчизняній практиці. Трансфер технологій є одним з основних елементів національної інноваційної системи, ефективне функціонування якого забезпечить суттєве покращення темпів інноваційного розвитку національного господарства. Розробка системи показників ефективності трансферу технологій є особливо актуальним питанням, що дозволить визначати ефекти від інвестицій в наукову та освітню галузі.

При дослідженні трансферу технологій в національному масштабі базою для визначення ефективності може бути інформація стосовно кількості виданих патентів на об’єкти промислової власності.

Патенти використовуються у сучасній міжнародній статистиці в якості одного з основних індикаторів винахідницької активності. Оскільки винахідницька діяльність розглядається як частина інноваційної, то кількість патентів – важлива компонента оцінки трансферу технологій на стадіях, що передують стадії виробництва.

1. Рівень патентної діяльності (РПД) визначається як відношення кількості діючих патентів до населення країни (на 1 млн. осіб).

,     (1)

де       П діючі – кількість діючих патентів, дані наведені в 12 розділі « Діяльність Державного департаменту інтелектуальної власності України » [ 1 ] .

Н – кількість населення країни [ 2 ].

За цим показником Україна випереджає ряд країн світу, зокрема такі країни, як Фінляндія, Бразилія та Китай. В 2008 році цей показник становив 31,7 патентів на 1 млн. населення.

2. Показник патентної продуктивності (ПП) визначають як відношення кількості патентів у резидентів країни до зайнятих у сфері наукових досліджень і розробок.

, (2)

де     П резид. – кількість патентів у резидентів країни, отриманих у і-му році, дані наведені в 12 розділі « Діяльність Державного департаменту інтелектуальної власності України » [1] .

З НДДКР – кількість зайнятих у сфері наукових досліджень і розробок, дані наведені в 3 розділі « Наукові кадри » [1] (на 1 тис. осіб) .

Показник патентної продуктивності на 2008 рік становить 91 патент на ім’я національних заявників в розрахунку на тисячу зайнятих у сфері наукових досліджень і розробок. За цим показником Україна посідає четверте місце серед 55 країн, майже у 4 рази перевищивши середній показник по країнах [ 3 ].

3. Патентна ефективність визначається, як співвідношення видачі охоронних документів до витрат на НДДКР (кількість патентів на   1 млн. грн . ).

,     (3)

де     В НДДКР – витрати на наукові дослідження і розробки . Дані для обчислення даного показника наведені в 4 розділі « Фінансові показники » [1] .

В 2008 році цей показник становив 1,83 патенти на 1 млн. грн . витрат на наукові та науково-технічні роботи.

4 . Відношення кількості патентів до валового внутрішнього продукту, визначається на 1 млрд. грн .

,   ( 4 )

В 2008 році цей показник становив 16,44 патентів на 1 млрд. грн . ВВП.

Проте визначенні вище показники, що свідчать про досить високий рівень інноваційної активності, доцільно використовувати для визначення ефективності трансферу технологій у масштабах національної економіки.

На міжнародному рівні його ефективність визначається за к ількістю патентів, виданих у Бюро патентів та торгових марок США ( United States Patent and Trademark Office ) скорочено – USPTO.

З гідно з даними USPTO, у 2008 році в США видано 90 713 патентів нерезидентам країни. Японія отримала 35,9 тис. патентів, Німеччина – 9,8 тис., Південна Корея – 8,4 тис., Тайвань – 7,4 тис., Канада – 4,1 тис., Росія – 186 патентів, Білорусь – 8 патентів. Україна отримала 16 патентів [ 4 ]. Така кількість патентів на міжнародному рівні є неприпустимою.

 

Список використаних джерел:

1 . Наукова та інноваційна діяльність в Україні: статист. збірн. – К.: Інформаційно-видавничий центр Держкомстату України. – 200 9 . – 36 7 с.

2 . Сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

3 . Економіка знань: Друга матриця Технології економічного прориву // Монітор конкурентоспроможності. – 2008. – №1 - 2. – С. 18-66 .

4 . Сайт бюро патентів і торгових марок США [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uspto.gov/