III Международная научно-практическая конференция "ИНВЕСТИЦИОННЫЕ ПРИОРИТЕТЫ ЭПОХИ ГЛОБАЛИЗАЦИИ: влияние на национальную экономику и отдельный бизнес" (7-8 октября 2010 года)

Самко О.О.

Чернігівський державний технологічний університет, Україна

ВПЛИВ ІНВЕСТИЦІЙ НА РІВЕНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ

 

Туристична сфера є однією із найприбутковіших в порівнянні з іншими сферами економіки, але в той же час потребує значних інвестицій в її розвиток. Збільшення обсягів її інвестування є необхідною передумовою підвищення рівня реалізації туристичного потенціалу регіону. В попередніх авторських розробках був визначений елементний склад останнього: інвестиційна, інфраструктурна, історико-культурна, інтелектуальна та інформаційна складові [ 2 ] .

Для підвищення рівня реалізації туристичного потенціалу регіону необхідно підтримання в належному стані кожної його складової та безумовно їх розвиток. Звідси виникає гостра потреба у збільшенні обсягів інвестування як розвитку кожного елементу туристичного потенціалу, так і загалом   туристичної сфери. Кожен регіон має особливості у співвідношенні елементів потенціалу, які фактично утворюють незбалансовану його структуру (виявлено на основі проведеного аналізу), що призводить до неповного його використання. Таким чином, бажання отримати синергічний ефект від взаємодії його складових обумовлює необхідність збалансування елементної структури туристичного потенціалу. Тому вивчення і аналіз регіональних особливостей у структурі останнього дають змогу виявити саме ті його складові, які потребують першочергового інвестування, тобто визначити   пріоритетні напрямки.

Розглянемо вплив інвестицій на розвиток кожної складової потенціалу. Необхідно зазначити, що всі його елементи відіграють значну роль у формуванні туристичного потенціалу. Так наприклад, інвестиційна складова представлена нами у попередніх авторських працях як вартість основних фондів готелів та ресторанів потребує інвестування   з метою:

1)          підтримки в належному стані наявних основних фондів;

2)          розширення існуючої бази основних фондів.

Історико-культурна спадщина, яка складається із музейних фондів, пам’яток археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва, потребує особливої уваги з точки зору інвестицій. Це пояснюється тим, що саме ця складова туристичного потенціалу є тим самим підґрунтям для реалізації такої функції туризму, як пізнавальна. Всі інші складові потенціалу забезпечують відповідні умови створення якісного туристичного продукту, при цьому залишаючи історико-культурну спадщину центральним формуючим елементом. Якщо всі інші елементи можуть бути розвинені у перспективі, збільшуватись у динаміці, то історико-культурна спадщина є сталою, оскільки отримана від попередніх поколінь і має історичну цінність. Тому постійне підтримання в належному стані, забезпечене певним обсягом інвестицій, зумовить її збереження і дасть можливість для створення туристичного продукту.

Інфраструктурна складова є не менш важливою, оскільки вона забезпечує можливість потенційних туристів придбати якісний туристичний продукт. Країни світу, які визначили туристичну галузь, як пріоритетну у своєму розвитку, всі зусилля докладають для того, щоб розвинути саме цю складову, розуміючи важливість високого рівня обслуговування туристів. Оскільки навіть маючи значну історико-культурну спадщину, але за відсутності достатніх можливостей для залучення туристів (пов’язану із низьким рівнем їх обслуговування), регіони України не зможуть гідно конкурувати з іноземними країнами на світовому ринку туристичних послуг. Таким чином, інвестування у реконструкцію автошляхів, розвиток готельно-ресторанного комплексу, збільшенням торгових площ дасть змогу забезпечити відповідні умови для надання туристичних послуг.

Інтелектуальна складова теж має свої особливості. Саме людина, як особиста складова продуктивних сил, поєднує всі інші складові, забезпечуючи раціональне і ефективне використання їх елементів. Таким чином, здійснення інвестицій у підготовку висококваліфікованих працівників для туристичної сфери забезпечить в майбутньому належний рівень обслуговування туристів та розробку і реалізацію нових ідей щодо розвитку туризму як в регіонах, так і в країні в цілому.

На сучасному етапі інформаційна складова набуває нового значення, оскільки особливості становлення і рівень розвитку інформаційного суспільства є одним із важливих індикаторів розвитку країни. Завдяки поширенню інформації серед потенційних туристів з’являється можливість приваблення туристів і концентрації їх уваги на певному туристичному продукті. З розвитком продуктивних сил відбувається зміна ролі і значення одних інформаційних засобів та підвищення ролі інших засобів розповсюдження інформації. Таким чином, інвестування розвитку мережі стільникового зв’язку, мережі Інтернет в країні та окремих регіонах дасть змогу більш повно задіяти і використати інформаційний простір для залучення більшої кількості туристів – споживачів національного або регіонального продукту.

Отже, направлення достатнього обсягу інвестицій в розвиток туризму, визначеного на основі попереднього аналізу компонентної структури туристичного потенціалу регіону, та формування пріоритетності в інвестуванні окремих його елементів дасть змогу збалансувати потенціал та підвищити рівень його реалізації.

 

Список використаних джерел:

1. Бутко М.П. Інвестиційна домінанта сталого розвитку регіону в умовах інтеграції: [монографія] / М.П. Бутко, О.Ю. Акименко. – Ніжин:

ТОВ «Видавництво «Аспект-Поліграф», 2009. – 232 с.

2. Бутко М.П. Генезис економічної теорії та методологічні підходи до оцінки туристичного потенціалу регіону / М.П. Бутко, О.О. Самко // Економіка та держава. – 2009. – № 5. – С. 33-38.