IV Международная научно-практическая конференция "Образовательный процесс: взгляд изнутри" (29-30 ноября 2010 года)

Лещенко О.П.

Дніпродзержинський державний технічний університет, Україна

ФОРМУВАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ ІНЖЕНЕРНИХ КАДРІВ У ПРОЦЕСІ ГУМАНІТАРНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ ВНЗ

Сучасна інженерна діяльність характеризується не тільки ускладненням інженерних об’єктів, але й змінами в її структурі та в завданнях, які вирішуються. Сучасні інженери беруть участь у створенні не тільки технічних, але й організаційних, економічних, екологічних і навіть соціальних систем.

Сьогодні інженерна діяльність все більше набуває характеру соціально-інженерної і вимагає звернення до цілого ряду соціальних, гуманітарних, природничих і технічних дисциплін. Соціально-технологічна революція, яка акцентує увагу на людській діяльності, її соціальних і психологічних аспектах диктує розширення культурного розвитку інженера, подолання вузької спеціалізації інженерної освіти і технократичних настанов [1, 2].

Залишилися в минулому часи протиставлення гуманітарної і негуманітарної складових професійної підготовки, однак проблема оптимального співвідношення і функціонування всіх компонентів педагогічного процесу в технічному ВНЗ продовжує залишатися відкритою.

Необхідність надання педагогічних знань майбутнім інженерам вже не викликає суперечок, але в питаннях визначення обсягу та форм, а головне, формуванні науково-обґрунтованого змісту педагогічної підготовки інженерів існує цілий ряд проблем [3].

Вирішення цих проблем покликане розв’язати протиріччя між невеликим обсягом навчальних годин, відведених на педагогічні дисципліни в навчальному плані підготовки інженерів, необґрунтованим, з точки зору майбутньої професійної придатності, змістом цих дисциплін та підвищенням ролі педагогічних знань у сучасній професійній діяльності інженерів.

Автори досліджень із питань гуманітарної підготовки інженерних кадрів сходяться до необхідності суттєвого перегляду методів і засобів подання гуманітарних знань у ВНЗ, побудови єдиного, логічно послідовного плану гуманітарної підготовки.

Метою цього дослідження є аналіз ролі педагогічної підготовки для майбутньої професійної діяльності студентів інженерних спеціальностей, визначення напрямків удосконалення навчального процесу з педагогічних дисциплін.

На нашу думку, дуже велику роль у зацікавленості студентів в отриманні педагогічних знань та покращенні навчання відіграє мотиваційний фактор. Вже з першого заняття студенти мають усвідомити, що цілий ряд функцій їх майбутньої інженерної діяльності включає в себе елементи педагогічної діяльності.

Однак, найголовніше, звичайно, не тільки мотивації, але й взагалі для ефективності вивчення педагогічної дисципліни є професійно доцільний зміст.

На наш погляд у змісті дисципліни має бути представлено три блоки питань із педагогічної галузі.

До першого блоку мають увійти питання, які сприятимуть формуванню загальної культури, гуманістичного світогляду та соціальної компетентності інженера, розумінню необхідності отримання педагогічної підготовки як складової частини гуманітарної підготовки фахівців.

Студенти, ознайомившись із першим блоком питань, мають усвідомити, що реальна педагогічна діяльність пронизує все наше життя, педагогічні знання потрібні практично у всіх сферах життєдіяльності, в тому числі професійній. Сучасний інженер не може бути вузьким технічним фахівцем, він повинен здійснювати свою професійну діяльність, опираючись на фундаментальні знання про суспільство та людину, приймати рішення, враховуючи їх можливі негативні соціальні наслідки.

До другого блоку питань необхідно включити питання, присвячені педагогічним знанням, які безпосередньо має використовувати інженер у своїй практичній діяльності. Причому інформація, на наш погляд, повинна надаватися переважно практичного характеру.

Треба обов’язково враховувати, що хоча виконання виробничо-педагогічних функцій інженером на виробництві має багато спільного з виконанням професійно-педагогічних функцій викладачем в освітньому закладі, воно передбачає наявність знань і умінь, наповнених специфічним змістом.

У змісті педагогічної дисципліни для інженерних спеціальностей доцільно приділити увагу педагогічним методам і функціям у діяльності управління будь-якою організацією, питанням управління соціальними системами, принципам формування трудових (виробничих) колективів, формам і методам педагогічного впливу на працівників для підвищення ефективності професійної взаємодії і спільної діяльності, створенню здорового «клімату» в колективі, стилям керівництва та управлінській культурі керівника, проведенню соціологічних досліджень для аналізу результатів своєї діяльності тощо.

Третій блок питань має бути присвячений питанням саморозвитку людини як фахівця і як особистості. Статистичні дослідження показують, що сьогодні науково-технічний прогрес розвивається настільки швидко, що знання студента технічного ВНЗ застарівають уже в процесі його навчання, тому професійна підготовка інженера повинна не просто забезпечити певний рівень знань, умінь і навичок, але й сформувати готовність до постійного, безперервного навчання, культуру розумової праці.

Проведений аналіз стану гуманітарної підготовки студентів інженерних спеціальностей дає усі підстави стверджувати, що сьогодні назріла необхідність створення програми гуманітарної освіти для технічного ВНЗ, основаної не на абстрактному уявленні про «деякий обов’язковий мінімум знань», а націленої на формування розуміння ролі цих знань для майбутньої професійної діяльності та навичок практичного застосування гуманітарних і соціальних знань в певних професійних та життєвих ситуаціях, що сприятиме посиленню мотиваційного фактору вивчення гуманітарних дисциплін.

Що стосується педагогічної підготовки, як складової загальної гуманітарної підготовки інженерів, то вона на наш погляд, набувши професійної цілеспрямованості та за умови застосування ефективних методів і форм проведення занять, має всі об’єктивні можливості стати одним з найважливіших чинників формування особистості та професійної компетентності сучасного інженера.

Список використаних джерел:

1. Бобіна О. Теорія та практика гуманітаризації вищої технічної освіти: новий етап і нові проблеми / О. Бобіна // Вища освіта України. – 2006. – №2. – С. 45 – 47.

2. Кочнев А.М. Моделирование профессиональной деятельности современного инженера / А.М. Кочнев // Высшее образование в России. – 2003. – №2 – С. 58 – 64.

3. Тугай Н. Формування загальної культури інженерних кадрів як соціальна проблема / Н. Тугай // Вища освіта України. – 2007. – №3. – С. 44 – 47.