IV Международная научно-практическая конференция "Образовательный процесс: взгляд изнутри" (29-30 ноября 2010 года)

Рева А.О.

Донецький державний університет управління, Україна

ІГРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В НАВЧАННІ ПРОФЕСІЙНО СПРЯМОВАНОЇ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

На сучасному етапі розвитку суспільства основною задачею вищої професійної освіти в Україні є підготовка високоосвічених особистостей та висококваліфікованих фахівців, конкурентноспроможних на світовому ринку праці, які, крім фахових вмінь, володіють безліччю інших вмінь та навичок. Не останнє місце серед них займають вміння та навички вільного володіння іноземною мовою як засобом повсякденного та професійного спілкування, що й є кінцевою метою навчання професійно спрямованої іноземної мови. Досягненню ж цієї мети в умовах немовного ВНЗ перешкоджає ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, а саме: недостатня кількість годин, що відводиться на вивчення предмету, значні інтервали між заняттями, відсутність реального іншомовного середовища, низька мотивація студентів до вивчення іноземної мови тощо.

Одним з найефективніших засобів розв’язання цієї проблеми є використання на заняттях з іноземної мови за професійним спрямуванням ігрових технологій, які формують процесуальну мотивацію, активізують розумову та пізнавальну діяльність студентів, сприяють їхній самореалізації, розкривають творчі здібності людини, допомагають у оволодінні професією.

Рольові ігри моделюють реальне життя, а також є імітацією професійної діяльності. Під час гри студенти опановують такі елементи спілкування, як вміння почати бесіду, підтримувати її, ввічливо переривати співрозмовника, в потрібну мить погодитися або спростувати його точку зору, вміння слухати партнера, задавати уточнюючи питання тощо.

У залежності від мети заняття та рівня підготовки студентів рольові ігри можуть проводитись в парах (такі ігри в основному спрямовані на відпрацювання певних лексичних одиниць та граматичних структур), підгрупах, що складаються з 3-5 осіб, та в цілій групі.

Рольові ігри в парах є найбільш простим видом даного методичного прийому. Наприклад, при вивченні теми ‘ Travel ’ викладач проводить рольову гру ‘ Away Day ’ . Всі пари отримують такі картки із завданням:

The Managing Director of your company has recently read that fun at work is linked to higher productivity, so he’s decided to send all the staff in the London office on an away day – a day out to encourage team spirit and increase productivity!

You and your partner have been asked to choose a venue for the day. You have talked to some members of staff from different departments about what they would like to do. Look at their comments below and the newspaper cuttings and decide which venue would suit most people in the company. You have a budget of €150 per person.

Користуючись побажаннями співробітників, газетними вирізками, рекламними оголошеннями, особистими пріоритетами, студенти обирають найбільш прийнятне місце для корпоративного відпочинку. Закріплюються ступені порівняння прикметників та розмовні одиниці, що виражають згоду та незгоду, а також за наявності проблемних установок в цій грі є вихід в мовлення.

Для відпрацювання навичок проведення зборів при вивченні теми ‘ Strategy ’ студентам пропонується проаналізувати case study ‘ Takeover in the auto industry ’. Студенти вивчають матеріали case study , діляться на групи ( CEO , Finance Director , Marketing Director , Production Director , etc ), отримують картки з окремим завданням для кожної групи та розігрують дискусію між представниками компанії з метою прийняття рішення щодо подальшої стратегії компанії.

Така групова робота направлена на те, щоб об’єднати студентів для досягнення певної навчальної мети. Під час сумісної роботи вони не тільки вдосконалюють мовні навички, а також відпрацьовують вміння спілкуватися, розв’язувати проблеми, приймати спільні рішення. Але недостатньо просто поділити студентів на групи. Їхня взаємодія повинна бути чітко структурована (через розподіл ролей, обов’язків) та організована. Тому від викладача потребується велика попередня методична підготовка до такої роботи в аудиторії, вміння прогнозувати результати та робити відповідні висновки.

Важливим моментом при використанні ігрових технологій є вірне оцінювання ефективності роботи учасників рольової гри, для чого необхідно дібрати критерії та аспекти оцінювання, розробити оціночні шкали й ознайомити з ними студентів ще до початку гри. Для того, щоб студенти могли самостійно визначити наскільки вони просунулись у вивченні іноземної мови, можна їм запропонувати здійснити самооцінювання за такими категоріями:

Enjoyment and 'feel-good'

Did I enjoy the activity and do I now feel good about it?

New knowledge and ideas

Did I learn and/or experience something new and helpful about myself and others?

Effect on me and the team

Will the activity enable helpful change to the way I and/or the team(s) think and behave afterwards?

Effect on results

Do I think that any change(s) resulting from the activity will improve the effectiveness of me and/or the team(s) .

Cooperation experience

Did I help develop the situation? What should I do to increase the level of behavioral tolerance?

Таким чином, систематичне використання ігрових технологій на заняттях з професійно спрямованої іноземної мови є достатньо ефективним методом, цінність якого полягає в тому, що студенти настільки втягнені та захоплені цією роботою, що забувають про свій страх розмовляти іноземною мовою, отже, мають гарну практику спілкування в професійному середовищі.

Список використаних джерел:

1. Тарнопольский О.Б., Кожушко С.П. Методика обучения английскому языку для делового общения / О.Б. Тарнопольский, С.П. Кожушко . – К . : Ленвіт, 2004. – 191 с.

2. Jones K. Simulations in language teaching / K. Jones. – Cambridge : Cambridge Un і versity Press , 19 92 . – 122 p .

3. Harmer J. How to teach English / J. Harmer. – Addison Wesley Longman Limited, 1998. – 258 p.