VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

К.т.н. Захарова І.Г., Долженко О.О.

Європейський університет, Миколаївська філія, Україна

ДОВІДНИК З ЕКОЛОГІЧНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДЛЯ ШИРОКОГО КОРИСТУВАННЯ

 

Актуальність проблеми. Україна прагне до створення держави зі стандартами реальної демократії, інформаційного суспільства, соціально-орієнтованого ринкового господарства, базованого на забезпеченні прав і свобод людини та громадянина. Частиною таких прав є право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, право на екологічну інформацію та її поширення закріплено законодавством України.

Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів [1].

Оскільки Україна прагне інтегрувати в Європейський економічний простір, то політико-правові, організаційні та екологічні заходи повинні орієнтуватися на вимоги країн – членів ЄС. Потрібно створити нові структури, ратифікувати низку рішень, постанов, рекомендацій міжнародного значення.

Правову основу охорони природи становлять закони внутрішньодержавної й міжнародної ваги. В них наводяться обов'язкові для всіх громадян вимоги, націлені на забезпечення нормальних умов функціонування екосистем біосфери та раціональне використання людиною природних ресурсів. Виконання цих законів забезпечується різними методами: від виховних і просвітніх до штрафів, адміністративних і кримінальних покарань порушників.

Загалом в Україні сьогодні сформовано одну з найрозвиненіших у Європі систему екологічного законодавства, визначено основні напрями державної політики в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів і піклування про екологічну безпеку, розроблено кілька проектів природоохоронних програм для найнеблагополучніших районів.

До важливих державних документів природоохоронного напряму належать закони, кодекси, нормативні акти, таке інше.

Останніми роками в Україні прийнято низку законів і постанов Кабінету Міністрів із питань метрології, стандартизації та сертифікації в галузі природокористування й охорони довкілля з метою наближення до світових норм, особливо норм країн — членів Європейського Союзу. З 1990 по 2002 р. Верховною Радою України було ухвалено понад 25 природоохоронних законів,

В умовах України основним напрямком розвитку й удосконалення законодавчої бази є її гармонізація з європейською, додержання всіх стандартів і норм Європейського Союзу, широкому впровадженню критеріїв екологічної безпеки, які ґрунтуються на оцінці екологічних ризиків, запроваджених і ефективно діючих у європейських країнах [2–3].

Як ніколи раніше фахівцю потрібно вміння швидко орієнтуватися в інформаційному полі та володіти основами екологічного законодавства. Для цього найбільш привабливим є використання комп’ютерних технологій. Завдяки комп’ютерній техніці інформація стає значно доступнішою. Доступ і використання її надзвичайно важливі при прийнятті управлінських рішень в галузі екології на всіх рівнях влади. Сюди треба віднести і бази даних законодавчих, інформаційно-нормативних актів в галузі екології, науково-технічної інформації.

Автори поставили собі ціль створити довідково-інформаційну систему (довідник), як єдине інформаційне джерело екологічного законодавства для забезпечення легкого пошуку і доступу до потрібної інформації у бібліотеках, в тому числі бібліотеках шкіл, для вільного і зручного користування.

Практична реалізація цього наміру проведена на базі сайту «Довідкова система з екологічного законодавства» або «Довідник». Нами розроблена загальна модель, вибрані найбільш оптимальні способи розробки програмного забезпечення; розроблено програму для побудови довідково-консультаційної системи.

Довідник з екологічного законодавства України представляє собою web-сайт, розроблений на мові розмітки HTML, що забезпечує його роботу в офлайн-режимі, тобто, для роботи з ним не вимагається мати підключення до Інтернету. Його файли і теки легко переносити на інші комп'ютери за допомогою будь-якого фізичного носія (флешка, диск) або передавати по Інтернету через пошту або файлообмінники.

Сайт розбитий на 6 блоків меню, які забезпечують легкий доступ, до інформації, що цікавить.

До Довідника увійшли 10 екологічних законів, Водний, Лісовий, Земельний кодекси та кодекс „Про надра”, матеріали водного законодавства та деякі міжнародні матеріали. Пакет законодавчих матеріалів надаю бібліотекою-філіалом №2 Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва, з якою наш заклад співпрацює.

Структура Довідника може доповнюватися за бажанням замовника.

 

Список використаних джерел:

1. Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002 – 2011 роки. Послання Президента України до Верховної Ради України // Урядовий кур’єр. – 2002. – 4 черв.

2. Драган О.І. Еколого-економічні проблеми розвитку України та шляхи їх вирішення / О.І. Драган // Економіка. Фінанси. Право. – №8. – 2005. – С. 3–6.

3. Лазар О. Екологічна політика України: європейський вибір / О. Лазар //Вісник НАК державного управління при Президентові України. – Вид. НАДУ, 2003. – №3 – С. 443–449.