VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Білик М.І., к.е.н. Остафіль О.В.

Львівський національний університет ім. І. Франка, Україна

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ МИТНОЇ ВАРТОСТІ ТОВАРІВ ЯК БАЗИ ОПОДАТКУВАННЯ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ

 

Нарахування мита на товари та інші предмети, що підлягають митному обкладенню, проводиться на базі митної вартості, заявленої декларантом або визначеної митними органами на момент перетину товарами митного кордону України.

Митна вартість – це вартість товару, яку використовують як вихідну розрахункову базу для обчислення митних платежів [1].

Митна вартість виконує такі функції, як фіскальна, правоохоронна та статистична.

Митна вартість товарів і метод її визначення заявляє (декларує) митному органу декларант під час переміщення товарів через митний кордон України шляхом подання декларації митної вартості.

Митну вартість товарів, які ввозять на митну територію України, здійснюється шляхом застосування таких методів: за ціною угоди щодо товарів, які імпортуються (метод 1); за ціною угоди щодо ідентичних товарів (метод 2); за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів (метод 3); на основі віднімання вартості (метод 4); на основі додавання вартості (метод 5); резервного (метод 6).

Головним методом визначення митної вартості імпортованих товарів є метод 1 за ціною угоди. Митною вартістю за ціною договору щодо товарів, які імпортують, є вартість операції, тобто ціна, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за товари, якщо їх продають на експорт в Україну.

Визначення митної вартості за ціною угоди з ідентичними та подібними товарами (методи 2 і 3). У разі якщо митна вартість імпортованих товарів не може бути визначена за методом 1 , за митну вартість беруть вартість операції з ідентичними товарами, які продають на експорт в Україну з тієї ж країни і час експорту яких збігається з часом експорту оцінюваних товарів або є максимально наближеним до нього [2, c.74]. Якщо виявиться, що вартість товару не може бути визначена за методом 2, то слід переходити до іншої альтернативної бази оцінки – ціни угоди з однорідними товарами, тобто використовувати метод 3 – оцінку за ціною угоди з подібними товарами. Методи 2 і 3 використовують рідко.

Визначення митної вартості на основі віднімання вартості (метод 4).

Митна оцінка за методом 4 базується на ціні, за якою ввезені (оцінювані), ідентичні або подібні товари були продані найбільш агрегованою партією на території України у незмінному стані, не пізніше 90 днів з дати ввезення оцінюваних товарів, а учасник угоди не є взаємозалежною з продавцем особою. Одним з центральних питань цього методу оцінки є вибір ціни, за якою найбільш агрегована (сукупна) кількість товару продана після ввезення в країну покупцем першого комерційного рівня, не пов'язаним з продавцем (імпортером) [3, c. 86] .

Визначення митної вартості на основі додавання вартості (метод 5). Митна вартість оцінюваних товарів визначається на підставі урахування витрат виробництва цих товарів, до яких додають суму прибутку і витрат, характерних для продажу оцінюваних товарів на національному ринку. Таким чином, для визначення митної вартості за цим методом необхідна інформація про витрати виробництва оцінюваних товарів, яку можна одержати тільки за межами країни ввезення [4, c. 273].

Визначення митної вартості резервним методом (метод 6). Митна вартість у рамках цього методу повинна визначатися з використанням «розумних» способів, сумісних з принципами і загальними умовами Угоди ГАТТ/СОТ щодо митної оцінки на базі даних, наявних в імпортера.

Визначення митної вартості при експорті. Митна вартість товарів, які вивозять (експортують) з України на підставі договору купівлі-продажу або обміну, визначають на підставі ціни, яку фактично сплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетину митного кордону України.

Митна вартість товарів, які вивозять (експортують) з України на підставі договору, відмінного від договорів купівлі-продажу чи обміну, визначають на підставі ціни, підтвердженої комерційними, транспортними, банківськими, бухгалтерськими та іншими документами, що містять відомості про вартість товарів, які оцінюють, з урахуванням витрат на транспортування та страхування товарів до пункту перетину митного кордону України.

У разі вивезення (експорту) товарів, на які встановлено вивізне, антидемпінгове, компенсаційне чи спеціальні види мита, митну вартість оформляють шляхом подання декларації митної вартості.

Отже, митна вартість товарів – це заявлена декларантом або визначена митним органом вартість товарів, які переміщують через митний кордон України. Її обчислюють на момент перетину товарами митного кордону України. Митна вартість є однією з найважливіших категорій не тільки в системі митного оподаткування, але й у системі митного контролю та митного оформлення. Це пов'язано насамперед з ключовою роллю, яку відіграє митна вартість у системі митно-тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Її функціональне призначення – підґрунтя, на якому розраховують більшість митних платежів.

 

Список використаних джерел:

1. Митний кодекс України від 11.07.02 № 92-IV.

2. Багрова І.В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: підручник / І.В. Багрова. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 580 с.

3. Козик В.В. Зовнішньоекономічні операції і контракти: навч. посіб. / В.В. Козик, Л.А. Панкова, Я.С. Крап'як, О.Ю. Григор'єв, А.О. Босак. – 2-ге вид. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

4. Козик В.В. Міжнародні економічні відносини: навч. посіб. /   В.В. Козик, Л.А. Панкова, Н.Б. Давнленко. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2002. – 406 с