VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Черчата А.О., Матвєєва Є.С.

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, м.Дніпропетровськ, Україна

ЛОГІСТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ РАЦІОНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

В сучасних умовах ринкової економіки підприємства будівельного комплексу змушені вирішувати проблеми, які пов’язані з ефективним управлінням матеріальними ресурсами, що використовуються при будівництві об’єктів. В будівництві задіяно 15% усій промислової продукції, що витрачається у сфері матеріального виробництва [1]. Тому ефективність функціонування будівельних підприємств значно залежить від інтеграції існуючих систем управління постачальними, виробничими, транспортними та збутовими процесами, що використовуються при будівництві об’єктів. Така концепція потребує і нових підходів к управлінню бізнес-процесами будівельних підприємств та їх реінжинірінгу з урахуванням інтеграційних процесів на будівельному ринку. Інтеграційні процеси в будівництві супроводжуються розвитком логістики, яка розглядається як системний підхід до організації та управління в будівництві. Рух сучасного будівельного виробництва в напрямку логістизації, як свідчить світовий досвід, відбувається безповоротно.

  В сучасних умовах в будівельному комплексі створені усі умови, які необхідні для переходу від стихійних логістичних зв’язків до цілеспрямованого формування ланцюгів постачань. При прийнятті рішень з вибору постачальника, способу постачань та складування будівельні організації керуються вимогами надійності функціонування логістичних систем. Одним з найбільш прогресивних наукових напрямків удосконалення системи управління ресурсним забезпеченням є використання сучасних логістичних підходів, що дає можливість управляти потоками усіх видів ресурсів, необхідних при будівництві, максимально задовольняти попит на продукцію та доводити її до споживачів в обумовлений термін з мінімальними витратами.

Серед еталонів ефективного процесного управління важливе місце займає оптимізація забезпечувальних бізнес-процесів, які здійснюються з метою вчасного постачання матеріальних, фінансових, інформаційних ресурсів на вході основних процесів та вчасної доставки новоствореної цінності продукту чи послуги до кінцевого споживача[2].

Логістичний бізнес-процес взаємопов'язана сукупність операцій і функцій, що переводять ресурси підприємства (при управлінні товарними і супутніми потоками) в результат, що задається логістичною стратегією фірми [3].

Отже, логістичні бізнес-процеси будівельної організації – це процеси, які зосереджені на плануванні руху матеріалів, закупівлі, виробництві і поставці будівельної продукції споживачам. Зважаючи на те, що об’єктом логістичного управління є потоки, потокові процеси, будь-які процеси, що пов'язані з переміщенням будь-чого, управління логістичними бізнес-процесами підприємства можна визначити як інтегроване управління бізнес-процесами з просування продукції і супутніх потоків від джерела їх виникнення до кінцевого споживача з метою досягнення максимальної ефективності діяльності підприємства.

Логістичні бізнес-процеси складають ядро забезпечувальних процесів будівельного підприємства. Особливої уваги при цьому потребує логістична координація матеріальних, інформаційних і фінансових потоків, забезпечення узгодженої праці в процесі підготовки будівельного виробництва, закупівель, транспортування, постачань та виробничо-технологічної комплектації на об’єкти.

Ефективне управління бізнес-процесами в будівництві дозволяє скоротити різні види запасів, забезпечити контроль за обсягом незавершеного виробництва, знизити ризики в будівництві, прискорити процеси руху продукції та оберненість капіталу, забезпечити синхронізацію постачань матеріально-технічних ресурсів, виробничо-технологічну комплектацію з процесом будівельно-монтажних робіт, що сприяє високій ефективності усього будівельного циклу.

Місце логістичних бізнес-процесів у системі створення кінцевої споживчої вартості будівельного продукту показано на схемі, наведеної на рис.1.

Рис 1. Склад бізнес-процесів будівельного підприємства

 

Таким чином, впровадження ефективного управління бізнес-процесами будівельного підприємства сприяє конкурентоспроможності будівельної продукції.

 

Список використаних джерел:

1. Жаворонков Е.П. Эффективность логистики в строительстве / Е.П. Жаворонков. – М.: КИА-Центр, 2006. – 136 с.

2. Оптимізація бізнес-процесу для глобальної конкуренції [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.managment.com.ua/cm/cm036.html.

3. Переваги моделювання бізнес-процесів – Бізнес-консалтинг 3D VOK Group. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://3dvok.com/ua/modeling–advantages.