VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Гринчук І.А., к.е.н . Гулько Л.Г.

Хмельницький національний університет, Україна

МОНІТОРИНГ СТРУКТУРИ ТА ДИНАМІКИ ВИТРАТ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ У ПЕРІОД ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ ШЛЯХИ ЇХ МІНІМІЗАЦІЇ

 

Визначальна роль промислового виробництва у розвитку сучасної цивілізації та прогресі людства є незаперечною. Вона без перебільшення може бути кваліфікована як продукт суспільного прогресу і разом із тим – його генератору. В силу дії власних, іманентно притаманних їй законів розміщення, промисловість визначає різку територіальну диференціацію у розвитку світового господарства. Промисловість є однією з провідних галузей економіки, яка утворює фундамент науково-технічного трансформування, економічного зростання і соціального прогресу суспільства. Разом з іншими галузями економіки вона здійснює значний вплив на соціально-економічну ситуацію в регіоні.

Промисловість Хмельниччини має досить широку галузеву структуру, яка охоплює базові галузі: машинобудування, приладобудування, обробну, легку, переробну промисловість та інші. В арсеналі засобів – всі відомі базові технології, широко вживані в світовій промисловості: виробництво матеріалів, заготовчі, механічнооброблюючі, термічні, складальні, нанесення покриттів тощо, є і нанотехнології. Промисловість займає одне із провідних місць у економіці Хмельниччини. Промисловий комплекс Хмельниччини – це 1,4 тис підприємств різних форм власності.

Поруч з цим досить гострою для підприємств залишається проблема збереження конкурентоспроможних позиції на ринку. Одним із засобів досягнення конкурентних переваг є конкурентноздатність за витратами, якого неможливо досягти без аналізу витрат та пошуку шляхів їх мінімізації. Зважаючи на це, актуальним є моніторинг виробничих витрат промислових підприємств Хмельниччини за період економічної кризи та розробка шляхів їх скорочення.

Структура витрат промисловості як один з основних чинників розвитку економіки країни є об’єктом досліджень багатьох економістів. Активну участь у вивченні даної проблеми взяли М.Г. Чумаченко, О.Ф. Козаченко, В.Ю. Кривобок, Є.А. Коршунов. Проблеми мінімізації витрат вивчала у своїх працях Ларіонова К.Л., яка досліджувала сучасні підходи до класифікації витрат та вплив факторів на собівартість продукції [2]. Семеренко О.К. вивчав проблеми розподілу накладних витрат та розробив модель мінімізації витрат для промислових підприємств [3] .

Метою даної статті є дослідження структури та динаміки витрат промислових підприємств Хмельниччини, а також розробка шляхів їх мінімізації для впровадження у практичну діяльність.

Промисловість є однією з найбільш важливих складових економіки області, від якої значною мірою залежать результати роботи реального сектору. Хмельниччина володіє потужним промисловим сектором економіки. Частка промислової продукції у загальному обсязі виробництва галузей економіки області перевищує 40%. У промисловості створюється майже четверта частина валової доданої вартості регіону. У промисловості зайнято понад 54 тис осіб, або понад 21% загальної кількості найманих працівників. За зазначеними показниками промисловість, безумовно, утримує першість в економіці області. Також у ній зосереджено понад 30% основних засобів. У 2009 р оці в області реалізовано промислової продукції на 10,1 млрд грн, зокрема в області вироблено майже третина від державного обсягу котлів центрального опалення.

Світова фінансово-економічна криза, що розпочалася наприкінці 2008 року, завдала відчутного удару по економіці, у тому числі і по промисловості області. За 2009 рік проти попереднього року зафіксовано зниження обсягів виробництва на 23,6% (в цілому по Україні – на 21,9%) [5 , с. 11 ] .

Операційні витрати промислового комплексу Хмельниччини (з урахуванням усіх видів діяльності) за 2009 рік склали 7345385,9 тис грн, що на 1254053,1 тис грн, або на 14,58 % менше, ніж у 2008 році [4; 5] . Динаміка операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) представлена на рис . 1.

Рис . 1 . Динаміка операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) Хмельниччини за 2008-2009 роки

 

Аналізуючи динаміку операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) Хмельниччини, слід зазначити, що матеріальні витрати за 2009 рік склали 5771000,6 тис грн, що на 1336210,6 тис грн (на 23,15 %) менше, ніж у 2008 році. Також відзначається тенденція зменшення обсягів витрат на оплату праці, які у 2009 році становили 871452,9 тис грн, що на 97598,4 тис грн. (на 10,07 %) менше, ніж у 2008 році. Спостерігається тенденція зростання вартості товарів та послуг, придбаних для перепродажу та реалізованих без додаткової обробки (на 22,79 %).

Структура операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) у промисловості Хмельниччини за 2008-2009 роки представлена на рис . 2.

 

 
  2008 рік        2009 рік

Рис . 2 . Структура операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) Хмельниччини за 2008-2009 роки : 1 – матеріальні витрати; 2 – вартість товарів та послуг, придбаних

для перепродажу та реалізованих без додаткової обробки; 3 – амортизація; 4 – витрати на оплату праці;

5 – відрахування на соціальні заходи; 6 – інші операційні витрати

 

 

Аналізуючи структуру операційних витрат на виробництво продукції слід зазначити, що на промислових підприємствах Хмельниччини найбільшу частку займають матеріальні витрати. Привертає увагу те, що у 2009 році в порівнянні з 2008 роком по промисловості в цілому трохи зменшилася матеріалоємність і збільшилася трудомісткість виробництва продукції. Про це свідчить той факт, що в структурі операційних витрат на виробництво продукції в промисловому комплексі частка матеріальних витрат зменшилася на 6,7 %, і поруч із цим на 0,5 % збільшилася частка витрат на оплату праці.

Аналізуючи операційні витрати на одиницю реалізованої продукції, слід зазначити, що в цілому по промисловості віддача з кожної вкладеної гривні у 2009 році в порівнянні з минулим роком збільшилася з 91,8 коп. до 92,6 коп., що створює передумови для зростання прибутку від реалізації продукції.

Наведений аналіз статистичних даних свідчить про те, що в промисловому комплексі Хмельниччини в 2009 році зберігалося зниження обсягів виробництва в порівнянні з попереднім роком. Разом з тим спостерігалася стійка тенденція до подолання цього відставання. В контексті активізації економічного зростання актуальними є питання модернізації виробництва, переходу на нові енергозберігаючі технології, зниження собівартості, поліпшення якості й конкурентоспроможності продукції, забезпечення реалізації готової продукції через розширення ринків збуту, підвищення платоспроможності споживачів.

Для зниження промислових витрат на сучасних підприємствах, необхідно розробити ефективну системи управління витратами та створити систему обліку відповідальності, що будується на чіткому розподілі сфер відповідальності й повноважень між керівниками центрів відповідальності, а також забезпечити звітність функціонування, що містить інформацію про відхилення, які аналізуються по категоріях контрольованих і неконтрольованих витрат. Система повинна забезпечувати впровадження заходів щодо недопущення таких відхилень у майбутньому [2] .

На підставі проведених досліджень розроблено і запропоновано комплексний системний підхід контролю витрат для використання на сучасних промислових підприємствах Хмельниччини, який містить:

– інформаційне забезпечення й матеріальне стимулювання працівників;

– прийняття управлінських рішень щодо бази розподілу виробничих витрат;

– співвідношення розміру підприємства й рівня витрат;

– контроль витрат посередницьких ланок збуту продукції.

Методологія комплексного підходу дає можливість структурувати складові елементи витрат, умови їхнього формування й фактори впливу. Системний підхід контролю витрат забезпечує взаємозв’язок всіх розрахунків прогнозування, планування, обліку й калькулювання витрат.

В сучасних умовах господарювання необхідно застосовувати системний підхід до контролю витрат і створення єдиної інформаційної системи на підприємстві, який базується на таких головних принципах:

– система контролю витрат виробництва в ринкових умовах повинна мати належну побудову інформаційного забезпечення й налагодження матеріального стимулювання за результатами діяльності підрозділів;

– вирішення проблеми поліпшення контролю витрат полягає в прийнятті управлінських рішень, спрямованих на локалізацію витрат по відповідних підрозділах і підприємству в цілому, дотриманні встановлених норм і нормативів витрат. Відповідно до цих кошторисів кожному підрозділу повинні встановлюватися ліміти споживання окремих видів ресурсів і варто організувати оперативний контроль їхнього фактичного використання;

Висновки. Дослідивши структуру та динаміку витрат промислових підприємств Хмельниччини у період кризи, слід зазначити, що в промисловому комплексі області спостерігалося зниження обсягів операційних витрат, у зв’язку із спадом обсягів промислового виробництва. Запропонований комплексний системний підхід дає можливість структурувати складові елементи витрат, умови їхнього формування й фактори впливу. Системний підхід контролю витрат забезпечує взаємозв’язок всіх розрахунків прогнозування, планування, обліку й калькулювання витрат.

 

Список використаних джерел:

1.      Кривобок В.Ю. Сучасний стан та перспективи розвитку промислового виробництва України/   В.Ю.Кривобок, Є.А. Коршунов // Вісник економіки транспорту і промисловості. – 2011. – № 33. – С. 99-102.

2.      Ларіонова К.Л. Аналіз та оцінка існуючих систем управління витратами/ К.Л. Ларіонова // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2001. – №2. – Ч.3. – С. 137-144.

3.      Семеренко О.К. Статистична діагностика структури промисловості України/ О.К. Семеренко // Економічний простір. – 2009. – № 24. – С. 161-168.

4.      Статистичний збірник «Діяльність підприємств – суб’єктів господарювання Хмельницької області у 2009 році». – Хмельницький, 2010. – 258 с.

5.      Статистичний збірник «Промисловість Хмельниччини у 2005-2009 роках». – Хмельницький, 2010. – 435 с.