VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Хараман П.С.

ПрАТ «БРВ-Київ», Україна

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ

 

В умовах інфляції, посилення конкуренції та глобалізації світової економіки одним з важелів успішності та виживаності бізнесу є ставка на економічність, швидкість прийняття змін та інноваційність. Питаннями оптимізації, економічності та інноваційності присвячені сучасні дослідження у сфері управління підприємствами. У компетенцію управління підприємствами підпорядковані: виробничі процеси, складське господарство, транспорт, розподіл товарів та матеріально-технічне забезпечення, маркетингові функції компанії та інформаційні потоки, що існують у внутрішньому та зовнішньому середовищі.

Еволюційні процеси які властиві багатьом наукам та підходам не обійшли увагою і управління. Сучасне управління характеризується:

- розширенням сфери дії компромісів в концепції управління;

- переважанням комплексного підходу;

- максимальним співвідношенням доходу та витрат.

Сучасне управління вийшло за межі економічної сфери та стало враховувати соціальні, екологічні та політичні аспекти.

У спадок від Радянського союзу Україні залишилося господарство що належало державним підприємствам, це насамперед, продовольчі бази, агропромислові приміщення тощо. Розширення та розвиток бізнесу в Україні сприяли відновленню господарства саме за рахунок старих будівель. Власний капітал викуповував старі будівлі, переобладнував, устатковував та використовував для здійснення комерційної діяльності. Однак подальший розвиток вітчизняного ринку, розширення глобальних зв’язків та подальший приток інвестицій потребує побудови сучасних виробничих комплексів, на сам перед складських, які мають собою так звані логістичні центри підприємств.

Логістичні центри компаній дуже різноманітні. Їх структура залежить від сфери діяльності та розміру компанії. Найчастіше, це обладнане складське приміщення з групою спеціалістів-логістів (2-3 людини) або логістичним відділом з можливістю автоматизації праці. Вони існують у більшості сучасних компаній, насамперед тих, що займаються оптовою торгівлею товарами. Головною перевагою логістичних центрів фірм є порівняно невеликі витрати на будування та швидкість створення. Логістичні центри фірм створюються з урахування специфіки роботи і виступають, найчастіше, як структурні підрозділи компаній. До того ж не порушується принцип збереження комерційної інформації компанії.

Регіональні логістичні центри, на відміну від логістичних центрів фірм, це насамперед великі, добре оснащенні підприємства, які призначені для надання логістичних послуг іншим компаніям на комерційній основі. Спектр послуг регіональних логістичних центрів дуже великий, тому вони мають багато різних підрозділів, призначених для їх виконання. За рахунок великої кількості операцій, собівартість послуг регіонального логістичного центру виходить не високою, а отже і тарифи на них можуть бути цілком привабливими для компаній. Деякі фірми оптової торгівлі, для того, щоб не нести значних витрат на власні логістичні послуги, відмовляються від них і вважають за краще користуватися послугами регіональних логістичних комплексів.

Висновки . Логістичний центр компанії чи регіональний логістичний центр є вимушеним інструментом ведення бізнесу в сучасних реаліях. У час, коли необхідно досягати високої якості продукції та не високої її вартості на виході, логістика має увесь портфель важелів для досягнення необхідних вимог. Еволюція від складського приміщення до великого логістичного комплексу, перехід від логістики компанії до логістики на державному рівні – головний показник необхідності та доцільності логістики як науки, науки оптимізувати та економити. Таким чином одним з найбільш вигідних напрямів для інвестицій у сфері комерційної нерухомості в Україні є складська нерухомість. Розвиток складської нерухомості переживає стрімкий зріст.

Ринок складської нерухомості в Україні незабаром вийде на новий рівень і в Україні з’являться сучасні логістичні комплекси. Потребу в складах відчувають не лише виробники і імпортери, але і дистриб'ютори, логістичні оператори, представники роздрібних мереж, автомобільні компанії та багато інших. Змінилися і вимоги до складських приміщень. Сьогодні вже є недостатньою наявність площі, під’їзних доріг та елементарної інфраструктури приміщення. Склад – це не просто направляюча ланка, як було відомо з радянських часів визначення, сучасний логістичний комплекс є складним об’єктом, оснащеним автоматизованими системами обліку з інтегрованими в нього технічними засобами.

Не змінним є питання необхідності існування логістичних комплексів, змінними є лише масштаби логістичних центрів та структура їх діяльності.

 

Список використаних джерел:

1.      Анікін Б.А. Логістика: навч. посібник / Б.А. Анікін . – 2002. – 368с.

2.      Бауерсокс Доналд Дж. Логістика: інтегрований ланцюг поставок / Бауерсокс Доналд Дж., Клосс Дейвид Дж. : п ер. с англ. Н. Н. Баришнікової, Б. С. Пінскера. . – 2-е вид. – М.: ЗАТ Олімп-Бізнес, 2008. – 640 с.

3.      Гаджинский А.М. Практикум з логістики / А.М. Гаджинский . – 8-е вид., перероб. и доп. – М. : ВТК «Дашков и К», 2009 . – 312 с. 

4.      Неруш Ю.М. Логіcтика: підручник / Ю.М. Неруш . – 4-е вид., перероб. и доп., – М .: ТК Велби ; Проспект, 2006. – 520 с.

5.      Суслова О.М. Учбово-методичний посібник / О.М. Суслова. – 2004. – 78с.

6.      Електронний ресурс. – Режим доступу http://www.logistics.ru

7.      Електронний ресурс. – Режим доступу http://ru.wikipedia.org