VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Малиш І.М.

Інститут безперервної фахової освіти ДВНЗ «ПДАБА», Україна

ОБҐРУНТУВАННЯ ІМОВІРНІСНИХ ПАРАМЕТРІВ ГРОШОВОГО ПОТОКУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ТА ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

 

Оцінка показників ефективності грошового потоку, що формується програмою інновацій, найчастіше закінчується дослідженням їх стійкості до змін параметрів, що впливають на них. В той же час усі величини, які впливають на коефіцієнти ефективності та грошовий потік, схильні до випадкових дій, тому усі розрахунки для забезпечення достовірності результатів необхідно виконувати, виходячи з їх імовірнісної природи. При цьому доцільно використовувати еквівалентний грошовий потік (ЕГП).

Отримані залежності на базі ЕГП дозволяють на попередньому етапі ухвалення рішення про ефективність інвестицій встановити системний взаємозв'язок параметрів надійності досягнення очікуваних показників ефективності.

Дослідження, які проводилися в цій області, обмежувалися встановленням надійності одного параметра – найчастіше це NPV.

При ухваленні інвестиційних рішень на основі аналізу показників ефективності, необхідно віддавати перевагу тим з них, які розраховані за сценарієм, наближеним до песимістичного. Задаючись прийнятним рівнем надійності показників оцінки інвестицій, можна розрахувати відповідне цій надійності їх значення (рис. 1).

Наведені на рис. 1 показники відповідають очікуванням інвестора по вартості капіталу r, рентабельності інвестицій PI, ефективному періоду життєвого циклу Т жц . В подальший розрахунок необхідно включати ті значення, які знаходяться в компромісній відповідності очікувань інвестора і ситуації на ринку. Найбільш інтегральним показником такого порівняння є параметр Е, на основі еквівалентного грошового потоку за яким розраховуються усі показники запланованих інвестицій.

Рис. 1. Надійність показників ефективності інвестицій

 

Послідовність розрахунку цих показників з визначенням параметрів їх розподілу і встановлення їх значення відповідно до заданого рівня надійності, представлені на рис. 2.

Рис

Рис. 2. Розрахунок параметрів грошового потоку і їх надійності

При плануванні інвестицій в інновації необхідно не лише оцінити їх ефективність, що є типовим для будь-якої інвестиції, а також спрогнозувати, яку додану вартість вони можуть забезпечити. Адже саме формування доданої вартості є основною особливістю інвестицій в інновації.

Далі доцільно розрахувати необхідну величину рентабельності інвестицій, що забезпечить заданий рівень доданої вартості: в абсолютному вимірі – це річний показник EVA, у відносному – це додана вартість капіталу   ? = r – k .

Для забезпечення методичної відповідності в поданні грошових потоків, як еквівалентних, необхідно визначити і еквівалентну річну вартість капіталу з урахуванням морального і фізичного зносу на період прогнозування грошового потоку (періоду життєвого циклу інновації). Для цього з урахуванням схеми зносу за методом Рингу або Інвуда [1; 2] розраховується вартість капіталу за роками прогнозу K i і методом дисконтування за ставкою середньозваженої вартості капіталу k розраховується його приведена вартість.

          (1)

Позначимо через К суму усередненої щорічної вартості капіталу, що забезпечує приведену вартість PVK, як обмежений в часі ануїтетний грошовий потік:

.             (2)

Якщо представити прибуток на капітал компанії як   то після нескладних перетворень і підстановок можна записати:

.      (3)

Якщо інвестор визначає значення r на рівні прибутку на інвестований капітал, що склався на ринку в цій області діяльності прибутку, то такі інвестиції розглядаються як розширення виробництва або відтворення діючих потужностей, компенсуючи фізичний знос, що накопичився з часом.

 

Список використаних джерел:

1.      Бакалов М.И. Теория экономического анализа / М.И. Бакалов, А.Д. Шеремет. – М.: Финансы и статистика, 1995. – 244 с.

2.      Грибовский С.В. Оценка доходной недвижимости / С.В. Грибовский. – СПб.: Питер, 2001. – 336с.