VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Приварникова И.Ю., Васюченко К.О.

Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара, Україна

досвід використання ІННОВАЦІЙНих технологій в оновленні основних засобів підприємствами машинобудування

 

Сьогодні на підприємствах машинобудування загострюється проблема оновлення основних засобів. Зношене обладнання та старі технології є фактором, що стримує розвиток виробництва й унеможливлює конкуренцію на ринку. А як відомо, введення нових інноваційних технологій і обладнання дозволяє підприємству конкурувати з іншими підприємствами тієї ж галузі та надає можливість виходити на найбільш високий рівень ефективності виробництва та господарювання.

Для машинобудівних підприємств, що працюють у галузі ракетно-космічного машинобудування, це питання є особливо актуальним. Через загострення конкуренції та прискорення темпів оновлення технологій в цій галузі, потреба у введенні на виробництві найбільш нових, що відповідають сучасним потребам, основних засобів зростає.

В той же час в Україні є деякі підприємства, що змогли досягти успіху завдяки своєчасному впровадженню інноваційних технологій та оновленню основних засобів виробництва. Так, наприклад, підприємство ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» [1] технологічного прориву досягло завдяки інноваційному оновленню основних засобів, більша частина яких була розроблена на цьому ж заводі. Однією з інновацій, що була впроваджена на підприємстві, стало виготовлення власними силами із застосуванням нано-технологій та використання у виробничому процесі камери випробування функціонування космічних апаратів, яка є єдиною в Україні. Крім того, випробування на функціонування мікросупутників з імітацією впливання космічного простору проводяться на стенді температурно-вакуумних випробувань, який відтворює ефект сонячного випромінювання та інфрачервоного випромінювання Землі і космічного вакууму. Якісні характеристики спеціалізованих мікросупутників і технологія випробувального процесу відповідають світовим стандартам, що свідчить про високий рівень підприємства. Введення цієї технології дозволило підприємству скоротити час і витрати на транспортування супутників для випробувань на інші підприємства, що оснащені даною технологією, що у підсумку скоротило час кінцевого завершення виготовлення космічного апарату та дозволило суттєво підвищити обсяги виготовлення продукції.

У виробництві елементів ракет і космічної техніки ДП «ВО Південий машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» одним з перших почав успішно застосовувати плазмове напилення. Так, застосування покриття з карбіду вольфраму на соплах першої ступені ракети підвищує їх стійкість до високотемпературної ерозії більш ніж у 100 разів. Плазмове напилення сприяє підвищенню впливу теплових потоків, опору зношенню, ерозії та корозії поверхонь ракетних двигунів. Застосування різних видів покриття не тільки підвищує термін служби деталі, але і дозволяє її багатократно відновлювати, вирішувати різні проблеми захисту деталей і конструкції від зношування, корозії та термічного впливання у машинобудуванні, металургії, енергетиці, авіабудуванні, розробці ракетоносіїв та супутників, електроніці та інших областях людської діяльності. Крім того, техніка плазмово-дугового напилення дозволяє створювати нові, більш досконалі типи обладнання і приборів.

Також у виробництві застосовують технологію нанесення газотермічного покриття, яка полягає у локальному розплавленні матеріалу та розбризкуванні розплаву високошвидкісним струменем стиснутого повітря чи газу. Істотною перевагою газотермічного покриття є простота обладнання, порівняльна дешевизна, універсальність, можливість організувати процес напилення в «польових» умовах, а також можливість отримання різних за властивостями покриттів на різних підкладках.

Природно невід'ємною частиною інноваційного виробництва є наявність парку обладнання, що дозволяє виготовляти сучасну продукцію. Парк обладнання ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» налічує понад 10 тисяч одиниць. За останній час на підприємстві введено й успішно експлуатуються багато нового обладнання, яке оснащене удосконаленими технологіями обробки деталей та заготівок (різні верстати, вертикально-фрезерні центри, оброблювальні центри та ін.). Введення токарних крупно габаритних верстатів надало можливість збільшити габарити оброблюваних деталей та обробляти деталі зі складною конфігурацією. Використання оброблювальних центрів надало можливість для обробки деталей будь-якої, самої складної конфігурації. За допомогою вертикально-фрезерних центрів є можливість обробки високоточних деталей. Нова багатоосьова обробка дозволила різко скоротити кількість необхідного оснащення і трудомісткість виготовлення деталей. Все це дозволило підприємству розширити сфери своєї діяльності, асортимент продукції та номенклатуру послуг, що надаються. Сучасний парк обладнання дозволив підприємству постійно знаходиться на передовому рубежі розвитку техніки, віддаючи пріоритет довговічності, надійності функціонування виробів і зниження собівартості. На підприємстві було налагоджено різнопрофільне виробництво: від тролейбусів до найдрібніших деталей космічних апаратів. Фахівцями об’єднання були розроблені технології, які дотепер використовуються в усьому світі.

Таким чином, вивчаючи досвід ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» у використанні інноваційних технологій в оновленні основних засобів слід відмітити, що підприємство має великий інноваційний потенціал, але у зв'язку з недостатнім фінансування ракетно-космічної галузі повністю його не використовує. Щоб не втратити потенціал нашої країни, як космічної держави, світового лідера галузі ракетно-космічного машинобудування, необхідно як самим підприємствам машинобудування, так і уряду країни посилити увагу до питань використання і нноваційних технологій в оновленні основних засобів, стимулювати наукових працівників, діячів, що працюють у цій сфері. Все це допоможе розробити та впровадити набагато більше інноваційних технологій і об’єктів нової техніки, що стимулюватиме зростання виробництва та посідання лідируючих позицій на ринку космічних послуг та ракетно-космічного машинобудування.