VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

К.е . н. Сівашенко Т.В., Сівашенко А.С.

Національний авіаційний університет, Україна

БАЗИСНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ

 

У підвищенні рівня продуктивності праці приховані величезні резерви на будь-якому підприємстві. Ще на початку 20 століття засновник наукового управління Ф. Тейлор висвітлив у своїй книзі «Принципи наукового управління» основну причину низької продуктивності праці, нею є хибна система управління підприємством.

На сучасному етапі підвищити продуктивність праці дозволяє впровадження системи адміністративного управління ( Administrative Management System ). Вона є базисною системою управління організаціями, так як тільки вона змушує організації працювати з максимально можливою ефективністю. Високих результатів закордонні компанії досягають завдяки наявності в них саме даної системи, якої нема ні на одному українському підприємстві.

Дану систему більш як півстоліття успішно використовують на практиці всі крупні, середні і малі компанії США, Західної Європи та Азії. Завдяки цій системі вони отримали високу керованість організаціями і, як наслідок, змогли суттєво підвищити продуктивність праці. Тому, не дивлячись на значний розмір заробітної плати, у них низька собівартість товарів (послуг), висока конкурентоспроможність компаній.

Система адміністративного управління дає можливість вирішити основні задачі управління, які спрямовані на зростання продуктивності: перша – задача раціональної організації праці; друга – задача мотивації кожного працівника до продуктивної і якісної праці.

Виходячи з двох основних задач управління, цілісна система адміністративного управління складається з двох підсистем:

- організаційна система управління;

- система адміністративного управління персоналом.

Організаційна система управління відповідає на питання: хто, що, як і коли повинен робити в організації для ефективного виконання цілей і задач. Дана система включає в себе ретельно відпрацьовану структуру управління, положення про підрозділи та посадові інструкції, налагоджений документообіг, систему бюджетування та планування.

Система адміністративного управління персоналом відповідає на питання: як потрібно працювати, як працівникам налагоджувати відносини з керівниками та колегами, як оплачується і стимулюється праця, як керівникам правильно управляти підлеглим персоналом. Дана система базується на основі ефективної системи оплати праці, в межах якої вирішена проблема мотивації персоналу до продуктивної та якісної праці. Система підвищує дисципліну і старанність всього персоналу. Вона наділяє дійовими важелями управління керівників всіх рівнів управління, при цьому забезпечуючи чітке і незаперечливе виконання кожним працівником організації всіх розпоряджень безпосереднього керівника та наказів генерального директора.

Administrative Management System (AMS) – базисна система управління організацією. Цілісна система адміністративного управління – це основа високої ефективності організації. Тому вона є базисною системою в західних і азійських компаніях, а всі сучасні закордонні новації в управлінні, такі як Lean production (бережливе виробництво), ERP-системи, система управління якістю по стандартам ISO та інші, є надбудовою над цим базисом. Вони можуть працювати ефективно тільки при наявності в організації системи адміністративного управління.

Наприклад. ISO серії 9000 висуває більш як 200 елементарних вимог до якості, що означає введення всіх цих вимог в систему адміністративного управління організацією або введення тієї частини цих вимог, які відсутні в системі адміністративного управління.

Тобто до впровадження ISO на підприємстві повинна бути в наявності ефективно працююча система адміністративного управління. Не випадково в межах стандартах ISO, що «система менеджменту якості є невід’ємною частиною загальної системи адміністративного управління підприємством». Отже, ISO – це надбудова, система адміністративного управління – базис. Відповідно, те ж саме стосується всіх існуючих новацій в управлінні.

Через відсутність системи адміністративного управління на підприємствах, як правило, не одержується очікуваний економічний ефект, пов’язаний з модернізацією виробництва. Відсутність даної системи затримує розвиток будь-якої організації – персонал повільно та з небажанням оволодіває новими технологіями і устаткуванням. У результаті витрати на модернізацію виробництва починають окупатися з значним запізненням і дуже повільно, а це приводить до великих збитків.

Система адміністративного управління є важливою інновацією для всіх підприємств України. Усі різноманітні проблеми, які виникають перед організацією, неможливо вирішити без сучасної професійної адміністративної системи. Вона відкриває організаціям шлях до підвищення якості та продуктивності праці, до суттєвого підвищення конкурентоспроможності та дає можливість застосовувати інші системи, такі як: ощадливе виробництво, ERP-системи, ISO 9000, ISO 16949, процесний підхід, модернізація виробництва.

 

Список використаних джерел :

1. Василенко И.А. Административно-государственное управление в странах Запада: США, Великобритания, Франция, Германия: учеб . п особ. / И.А. Василенко. – 2-е изд., перераб . и доп. – М.: Логос, 2000. – 200 с .

2. Герберт А. Адміністративна поведінка: Дослідження процесів прийняття р ішень в організаціях, що виконують адміністративні функції : пер. з англ. / А. Герберт, Г. Саймон . К.: АртЕк , 2001. – 378 с.

3. Кредісов А.І. Менеджмент для керівників /А.І. Кредісов , Є. Г. Панченко, В.А. Кредісов . – К.: Знання, 1999. – 556 с.

4. Новиков Б.В. Основи адміністративного менеджменту : навч . пос іб. / Б.В. Новиков, Г.Ф. Сі ніок , П.В. Круш . – К. : Центр навчальної літератури, 2004. – 560 с.