VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Ткачук Ю.М. , к.е.н . Трифонова О.В.

Національний гірничий університет, м.Дніпропетровськ , Україна

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК НА ПІДПРИЄМСТВАХ З ТОЧКИ ЗОРУ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

Існуючі традиційні методи менеджменту і економічного аналізу не завжди дозволяють виявити причинно-наслідковий зв’язок між витратами на якість продукції, що виникають на підприємстві, і управлінськими рішеннями, через які вони виникають. Тому такою актуальною є проблема пошуку і впровадження в широку практику системи, яка могла б з’єднати дані елементи. Така система повинна мати цілісний характер, тобто бути взаємопов’язана в єдиний обліково-аналітичний механізм управління витратами на якість продукції.

Дослідженням теорії та практики управлінських обліку, аналізу й контролю в системі менеджменту займалися вітчизняні та закордонні вчені Герчикова І.М., Голов С.Ф., Дерев’янко С.І., Калюга Є.В., Ластовецький В., Майер Е., Моссаковський В., Олійник С.О., Райан Б., Савчук В.К. та інші.

Сучасний стан розвитку підприємств практично усіх галузей, зважаючи на стрімкий розвиток компаній і підвищення складності завдань, характеризується удосконаленням процесів управління. Це супроводжується високою динамічністю ринків підприємств і жорсткою конкуренцією між ними. У нинішніх умовах організаціям важливо побудувати такі системи управління, які дозволяють швидко та організовано виявляти і вирішувати управлінські проблеми, що виникають, а в ідеалі – передбачати майбутні проблеми та не допускати їх виникнення, дозволяти оцінювати і своєчасно використовувати нові можливості, які з'являються у підприємства. Для подолання цих проблем були створені сучасні управлінські концепції і технології. Однією з таких концепцій є управлінський облік – процес ідентифікації, вимірювання, акумуляції, аналізу, підготовки, інтерпретації і надання фінансової, виробничої, маркетингової та інших видів інформації, на основі якої керівниками і менеджерами підприємства приймаються оперативні, тактичні і стратегічні рішення [2]. Цей вид обліку орієнтований, передусім, на внутрішніх користувачів інформації – директорів, менеджерів та фахівців підприємства.

З точки зору менеджменту управлінський облік має широкий діапазон застосування: він використовується і для вирішення завдань стратегічного характеру, і на тактичному рівні, і для завдань оперативного управління. Але на практиці неможливо створити єдину інформаційну систему управління, оскільки в реальних компаніях різні функції управлінського обліку реалізуються в різних інформаційних системах і модулях.

Сьогодні термін „менеджмент” міцно ввійшов у наш лексикон, замінивши попередні „керівник”, „управлінець”, „начальник”. Ми погоджуємось із І.Н. Герчиковою , яка вважає, що він є аналогом терміну „управління”, його синонімом і застосовується до управління соціально – економічними процесами на рівні сучасного підприємства. [6].

Обов’язковою умовою успішного функціонування системи управлінського контролю на підприємстві є реалізація принципу делегування завдань. Цей взаємозв’язок підмічений С.Колесніковим: « Если никто ни за что не отвечает – то кем управлять? Если все отвечают за все – то с кого спрашивать ?» [10, с. 526]. Делегування вирішення завдань відноситься не тільки до управлінського контролю, але й до іншої функції менеджменту – мотивації.

Велике значення для створення повноцінної інформаційної бази системи управлінського аналізу має визначення ступеня аналітичності інформації. Для бухгалтерської інформації невід’ємними умовами порівнянності є єдині методи організації і ведення обліку, співставленні методи обробки інформації. Вивчення аналітичності інформації дає матеріал для удосконалення інформаційної бази аналізу, а вивчення інформаційного взаємозв’язку аналітичних задач дозволяє уникнути дублювання інформації і встановить доцільну черговість їх вирішення.

Використання в практиці управління систем управлінського аналізу підвищує рівень аналітичної роботи на підприємствах будь-якого типу, сприяючи росту кількості типових розробок з управлінського аналізу і розширяючи можливість порівняння й узагальнення його результатів.

Взаємодія менеджменту (як концепції управління) і управлінського обліку (як концепції інформаційної підтримки управління) створює можливість зниження ризику прийняття помилкових управлінських рішень. У зв’язку з цим є доцільним залучати менеджерів до процесу формування облікової політики підприємства,

знання якої дозволить керівникам не лише приймати ефективні управлінські рішення, а також оцінювати їх економічні наслідки.

Менеджерам тим легше управляти прибутком свого підприємства, чим більш досконалою є поставлена на ньому система бухгалтерського управлінського обліку, яка основана на обліковій політиці підприємства. Ефективність проведення управлінського аналізу багато в чому залежить від того, наскільки останній адаптований до реальних потреб підприємства. Завдання постановки управлінського обліку на підприємстві вирішується лише тоді, коли чітко сформульовані управлінські потреби підприємства. Останнє є прерогативою менеджменту.

Список використаних джерел :

1.     Соколов, В.А. Системы управленческого учета [Текст] / А.В. Соколов. – М.: Калина, 2008. – 298 с.

2.     Райан , Б. Стратегический учет для руководителя [Текст] / Б. Райан , Х. Андерсон, Д. Колдуэлл . – М.: ЮНИТИ, 1998. – 425 с.

3.     Камінська , Т.Г. Управлінський облік, аналіз, і контроль в системі менеджменту на підприємстві [Електронний ресурс] / Бібліотека Вернадського. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Oif_apk/2009_3/2_Kamins.pdf