VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Галяс В.І.

Волинський національний університет імені Л. Українки, Україна

ДО ПИТАННЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ

 

Нинішній етап розвитку економічного простору України характеризується значними трансформаційними процесами, які мають чітко виражену регіональну динаміку. А від характеру і масштабів трансформаційних процесів в просторі залежать глибокі перетворення як в регіональній економіці, так і в економіці країни в цілому. Вони визначають курс майбутнього економічного розвитку, кінцевою метою якого служить стійке економічне зростання, що є необхідною умовою належного рівня добробуту населення.

Теоретичні та прикладні питання трансформації економіки висвітлено в працях В. А. Голяна , М. П. Бутка, Т.В. Пепи , О. В. Коломицевої та інших вітчизняних і зарубіжних вчених. В даних дослідженнях можна виділити два аспекти. Один з них пов'язаний з якісним аналізом основних причин трансформації та поглибленням розуміння взаємозв'язків темпів розвитку і ефективності національного господарства з його структурою та збалансованістю. Інший аспект – кількісна оцінка інтенсивності трансформаційних процесів, їх чинників, впливу на ефективність та темпи економічного зростання.

Трансформація регіонального економічного простору – це процес перетворення (від лат. transformatio ), що проявляється у кількісних та якісних видозмінах його ознак та властивостей. Метою та критерієм трансформації постає зростання ефективності функціонування регіональної економічної системи. Світовий досвід свідчить, що ефективні трансформаційні процеси сприяють зростанню рівнів доходів населення, і переходу на інший якісний рівень економічного розвитку. У цьому контексті завданням вчених, управлінців та підприємців є докладне вивчення теоретичних, методологічних та прикладних аспектів трансформаційних процесів як на світовому, так і на державному, регіональному рівні, а також на рівні окремого підприємства, розуміння їх тенденцій і пріоритетів та пошук тих видів діяльності, розвиток яких дозволив би найбільш продуктивно використовувати наявні ресурси, будь то національні, чи ресурси окремого підприємства.

Так, О.В. Коломицева стверджує, що трансформація економіки є ефективною, коли має місце зростання продуктивності праці, фондовіддачі, зниження матеріаломісткості, а також відповідність виготовленої продукції потребам суспільства. Кінцевий результат – ефективна економічна структура покликана вирішувати два основних завдання: сприяти випуску широкого асортименту продукції відповідно до диференційованих виробничих і особистих потреб і забезпечити високі темпи економічного зростання [2]. Кількісну оцінку трансформаційних процесів пропонує вимірювати за допомогою абсолютних коефіцієнтів структурних зрушень із застосуванням спеціалізованого програмного пакету „ Olymp : StatExpert” , що ускладнює доступність аналізу для всіх зацікавлених сторін, які не володіють даною програмою.

М.П. Бутко і Т.В. Пепа незалежно один від одного наводять свою методику оцінки трансформації регіональних структур, яка побудована на використанні системи показників [1; 3]. Сукупність індикаторів трансформаційних зрушень регіональної структури економіки охоплює три блоки: показники структурно-пропорційного розвитку економіки, показники організаційного розвитку регіонів, показники соціального розвитку та міжрегіональних зв’язків.

Результат взаємодії системи показників вимірюється індексом зміни – трансформації регіональної структури, який у формалізованому вигляді можна представити як:

,

де а і – абсолютне значення зміни частки (питомої ваги) і-го елементу структури у економічній системі;

n – кількість регіональних структурних елементів;

К с.т . – критерій структурної трансформації.

В узагальненому вигляді комплексна оцінка трансформації регіональної економічної системи проводиться на основі аналізу всіх сторін соціально-економічного розвитку регіону, природно-ресурсного потенціалу та екологічного стану регіонів, що потребує ґрунтовного аналізу величезного масиву статистичної інформації, спеціальних математичних знань, а це громіздка та об’ємна робота. Його проведення вимагає тривалого часу, що іноді буває несумісним з темпами економічних перетворень, а отже, застосування даних методик для оцінки ефективності економічних трансформацій в господарських системах, хоча і є фундаментальним та всеохоплюючим, з точки зору затрат часу видається не завжди ефективним.

Проблема дослідження даного питання якраз і полягає у створенні таких методичних підходів, які б в першу чергу, були доступними і простими, не були обтяжені складними розрахунками і не вимагали вузькоспеціалізованих навиків в області економіки чи математики. Тому створення універсальної методики для оцінки трансформації регіонального економічного простору залишається актуальною і перспективною темою.

 

Список використаних джерел:

1.    Бутко М.П. Передумови трансформації та механізми регулювання регіональних економік / М.П. Бутко // Економіка і прогнозування: Наук.-аналіт . журнал. – К.: Ін-т економічного прогнозування НАН України, 2004. – № 2. – С.9-20.

2.    Коломицева О.В. Методичні підходи до оцінки ефективності регіональних економічних систем / О.В. Коломицева // Коммунальное хозяйство городов : Научно-техн . сборник . – 2009. – № 87. – С. 311-317.

3.    Пепа Т.В. Регіональна динаміка і трансформація економічного простору України / Т.В. Пепа . – Черкаси: Брама-Україна, 2006. – 440 с.