VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Следзевич А.Я., к.е.н . Грін О.В.

Львівський національний університет імені І. Франка, Україна

ПРОБЛЕМИ АДМІНІСТРУВАННЯ ТА НАПРЯМИ РЕФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ СПРАВЛЯННЯ ПДВ В УКРАЇНІ

 

Сучасний економічний розвиток держави та її регіонів значною мірою визначається ефективністю податкової політики.

Дослідженню теорії і практики організації адміністрування ПДВ та ролі непрямих податків у формуванні фіскальної політики держави присвятили свої наукові праці видатні вчені, зокрема: Крисоватий А., Педь І., Вакуліч І., Олійник О., Дєєва Н., Білик М., Золотько І., Науменко М., Терен С., Лютий І., Теліщук М., Кокшарова С., Литвиненко Я., Довгалюк В та ряд інших.

Поряд із тим, пошук шляхів удосконалення адміністрування ПДВ в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки потребує продовження досліджень його особливостей та проблем.

Податок на додану вартість ( ПД В) – це непрямий податок н а споживанн я , який вил у чає до бюдже т у части н у доданої вартост і , створеної на всіх стадіях виробництва та обі г у . Він враховується у в игляді надбавки до ціни товарів, робіт, посл у г і повністю сплачується кінцевим споживачем таких товарів, робіт та посл у г [1, c. 47] .

Простота, економічні і організаційно-технічні характеристики забезпечили податку на додану вартість переваги перед іншими типами оподаткування обороту або універсальними акцизами.

Проте, необхідно також враховувати те, що використання податку на додану вартість характеризується не лише його позитивними сторонами. Цілий ряд спірних та негативних моментів зумовлюють актуальність дискусії щодо діяльності та ефективності справляння даного податку. Розглянемо деякі з них :

1.      Проблему зловживань при сплаті ПДВ необхідно вирішувати узгодженими діями органів виконавчої влади, на які покладено функції справляння ПДВ, з дотриманням ними зобов’язань щодо відшкодування ПДВ, оскільки в протилежному випадку може розпочатись нове замкнене коло недотримання правових норм обома сторонами податкових відносин.

Аналіз податковими органами, існуючих схем ухилення від оподаткування ПДВ свідчить про те, що практично всі схеми спеціалізуються на отриманні бюджетного відшкодування шляхом проведення сумнівних операцій з використанням “фіктивних фірм”. Даними схемами користуються як експортери продукції, так і ті, що реалізують продукцію власного виробництва на внутрішньому ринку, з метою мінімізації своїх податкових зобов’язань.

2.      Слабкий взаємозв’язок бухгалтерського і податкового обліку, що ускладнює всю облікову систему підприємства, потребує додаткових витрат ресурсів на її ведення;

3.      Велику кількість податкових пільг, необхідно змінити, на нашу думку на систему цільових бюджетних дотацій, направлених на підтримку найменш захищених верств населення, та на розвиток приоритетних галузей господарства України;

4.      Втрати бюджету від поетапного зниження ставок ПДВ , що передбачено Податковим кодексом України, ми пропонуємо покрити скороченням пільг з податку та запровадженням мораторію на надання нових пільг, а також вилученням тих, які не мають соціальної направленості і надані за галузевою ознакою. Встановлення ставки податку на додану вартість на рівні 17 % відповідатиме вимогам гармонізації податкового законодавства, які висуваються шостою директивою ЄС. Крім цього, такий розмір ставки сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українських імпортерів та експортерів [2].

Податок на додану вартість став основним гарантованим джерелом надходжень до державного бюджету. З метою приведення зазначеного податку у відповідність з міжнародними вимогами необхідним є:

· забезпечення детальної законодавчої регламентації всіх аспектів податкових правовідносин з метою запобігання виникненню спірних питань і їх вирішення на розсуд контролюючих органів;

· зменшення кількості пільг ( преференцій ) із сплати податку та приведення їх до переліку типових звільнень (в т.ч. з урахуванням соціальної спрямованості), що застосовуються у міжнародній практиці;

· передбачити відшкодування ПДВ виключно через державний інноваційний фонд і лише для фінансування інноваційної діяльності;

· забезпечення демократизації податкової служби України [3].

Реформування фінансової системи нашої держави зумовило необхідність суттєвих змін податкового поля, що є важливою умовою економічного зростання та досягнення певної соціальної гармонії в суспільстві [4, c.45].

Таким чином, постійне вдосконалення податкової системи в цілому і конкретно окремих видів податків дає змогу оптимізувати й стабілізувати прибутки бюджетів усіх рівнів, регулювати дії ринкових суб'єктів господарювання, реалізовувати соціально справедливу податкову політику, що неможливо зробити без вдосконалення і подальшого розвитку ПДВ.

 

Список використаних джерел:

1. Кокшарова С.М. Податки в Україні : п ідготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку : підручник / С.М. Кокшарова . – К.: СІРА, 2005. – 334 с .

2. Проблеми застосування ПДВ [ Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://www.refine.org.ua/pageid-5034-5.html.

3. Концепція реформування податкової системи України : Проект станом на 15.05.2010 р. [ Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://www.profiwins . com.ua / uk / legislation / project /656.html.

4. Паєнтко Т.В. Мінімізація податкових платежів та її наслідки для держави / Т.В. Паєнтко // Ф інанси України . – 2010. – № 8. – С. 44–52.