VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Витвицька О.Є., к.е.н. Остафіль О.В.,

Львівський національний університет ім. І. Франка, Україна

НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНИХ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА

 

В умовах перебудови соціальних та економічних основ господарювання в Україні, однією з найгостріших є проблема надмірного податкового навантаження та визначення його оптимального рівня, який би забезпечував стабільні та достатні надходження у Державний бюджет України, а, з іншого боку, не ліквідовував би стимулів до активізації підприємницької діяльності та розвитку національної економіки в цілому.   

Для забезпечення державних надходжень потрібні зміни в оподаткуванні, спрямування на оптимізацію податкового навантаження на суб’єктів підприємницької діяльності та скорочення кількості податкових платежів. Зниження податкового навантаження забезпечить стабілізацію фінансового становища підприємств і розвиток економічних процесів країни. Для принципового вирішення питання щодо оптимізації податкового тягаря потрібно максимально використовувати стимулюючу функцію податкової системи, яка б сприяла зростанню ВВП і поширювала податкову базу, а також стимулювала б одночасне збільшення доходів бюджету і зростання ефективності господарської діяльності підприємств [1].

Дослідженням напрямів оптимізації податкового навантаження займалися такі науковці: Є. Балацький , Б. Букач, А. Скрипник, А. Сандмо, С. Міщенко, Ю. Півняк, В. Вишневський, Д. Липницкий, Т. Меркулова, Н. Костіна, Ж. Скіндел, Е. Аткінсон, Дж. Стігліц, А. Сєріков та ін.

Оптимізація оподаткування – це організаційні заходи в рамках чинного законодавства, пов'язані з вибором часу, місця і видів діяльності, створенням та супроводом найбільш ефективних схем та договірних взаємин. Оптимізацію оподаткування рекомендують проводити як при створенні бізнесу, так і на будь-якому з етапів функціонування підприємства [2].    Оптимізація оподаткування набагато ширша: окрім мінімізації податкового навантаження, її інструментами є відтермінування сплати податків, зменшення суми сплачуваних до бюджету «живих» засобів та інші. Всі вони вигідні з точки зору фінансового менеджменту: грошові кошти залишаються у розпорядженні підприємства і дають прибуток, не зменшується сума оборотних коштів (а це особливо актуально, коли їх не вистачає), що також сприяє збільшенню прибутку тощо.     Сучасні методи оптимізації оподаткування не такі ефективні, як методи агресивної оптимізації, і перш за все це пов'язано з тим, що податок на додану вартість як непрямий податок фактично неможливо оптимізувати, не порушуючи чинного законодавства. Сучасні методи податкової оптимізації засновані на поєднанні спеціальних податкових режимів із загальним режимом оподаткування. Ці методи володіють однією безперечною перевагою – вони законні [3].   

Оптимізація оподаткування починається з аналізу таких аспектів:          - обставин, які впливають на формування податкових зобов'язань організації (юридичних фактів, з якими пов'язане виникнення податкових зобов'язань);

- методик обчислення податкових платежів (порядок формування бази оподаткування і використання пільг), існуючої системи господарських взаємин підприємства.

Результат оптимізації податкового навантаження на суб’єктів підприємницької діяльності дозволяє оцінити мотивацію до продовження поточної діяльності, її розвитку, скорочення або зупинення і виведення активів з цього суб'єкта господарювання [4].    

Основними способами оптимізації податкового навантаження є: використання "пробілів" законодавства,     застосування податкових пільг, вибір форми діяльності, правильне формування облікової політики, використання офшорів, застосування пільгових підприємств, зміна терміну сплати податків, правильне укладання договорів, формування статутного капіталу, правильна поведінка з перевіряючими, склад засновників, заміна відносин, схеми з давальницькою переробкою тощо).  

Проблема розмежування законних методів податкової оптимізації та схем ухилення від сплати податків цікавить керівників і бухгалтерів практично будь-якого підприємства. Досі немає жодного нормативного документа, який чітко обмежував би ці два поняття. І навряд чи найближчим часом він з'явиться. На практиці визначити межі дозволеної поведінки складно, оскільки часто правомірна мінімізація податкових платежів і ухилення від сплати податків йдуть поруч, межа між ними непомітна і неочевидна [5].

Вітчизняні науковці, які здійснюють пошук оптимальних меж податкового навантаження, стверджують, що неможливо точно визначити межі загального рівня оподаткування економіки. Останні вимоги соціально-економічного розвитку країни потребують застосування важливих заходів, пов'язаних зі зростанням видаткової частини бюджету для повного забезпечення всіх аспектів дієздатної держави. Зростання кількості податків та їхніх ставок призводить до погіршення фінансового становища підприємств, тому податкове навантаження має знизитися до оптимально допустимого як в інтересах платників, так і в інтересах країни.

 

Список використаних джерел:

1. Передумови оптимізації податкового навантаження [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.br.com.Ua/referats/Buhoblik/l7767-l.html 80   

2. Брызгалин A.B. Методы налоговой оптимизации / A.B.Брызгалин, В.Р. Берник, А.Н.Холовки. – М.: Аналітика-пресс, 2001. – 324 с.

3. Бурденко І. М. Податкова система як інструмент інноваційно-інвестиційного розвитку України / І. М. Бурденко //Актуальні проблеми економіки. – 2008. – №3(81). – С. 151–159.    

4. Ткаченко В.В. Податкове планування на підприємстві // Економіка і держава. – 2008. – №12. – С. 34–36.

5. Золотько О.Т. Податкова система, 2000 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://readbookz.com/books/115.html