VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Черевик А.М., д.е.н . Касич А.О.

Кременчуцький національний університет імені М. Остроградського, Україна

Особливості відшкодування податку на додану вартість в Україні

 

ПДВ має велике значення для фіскальної стабільності в країні, яка потребує встановлення стабільного податку, котрий стимулюватиме економічне зростання. Перехідний період в Україні вимагає внесення важливих змін у систему оподаткування, а саме ПДВ. Адже, податок на додану вартість:

-    стимулює зростання приватного підприємництва й забезпечує нейтральність для всіх секторів економіки;

-    формує правильні стимули для зростання в перехідній економіці, стимулює заощадження й інвестиції;

-    забезпечує значні надходження в державну казну.

У зв'язку з цим дана проблема представляється достатньо актуальною.

Важливою проблемою в Україні і сьогодні залишається відсутність стабільності податкового законодавства щодо ПДВ. Відповідно особливої уваги заслуговує дослідження саме процедури відшкодування ПДВ.

Основну роль в українській податковій системі відіграють непрямі податки, до яких відносяться: ПДВ, акцизи, мито, що займають значне місце у дохідній частині бюджету. Найбільш суттєвим із перелічених податків в Україні непрямих податків є податок на додану вартість (ПДВ).

ПДВ в Україні сплачується за двом ставками – 0 і 20 %. Нульова ставка ПДВ в Україні застосовується на експорт, а 20 % на продукцію (товари, роботи, послуги), що реалізуються в країні.

Проаналізуємо ставки ПДВ в Україні та в інших країнах світу. Так, у Великобританії ПДВ утримується за ставкою 8 %; у Франції основна ставка складає – 18,8 %, а предмети розкоші, автомобілі та інші оподатковуються за ставкою 22 %, продукти харчування і ліки – 5,5 %; у Германії базова ставка – 15 %, ставка на продукти харчування та інші – 7 %; в Італії ставка ПДВ складає 19 %, на продовольчі продукти і продукти державних підприємств оподатковуються за пільговими ставками 13, 9 і 4 %%% відповідно.

Необхідно зазначити, що наміри вступу України до ЄС, зобов’язали наблизити податкову систему до європейських стандартів. У зв’язку з цим необхідно було провести паралельний аналіз податкових ставок в країнах – членах ЄС і України. Середня ставка ПДВ і податку на прибуток в Європі складає відповідно 17 % і 20 %. Тому Податковим Кодексом України уже передбачається поетапне скорочення ставки ПДВ, який буде введено в дію з 01.04. 2011 року. Однак на нашу думку, ПДВ в Україні знижувати не можна, тому що він є бюджетоутворюючим податком і забезпечує дуже високу фіскальну ефективність. Тому його зниження загрожує стабільності держави враховуючи, що інших суттєвих джерел наповнення бюджету не має.

Обчислення податку на додану вартість в Україні проводиться методом, який дістав назву сальдового. Він полягає в тому, що для обчислення суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету, величина добавленої вартості не підраховується. Розмір податку обчислюється шляхом віднімання від суми ПДВ за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) суми ПДВ, що сплачений постачальникам за виконані роботи, надані послуги, придбані матеріальні ресурси і введені в експлуатацію основні виробничі фонди. Якщо ж підприємство реалізує товари, роботи, послуги, які не оподатковуються ПДВ, виникає необхідність відшкодувати йому суми ПДВ, котра була сплачена постачальникам. Термін «відшкодування» згідно законодавства.

Проблема відшкодування ПДВ в умовах кризи та зростаючого дефіциту бюджету настільки загострилася, що навіть відповідальні державні органи не можуть (або не хочуть) дати однозначну відповідь на питання: скільки коштів держава заборгувала підприємствам (а у багатьох випадках і найманим працівникам) у вигляді невідшкодованого ПДВ.

Динаміку залишку невідшкодованих сум ПДВ (всього активний та пасивний) за 2007 – 2009 роки наведемо в табл . 1 [1].

 

Таблиця 1. Динаміка залишку невідшкодованих сум ПДВ за 2007 – 2009 роки в млн. грн.

Роки

2007

2008

2009

Відхилення

  2007–2008

Відхилення 2008–2009

Сума ПДВ

8585,5

14094,4

24228,9

5508,9

10134,5

 

Дані таблиці свідчать, що з кожним роком спостерігається тенденція до збільшення невідшкодованих сум ПДВ, а це призводить до вимивання з обігу підприємств обігових коштів. Також постійні затримки з відшкодуванням податку на додану вартість знижують ліквідність підприємств, а незаконне повернення податку призводить до того, що страждають чесні експортери. Окрім того, процесу відшкодування передує складна система перевірки експортера і його партнерів. Тому бюджетна заборгованість з відшкодування ПДВ є наслідком не недоліків у законодавчій регламентації «механізму нарахування, збирання і відшкодування ПДВ», а порушення податкового законодавства.

Висновки . Реальним вирішенням вказаних проблем можуть стати : поліпшення адміністрування ПДВ, як удосконаленої процедури його реєстрації; запровадження єдиного національного реєстру податкових накладних департаментом податкової служби України; розробка нової системи моніторингу сплати ПДВ як передумови для удосконалення контролю за сплатою податку або за міна ПДВ компенсуючим податком на реалізацію (з обороту). Проводячи аналіз законодавчих змін внесених стосовно ПДВ з 1992 року, бажано з введенням в дію Податкового Кодексу заборонити внесення змін до нього на протязі п’яти років.

 

Список використаних джерел:

1. Звіт про виконання держбюджету України за 2009 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http//www.minfin.dov.ua