VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

К.е.н . Климик Г.В., Цимбровська А.В.

Уманський національний університет садівництва , Україна

ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ

В УМОВАХ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ДП «АГРОФІРМА «БАЙС-АГРО» УМАНСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Сільськогосподарське виробництво є одним із найбільш ризикованих видів підприємницької діяльності. Аграрні реформи та становлення ринкових взаємовідносин, зміна форм власності та форм господарювання значно збільшують ступінь невизначеності соціально-економічних процесів в сільському господарстві і, відповідно, підсилюють вплив ризиків на аграрний бізнес.

Вагомий внесок у розробку теоретичних і прикладних проблем ризику зробили такі науковці: І. Балабанов , Т. Брювер , В. Вітлінський , М. Дідківський , С. Наконечний, В. Ситник, В. Ющенко, О. Ястремський .

Нестабільність та невизначеність в діяльності аграрних підприємств визначають дві групи ризиків – ринкове середовище та природнокліматичні умови. Ризики – це можливі несприятливі події, що можуть відбутися, і в результаті яких можуть виникнути збитки, майнові втрати учасників зовнішньоекономічної діяльності. На сьогодні їх результатом є складний фінансовий стан підприємств АПК, а також зниження рівня життя в сільській місцевості.

Структура ризиків в зовнішньоекономічній діяльності доволі змістовна і поділяється на політичні, юридичні, маркетингові, валютні, макроекономічні ризики. Найбільшою групою ризиків в зовнішньоекономічній діяльності є маркетингові, інформаційні, інноваційні та кон’юнктурні ризики. Специфічними видами ризику, пов’язаними із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності є: валютні ризики, під якими слід розуміти небезпеку валютних втрат, викликаних зміною курсу іноземної валюти у відношенні до національної при проведенні зовнішньоекономічних операцій.

Діяльність ДП «Агрофірма « Байс-Агро » спрямована на вирощування зернових і технічних культур. На даний час підприємство здійснює всі зовнішньоекономічні операції через посередника. Найбільший об’єм поставок закордон займає експорт озимої пшениці, ярого ячменю та проса. Головними «споживачами» експортованої продукції є контрагенти з Польщі, Молдови та Німеччини. За останній період підприємство заключило контракт на поставку ярого ячменю в м. Бельци (Молдова) загальна сума якого склала 34700 євро та в м. Остхофен (Німеччина), де вартість поставки становила близько 130000 євро. Також, в 2008 році ДП «Агрофірма « Байс-Агро » здійснило через посередника експорт зерна проса в м. Варшава (Польща) на суму 3080 євро.

Основним ризиком поточної діяльності для ДП «Агрофірма « Байс-Агро » є ціновий ризик, що передбачає собою імовірність продати вироблену продукцію за ціною, яка не гарантує прибуток внаслідок продажу продукції в період її найбільшої кількості на ринку, сезонність продаж сільгосппродукції.

Для мінімізації ризиків та захисту діяльності ДП «Агрофірма « Байс-Агро » від їх впливу всі наявні механізми та інструменти з управління аграрними ризиками можна розподілити на три рівні:

1. Перший рівень – застосування ефективних агротехнологій , раціональне використання мінеральних добрив та засобів захисту рослин, обґрунтоване забезпечення технікою і висококваліфікованими спеціалістами, диверсифікація виробництва та кооперація. Для використання цих інструментів необхідний сприятливий фінансовий стан підприємства або вільний доступ до кредитних ресурсів.

2. Другий рівень – використання послуг акціонерного або кооперативного банку, кредитної спілки, інвестиційної компанії, страхової компанії.

3. Макроекономічні методи, в основі яких лежить регуляторна політика уряду на аграрному ринку та державні програми підтримки агарного сектору.

Існують чотири основних методи управління ризиками: скасування, запобігання та контролювання, страхування і поглинання ризиків. Найбільш прийнятним методом управління ризиками в ДП «Агрофірма « Байс-Агро » є страхування. Головна мета страхування агроризиків – це компенсувати майнові втрати врожаю сільськогосподарських культур, багаторічних насаджень, тварин, сільськогосподарської техніки, транспортних засобів, сільськогосподарських споруд і будинків різного призначення, насіння, кормів, готової продукції та інших матеріальних цінностей.

Управління фінансовими ризиками підприємства являє собою одне з найважливіших функціональних завдань фінансового менеджменту. На практиці цю сферу управління фінансами здебільшого виокремлюють у специфічний напрям діяльності фінансового менеджменту – ризик-менеджмент. Ризик-менеджмент – це система заходів щодо виявлення, оцінки, профілактики та страхування ризиків і включає стратегію і тактику управлінських дій. Головним завданням побудови стратегії ризик-менеджменту в ДП «Агрофірма « Байс-Агро » є опрацювання шляхів адаптації інноваційних технологічних рішень до умов ресурсозабезпеченості виробництва, яка б дозволила знижувати поточні витрати на виробництво одиниці продукції, позбавляти підприємство негативних наслідків цінових ризиків без істотних зрушень в обраній структурі його виробництва та товарної спеціалізації.

Конкретні методи і прийоми, які використовуються під час ухвалення і реалізації рішень в умовах ризику, значною мірою залежать від специфіки підприємницької діяльності, прийнятої стратегії досягнення поставленої мети і конкретної ситуації. Тому завдання управління ризиками в умовах зовнішньоекономічної діяльності, повинно бути інтегровано в процес управління підприємством, постійно проводити моніторинг ринкової ситуації, процесів, що відбуваються як на внутрішньому так і на зовнішньому ринку, з метою виявлення нових, неврахованих раніше ризиків і процесів агробізнесу , періодично оцінювати результати і переглядати заходи і засоби управління ризиками.