VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

К.е.н . Климик Г.В., Ілларіонов В.В.

Уманський національний університет садівництва, Україна

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ В ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНІЙ ГАЛУЗІ

 

Подальший розвиток ринкових відносин і механізмів регулювання діяльності підприємств потребують вивчення проблем конкуренції та конкурентоспроможності на ринку лікеро-горілчаної продукції, яка є рушійною силою ринкової економіки, інструментом забезпечення її рівноваги й гармонійного розвитку.

Питанням оцінки та управління конкурентоспроможністю підприємства присвячено чимало робіт українських, російських та зарубіжних вчених: Азов Г.Л., Ансофф И., Видеке И., Градов А.П., Иванов Ю. Б., Круглов М.И., Лунев В.Л., Максимова И.В., Мильгром Д.А., Мишин Ю., Портер М., Фатхутдинов Р.А., Юданов А.Ю. тощо.

Розроблення стратегії підвищення конкурентоспроможності підприємств виробників лікеро-горілчаної галузі України є одним з найважливіших завдань на сучасному етапі розвитку. Конкуренція є визначальним фактором впорядкування цін, стимулом інноваційних процесів (запровадження в виробництво нових винаходів та технологій). Вона сприяє витісненню з виробництва неефективних підприємств, раціональному використанню ресурсів, запобігає диктату виробників-монополістів по відношенню до споживача.

Стратегія конкуренції передбачає позиціонування на ринку для ма­ ксимального використання ознак, що відрізняють фірму від її кон­курентів. Конкуренція є визначальним фактором впорядкування цін, стимулом інноваційних процесів (запровадження в виробництво нових винаходів та технологій).

Ринок лікеро-горілчаної продукції є найбільш містким сегментом ринку алкогольних напоїв. Українські горілчані компанії дуже сильні навіть за міжнародними мірками. Про це свідчить той факт, що з року в рік збільшуються поставки не тільки в Росію, а й у Європу та США.

В Україні щорічно споживається понад 30 млн. дек. алкогольних виробів. Найбільші фірми-виробники горілки до цих пір залишаються відомі бренди : Nemiroff , Союз-Віктан , Medoff , Олімп, Мягков , Гетьман, Артеміда, Хортиця, Шустов . Частка українського ринку Nemiroff становить 29,58%, Союз-Віктану – 20 %, Хортиці – 10%. Фірми є конкурентами на національному рівні, а деякі з них – на ринках іноземних країн (Росія, країни Європи, США – загалом 52 країни світу).

ДП УГК “ Nemiroff “ є суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності, а тому постачає свою продукцію у 55 країн світу. Асортимент компанії складається з 25 позицій і представлений такими горілками як Nemiroff Lex , Premium, Premium Currant , Light , Оригінальна, Українська медова з перцем, Житня з медом, Клюква на коньяку, Українська березова особлива, Пшенична, Nemirovskaja Osobaja , Nemirovskaja (дві останні – на експорт), Лимон, Апельсин, Ні пуху, ні пера, Кльова .

Показники щорічного росту компанії становлять понад 40%. У загальному рейтингу світових виробників алкоголю компанія за 3 роки піднялася з 33-го на 13-е місце! А серед виробників горілки бренд Nemiroff – на 4-му місці, поступаючись лише Smirnoff , Stolichnay , Absolut . Найближча мета – світова трійка горілчаних лідерів і перша „десятка” виробників алкоголю.

Значний бар'єр входження на ринок нових виробників та виходу на загальнонаціональний ринок регіональних виробників (за оцінками експертів складає понад 3 млн. USD). Зростання акцизів та вартості ліцензій призводить до підвищення ціни на лікеро-горілчані вироби, а також можливе збільшення різниці у ціні між легально випущеною продукцією та продукцією тіньового виробництва на користь нелегальної продукції.

У перспективі на горілчаному ринку України залишаться три-чотири великі виробники, які мають власну виробничу базу та обґрунтований портфель сильних брендів . Основні фактори, що впливають на українській ринок лікеро-горілчаних виробів: сезонність виробництва та попиту продукції, сталий легальний обсяг внутрішнього ринку на рівні 30 – 35 млн. дал . у фізичному вимірі, детінізація ринку лікеро-горілчаних виробів, у зв'язку з чим очікується зростання протягом 2010 року обсягу реального ринку ще на 10 – 15%. Обсяг легального ринку у грошовому вимірі у 2009 році склав близько 10 млрд.грн ., тіньового – близько 2,5 млрд.грн .

Спостерігається зміщення конкуренції між крупними виробниками лікеро-горілчаних виробів із низько цінового сегмента до середньо цінового на основі подальшого насичення преміум-сегменту , розвиток сегменту ароматизованих та кольорових горілок, покращення якості продукції та відхід з ринку компаній, нездатних забезпечувати підвищення якості.

Для забезпечення конкурентоспроможності та просування продукції на ринок у ДП УГК “ Nemiroff ” постійно здійснюється стра­тегічний аналіз (SWOT-аналіз), що включає системний аналіз факторів зовнішнього ділового навколишнього середовища і внутрішніх можливостей підприємства. Стратегічний аналіз виявляє поточний стан справ у підприємстві й фактори його успішного подальшого розвитку, а саме:

1. інформування через пресу та телебачення про всі позитивні події, які відбуваються досить часто: перемоги у конкурсах та займані місця, про впровадження нових технологій, які покращують якість продукції, а відповідно створюють додаткову цінність для споживача;

  2. "розкручування" на регіональному рівні високого іміджу продукції, яку випускає підприємство;

  3. проведення конкурсів та акцій з можливість отримання певної винагороди за участь;

  4. створення фірмових точок продажу лікеро-горілчаних виробів.

  Практична реалізація цих заходів посилить імідж ДП УГК " Nemiroff ", підвищить конкурентоспроможність, дозволить вдосконалити стратегію просування на зовнішній ринок та претендувати на звання „лідера” на світовому лікеро-горілчаному ринку.