VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Галушка В.О.

Харківський регіональний інститут державного управління

Національної академії державного управління при Президентові України

МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ: НЕДОЛІКИ ТА ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ

 

На сучасному розвитку відносин суб’єктів господарювання необхідно виділити основні проблемні питання, які виникають при застосуванні сучасних механізмів реалізації податкової політики України:

- оптимізація податкового адміністрування;

- недосконалість процедур реєстрації та обліку платників податків, які не дозволяють здійснювати ефективний податковий контроль;

- відсутність пропозицій та практичних рекомендацій щодо альтернативного оподаткування прибутку платників діючому з боку науковців та діячів у рамках державної податкової політики.

Усунення вказаних проблем потребує перегляду методів та інструментів податкового адміністрування. Їх перегляд повинен проводитися у відповідності з науково обґрунтованими рекомендаціями, які визначають направлення змін структур та функцій податкових адміністрацій, коригування податкової політики і методичних основ податкового адміністрування, та повинні слугувати методологічною основою   для прийняття управлінських рішень.

Аналіз ефективності податкового адміністрування доцільно проводити, виходячи з класичного визначення коефіцієнта ефективності на базі інформації податкової інспекції районного рівня. Як видно з таблиці, у 2009 році ефективність податкового адміністрування знизилась через значне зниження обсягів виробництва (реалізації) по району. При зменшенні витрат на утримання штату співробітників податкової служби на 11,3% зменшення доходів Державного бюджету відбулось на 38,4%. У 2010 році відмічено протилежний стан: збільшення обсягів виробництва у 2,3 рази, а на утримання податкових органів збільшено витрат на 11,9%. При цьому заробітна плата податківців залишилась незмінною, а витрати збільшено за рахунок підвищення вартості комунальних послуг. Таким чином, при реалізації адміністративного та контролюючого механізмів реалізації державної податкової політики відсутній елемент соціальної ефективності для державних службовців в галузі оподаткування.    

                                                                                                         

Таблиця 1. Коефіцієнт ефективності податкового адміністрування

Рік

Доходи до Державного бюджету,

тис. грн.

Витрати на податкові органи, тис. грн.

Коефіцієнт ефективності

2007

59840,5

4561,4

13,1

2008

79659,5

6330,4

12,6

2009

49100,5

5618

8,7

2010

111073,8

6289,5

17,7

 

Досягнення ефективності податкового адміністрування пов’язано з необхідністю в удосконаленні системи роботи податкових органів з платниками податків та вирішенням наступних завдань:

-                 створення максимально   комфортних умов для своєчасного та повного виконання платником податків зобов’язань по сплаті податків;

-                 створення позитивного іміджу податкової служби;

-                 створення податкової культури.

Таким чином, для виконання поставлених завдань пропонується   створення операційних залів у податкових органах для обслуговування платників. Ефективними заходами можна вважати встановлення комп’ютерів для введення та коригування податкової звітності самими платниками податків. З другого проблемного питання, необхідно визначити наступне. Алгоритм реєстрації та обліку платників податків визначено Податковим кодексом України (далі – Кодекс), який практично у повному обсязі повторив діючий до 01 січня 2011 року Наказ ДПА України «Про затвердження змін до Порядку обліку платників податків, зборів» від 22.02.2010 № 99.

В Кодексі зазначено, що «центральним органом державної податкової служби визначаються: порядок обліку платників податків і зборів; перелік документів, які подаються для взяття на облік платників податків, а також порядок подання таких документів; форми заяв, свідоцтв та документів з питань реєстрації та обліку платників податків» [ 1 ].

Впроваджений у 2006 році режим «єдиного вікна» реєстрації та обліку платників податків має певні недоліки. Так, через спрощену систему реєстрації платників податків з’явилась у сфері господарювання досить велика кількість підприємств–«одноднівок» або фірм з ознаками фіктивності.

Для досягнення позитивного ефекту від впровадження зазначених заходів необхідно передбачити можливість позбавлення прав на 3 роки виступати засновником при створенні нових підприємств засновників, посадових осіб ліквідованих в адміністративному порядку юридичних осіб.

Розглядаючи третю групу проблемних питань сучасних механізмів реалізації державної податкової політики проведено розрахунки очікуваних надходжень податку на прибуток при застосуванні регресивної форми оподаткування [ 2 , с. 113].

Завдяки запропонованому методу суб’єкту господарювання буде вигідно коригувати свою діяльність у напрямку, «сприятливому» до оподаткування. Наскільки вдало підприємство буде вирішувати податкові проблеми при формуванні стратегії свого розвитку, реагуючи на опосередкований вплив держави на економіку через податкову політику, залежить не тільки його економічне зростання, а й суспільне виробництво в цілому.

 

Список використаних джерел:

1.       Податковий кодекс України [Електронний ресурс]: Закон України від 02 грудня 2010 р. № 2755-VI. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua

2.       Галушка В.О. Податковий менеджмент: нові підходи до оподаткування прибутку підприємств / В.О. Галушка // Стан і проблеми оподаткування в умовах ринкової економіки : VIII Міжнар. наук.-практ. конф., 21-22 листопада 2008 р. – Донецьк: ДонНУЕТ імені Михайла Туган–Барановського, 2008. – Т.2. – С. 112–115.