VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Шахматова Т.В.

Європейський університет, Нікопольська філія, Україна

УДОСКОНАЛЕННЯ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНОГО ПРОФІЛЮ ШЛЯХОМ ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

 

На етапі ринкових перетворень і демократизації суспільства в Україні особливого значення набуває економічна освіта.

Основна проблема, яка стоїть на сьогодні перед вищою школою – це підготовка таких фахівців з вищою економічною освітою, які були б здатні розв’язувати складні соціально-економічні проблеми розвитку держави.

У зв’язку з цим виникає питання вдосконалення організації і проведення виробничої практики майбутніх фахівців. Вони повинні володіти ґрунтовними знаннями і навичками, орієнтуватись не тільки на професійну, а й на особистісну складову, яка допоможе їм при необхідності проявляти власну ініціативу, гнучкість та самовдосконалюватись.

Проблеми вдосконалення виробничої практики з урахуванням сучасних тенденцій розглянуто у чималому колі наукових праць. Шляхи підвищення ефективності професійної компетентності та проблеми поліпшення організації і проведення виробничої практики досліджують С. Бай, Ф. Бутинець , Н. Гресь , К. Левківський , Д. Панасевич , М. Пентилюк , І. Пилипенко, В. Погребняк, Л. Чижевська та багато інших науковців [4].

Залежно від конкретної спеціальності чи спеціалізації студентів проводяться навчальна, виробнича і переддипломна практики, які виконуються послідовно.

Навчальна практика проводиться на першому-другому курсах навчання з метою ознайомлення студентів з особливостями майбутньої професії, закріплення теоретичних положень навчальних курсів спеціальності. Навчальна практика розкриває студентам перспективи розвитку спеціальності та готує їх до наполегливого вивчення дисциплін навчального плану. Студенти отримують нові знання, уміння, навички, знайомляться та опановують знання з фаху.

Виробнича практика спрямована на поглиблення та закріплення теоретичних

знань з комплексу фундаментальних, професійно – орієнтованих дисциплін одержаних у вузі, набуття необхідних практичних умінь і навичок роботи, опанування студентами сучасними прийомами і методами та їх застосування в практичній діяльності майбутньої професії. Ця практика є передумовою формування навичок та ознайомлення з виконанням функцій фахової роботи. Основними завданнями студента – практиканта повинні бути виробничо – організаційні, планово – економічні, фінансові складові діяльності організацій.

Місце та роль практичного навчання студентів у формуванні певної кваліфікації в різні часи визначались по-різному. З появою новітніх засобів навчання і, перш за все, комп'ютерної техніки, Інтернету та різноманітних інформаційних технологій, які надзвичайно підвищили пізнавальні можливості практичного навчання студентів, її роль у формуванні фахівця значно зросла.

Проблема реалізації принципів безперервності та послідовності практичних умінь та навичок майбутніх фахівців економічного профілю у ПВНЗ «Європейський університет» вирішена шляхом створення спеціалізованої кафедри практичного підприємництва. Ця кафедра створена з метою активного і цілеспрямованого запровадження в навчальний процес однієї з основних концепцій університету – поєднання глибокої теоретичної підготовки майбутніх фахівців з набуттям ними професійних практичних навичок, формування у студентів підприємницького світогляду як засобу забезпечення конкурентоспроможності випускників університету на ринку праці. Кафедра практичного підприємництва має у своєму розпорядженні аудиторії для тренінгових занять, які обладнані технічними засобами навчання, сучасною офісною та комп’ютерною технікою. Існуюча структура кафедри забезпечує можливість наскрізної практичної підготовки студентів з першого по п’ятий курси, які вже на другому курсі створюють свою фірму, виконують обов’язки працівників відповідних підрозділів фірми (виробничого, комерційного, бухгалтерії, менеджменту). Будується така фірма за принципами імітаційного моделювання.

Активізація практичної діяльності студентів вищих навчальних закладів є частиною технологічних заходів реформування освіти у вимогах Болонського процесу.

Наведені матеріали присвячені аналізу існуючих видів практичного навчання студентів, визначення організаційно-методичних шляхів ефективного його проведення. У подальших дослідженнях необхідно удосконалити використання практичного навчання в межах окремо взятих рівнів і професійно орієнтованих дисциплін, на базі яких формуються уміння і навички з професійної діяльності. Наскрізне практичне навчання сприятиме впровадженню комплексного підходу до вирішення проблеми, наставлятиме на творчу роботу – захист дипломної роботи. Отже, через професійно орієнтоване навчання студентів (із залученням їх до практичної діяльності) і формування професійних ціннісних орієнтирів можливо забезпечити в подальшому розвиток та вдосконалення професійних умінь.

 

Список використаних джерел:

1.      Бойко М.Ф. Концептуальні аспекти підвищення ефективності практичної підготовки фахівців / М.Ф. Бойко, Д.І. Мазоренко , Л.М. Тіщенко // Збірник науково-методичних праць підвищення ефективності практичної підготовки фахівців. – Х., 2003. – 274 с.

2.      Педагогічний практикум для викладача вищого технічного навчального закладу: навч . посіб. / укл .: О.Г. Величко, В.П. Іващенко . – Дніпропетровськ: РВА «Дніпро – VAL », 2009. – 160 с.

3.      Система комплексної наскрізної практичної підготовки студентів спеціальності «Менеджмент організацій» за ОКР // Вісник київського національного економічного університету. – № 4. – 2004. – С. 134–140.

4.      Чижевська Л.В. Методика викладання облікових дисциплін: навч . посіб. для студентів вищих навчальних закладів / Л.В. Чижевська ; за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця . – Житомир: ПП «Рута», 2003. – 504 с.