VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

Зайченко Д.Г.*, Зайцева Т.А.*, Лисиця Н.М.*, Шищканова Г.А.**

*Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара, Україна;

**Запорізький національний технічний університет, Україна

РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПЕНСІЙ У СОЛІДАРНІЙ СИСТЕМІ

 

Однією з найбільш обговорюваних та актуальних тем є тема пенсійної реформи. На цей час в Україні повноцінно діє лише солідарна система, яка, проте, являє собою лише перший з трьох рівнів пенсійної системи країни. Через це однією з основних цілей реформи є запровадження загальнообов’язкового накопичувального та розвиток добровільного накопичувального пенсійного страхування. Дуже важливим завданням урядовці вважають розробку системи інформування громадян про страховий стаж і коефіцієнти заробітної плати, тобто доступність та прозорість у нарахуванні пенсій. Суттєвим аспектом у проведенні майбутніх реформ є технічне оснащення та апаратне забезпечення державних установ, що будуть безпосередньо займатися впровадженням нових принципів нарахування пенсій.

Одна з програм для розрахунку пенсій розроблена у вигляді макросів, вбудованих у програму Microsoft Excel. Головна та дуже суттєва вада мови програмування VBA ( Visual Basic for Application ), що при цьому використовується – недостатня безпека. Ще одним серйозним недоліком VBА є значна прив’язка до платформи розробки. Використання продукту, розробленого на цій мові програмування, в середі, відмінній від Windows, практично не можливе, що є результатом закритої комерційної політики компанії. Крім того, все більш популярним стає розповсюдження програмного забезпечення саме на принципах Open Source , що є гарною альтернативою дорогим ліцензійним продуктам того ж Microsoft. Це підтверджується і зростаючою популярністю такої операційної системи, як Linux . Пенсійна програма, що буде вільно розповсюджуватися, має бути доступною всім користувачам, незалежно від операційної системи.

Перевага кросс-платформеності , а також безпечність є основними перевагами мови програмування Java , що за останніми статистичними даними, є найбільш популярною та розповсюдженою мовою. Крім того, принципи Java орієнтовані на інтернет розробки, що робить цю мову ще більш перспективною у зв’язку зі значним розвитком Інтернет-технологій . Для зберігання даних доцільно використовувати бази даних MySql , до переваг якої відносять:

·         найкраща швидкість обробки даних об’ємом до 500 000 записів;

·         безплатні відкриті ліцензії;

·         простота використання;

·         підтримка більшістю хостингових компаній;

·         можливість використання на різних платформах ( Unix , Windows та ін.).

Сучасний графічний інтерфейс програми створено за допомогою технології Swing , що підтримується мовою програмування Java . В базі даних MySql створена таблиця «Показники середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 1958–2010 роки, що застосовуються під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»». В цій таблиці зберігаються данні для розрахунку коефіцієнтів заробітної плати. Пенсіонер приносить до відповідної служби довідку про заробіток за будь-які 60 місяців роботи підряд в період до 1 липня 2000 року, таких довідок може бути декілька, з різних місць праці. Всі данні з них заносяться у програму, яка зберігає їх у базу даних MySql . Ці дані також використовуються для розрахунку коефіцієнтів заробітної плати. Якщо довідок було декілька, то програма аналізує данні та обирає найвигідніший для пенсіонера період з найвищими доходами, що складає 60 місяців підряд. Також при розрахунку пенсії використовують дані за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року, які заносяться у програму із системи персоніфікованого обліку.

Однією з опцій програми є «оптимізація». Програма аналізує занесені данні та виключає період до 60 календарних місяців підряд, за які заробітна плата була найменшою. Зазначений період становить не більш ніж 10% тривалості страхового стажу. Таким чином, пенсіонер отримує найвигіднішу для нього пенсію. Програмою розраховується мінімальний розмір пенсії за віком, що складає 20% від середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за попередній рік, за умови наявності повного страхового стажу. Якщо розрахований програмою страховий стаж становить менше, ніж передбачено законом, то пенсія встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком, тобто нараховується надбавка до пенсії.

Крім цього, частину пенсії можна обчислити за так званою двоскладовою формулою. У цьому разі, частина пенсії обчислюється за старим законом, згідно якого стаж для визначення пенсії враховується до 1 січня 2004 року, а друга частина – за новим законом (стаж враховується після 1 січня 2004 року).

Отже, програма допоможе обрати найбільш вигідний для пенсіонера варіант нарахування пенсії, розрахувавши її розмір як за новою формулою, так і за двоскладовою. Також програма записуватиме до бази даних MySql всіх пенсіонерів. Звичайно, версія програми, може вільно розповсюджуватися в мережі Інтернет, не матиме цієї бази. Користувачу програми можуть бути доступні такі варіанти використання:

·         відкриття нової справи;

·         обрання пенсіонера;

·         редагування справи;

·         розрахунок стажу;

·         розрахунок заробітку;

·         розрахунок пенсії за новою формулою;

·         розрахунок пенсії за двоскладовою формулою;

·         оптимізація;

·         друк звіту з усіма розрахунками.