VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Безнощук О. В.

Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського, Україна

ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ СТАРШОКЛАСНИКІВ

Актуальність дослідження: вибір майбутньої професії на сьогодні є актуальна проблема тому, що розвивається наука, з кожним роком у нас виникає новий вид професії. Футурологи склали перелік професій, які виникнуть у найближчі 20 років. Основні акценти – наука, медицина, погода, інформація та Інтернет. Якщо у радянські часи особливу цінність на підприємствах країни представляли люди, які пропрацювали в одній організації протягом багатьох років, їх вшановували, їм вручали грамоти і годинник з пам'ятним написом, то сьогодні зміною роботи нікого не здивуєш. Ринкова економіка вимагає від співробітників гнучкості та універсальності. У наш час затребувані такі професії як: працівники сільського господарства, електрики, сварщики , токарі. Але молодь вибирає професію, яка не пильна і за яку платять хороші гроші. Тому зараз в нашій державі постала проблема безробіття, особливо молодих людей, тому, що за профілем роботи немає, а в деяких і навіть в більшості випадках вони просто не хочуть робити тим на кого вчилися. Це все відбувається через те, що молоді люди перед тим як обирати професію не задумуються, що будуть за цією ж професією працювати кілька років, а можливо й все життя.

Мета: визначити які фактори та чинники впливають на вибір майбутньої професії старшокласників; дослідити чи осмислено вони вибирають своє майбутнє, чи за них це роблять інші; проаналізувати яка різниця вибору майбутньої професії між старшокласниками 9 і 11 класу.

Об’єкт дослідження: майбутня професія старшокласників.

Питанням вибору професії учнів 9 і 11 класу займалися науковці такі як Г. О. Корсун (Професійне самовизначення старшокласників як проблема теорії та методики виховання в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених) та А. В. Калінська теж досліджували проблему професійного самовизначення учнів 9 і 11 класу, але які саме фактори та чинники впливають на вибір майбутньої професії вони це питання залишили поза увагою. Вперше питання вибору майбутньої справи постає перед школярами після закінчення 9 класу. Якщо учень вирішив закінчувати школу, то в 11 класі йому доведеться остаточно вирішувати, що робити: йти на роботу, вступати до вузу. Батьки часто також мають туманні уявлення про сучасні професії та їхні особливості. Інколи трапляються щасливі випадки, коли особливі задатки старшокласників помічають родичі або знайомі. Буває, що дитина сама зацікавиться справою, яка пізніше стане її професією. Але все-таки найчастіше впливають на вибір майбутньої справи батьки, їх робота, інтереси та старанна, цілеспрямована діяльність. Тут можна зауважити лише таке: добре, коли молода людина йде стопами батьків, але потрібно прислухатись до думки самого юнака чи дівчини. Молодь, вибираючи професію, часто спирається на критерії престижності, вигідності. Але потрібно пам'ятати, що часто висока оплата вимагає великих інтелектуальних, психічних чи фізичних зусиль. Самі по собі великі гроші та посада не гарантують задоволення роботою та собою.

Першим головним фактором, який впливає на вибір майбутньої професії це можливість батьків сплачувати навчання, другим фактором є місто де юнак буде навчатися, 90 відсотків батьки вирішують в якому місті буде навчатися дитина.

Отже чинники, які впливають на вибір майбутньої професії можна розділити на чотири групи:

1. Плани особистості щодо її кар'єри і майбутнього. Але часто, як показує практика, враховуються і плани батьків.

2. Схильності до певних видів діяльності.

3. Здібності які вже відомі особистості, так і приховані, такі, що не встигли виявитися.

4. Актуальний соціальний запит на той або інший вид професії.

Хто допомагає (і заважає) вибрати професію? (по Е. А. Клімову):

Позиція старших членів сім'ї – які вважають, що несуть пряму відповідальність за твоє благополуччя і тому прагнуть нав'язати свою думку.

Позиція друзів і подруг – дружні стосунки в юнацькому віці часто дуже міцні і можуть серйозно впливати на вибір професії.

Проаналізувавши опитування учнів 9 класу ми дійшли висновку, що учні не осмислюють вибір професії, а просто хочуть швидше піти зі школи, тому що вона їм набридла. Виникає питання «чи буде в майбутньому влаштовувати їх обрана професія?». На даний час студенти які закінчили навчання, не працюють за спеціальністю, чи взагалі сидять дома за рахунок батьків. Тому, що не вибирали професію, а йшли де були можливості, вибирали де менше потрібно докладати зусиль в навчанні. Учні 11 класу більш серйозно відносяться до вибору майбутнього. Вони розуміють, що треба і самому обрати професію, і прислухаються до порад, а саме головне вирішують з батьками в якому місті юнак чи дівчина зможе навчатися матеріально [4].

Рекомендації: Щоб вибрати правильно та обдумано професію треба спочатку навчитися вибирати з коробки цукерок, цукерку з найсмачнішою начинкою. Це не так вже складно. Просто потрібно уважно придивитися і спробувати якомога більше цукерок з тієї ж коробки. Так само і з вибором професії: чим більше перепробуєш, тим легше вибрати. Коли випускники школи вперше вступають в життя, вибір зробити дуже складно. Вважається, що кожна людина має здатності до певної діяльності. Тому було б логічним припустити, що саме вони і визначають вибір майбутньої професії. Але не все так просто. Можливо, не буде перебільшенням сказати, що:

- ніхто з тих, що живуть, не знають всі свої здібності повністю;

- не всі уміють застосувати навіть ті здібності, які мають і знають.

Не слід забувати, що дуже часто під час вибору життєвого шляху, здібності та потяг до якоїсь діяльності враховуються в останню чергу, а вирішальний вплив роблять інші чинники, наприклад, думка батьків. Важливо подбати про те, щоб зібрані відомості про професію не виявилися спотвореними, неповними, односторонніми. Якщо професія вам сподобалася просто тому, що в кіно це виглядає класно, дізнайтесь, як йдуть справи насправді. Наприклад, можна попроситися стати учнем або асистентом професіонала. Нехай спочатку тобі дістанеться найнецікавіша робота: купувати для нього каву, виносити сміття або ввічливо посміхатися клієнтам, нічого. Тільки так ти за короткий строк дізнаєшся, як все насправді.

Вирішуючи яка професія дійсно вам подобається і у вас є до неї схильності, треба враховувати той факт, що цією професією ви будите займатися не один рік а можливо навіть все життя. Адже зараз, щоб добитися в житті успіху, потрібно прагнути бути кращим в будь-якій з вибраних тобою спеціальностей.

Список використаних джерел:

1. Иовайша Л. А. Проблемы профессиональной ориентации школьников : пер. с лит . / Л. А. Иовай­ша . – М.: Педагогика , 1983. – 128 с.

2. Моляко В. А. Психологічна готовність до творчої праці / В. А. Моляко . – К.: Знання УРСР, 1989. – 48 с.

3. Пряжников Н. С. Професиональное и личностное самоопределения / Н. С. Пряжников . – М.; Воронеж, 1996.

4. Івченко Д. А. Як визначитися із вибором професії [ Електронний ресурс] / Д. А. Івченко . – Режим дос ­ тупу : http://www. klasnaocinka.com.ua/en/article/yak-viznachitisya-iz-viborom-profesiyi.html