IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

К. пед. н. Чугуй Л. В.

Полтавська державна аграрна академія, Україна

З ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІН «БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ» ТА «ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ» В АГРАРНОМУ ВНЗ

Дослідження методологічних засад сприйняття дійсності особистістю свідчать, що головним завданням безпеки людини, з позиції професійної значущості є гармонізація особистісних потреб з потребами та інтересами суспільства і держави, які для аграрія в галузі безпеки життєдіяльності спрямовані на формування потреб збереження життя, здоров’я, охорону праці членів суспільства та недопущення порушення екологічної рівноваги [5; 6].

Для формування безпечної життєдіяльності та забезпечення охорони праці майбутніх аграріїв нами проаналізоване змістовне наповнення дисциплін «Безпека життєдіяльності» і «Основи охорони праці» та розроблено систему цінностей, базовану на теоретичних і практичних дослідженнях провідних науковців у аграрному комплексі. Згідно цих досліджень компонентами системи цінностей аграріїв у галузі безпеки життєдіяльності є професійна компетентність, професійне здоров’я та ціннісне ставлення до природи, які знаходяться в органічній єдності між собою та уособлюються в єдиному понятті професійного здоров’я. Пріоритет у цій системі професійного здоров’я пояснюється тим, що професійна компетентність є підвалиною до його формування і сама по собі не є цінністю без наявності професійного здоров’я, а ціннісне ставлення до природи є складовою лише одного його окремого компонента − духовного здоров’я [1] .

Теоретичне дослідження динаміки розвитку проблеми професійного здоров’я свідчить про його низький рівень у аграрному комплексі на сьогоднішній день. Ми виявили, що однією з найважливіших причин такого стану справ є недоліки в підходах до з береження професійного здоров’я майбутніх фахівців аграрного комплексу. Серед можливих шляхів подолання вказаних недоліків ми пропонуємо застосувати аксіологічний підхід до організації навчального процесу при викладанні «Безпеки життєдіяльності» та «Основ охорони праці» [2; 3] . Визначальною педагогічною умовою ефективного формування аксіологічних основ змісту навчання є відбір та структурування змісту навчального матеріалу на основі принципів формування теоретичних основ безпеки життєдіяльності на гуманістичній основі, зв’язку науки з виробництвом, єдності людини та природи. Система базових знань аграріїв, відібраних за цими принципами, є базою формування професійної компетентності в галузі безпеки життєдіяльності та мотивації професійного здоров’я з розвинутою на високому рівні духовною складовою (ціннісним ставленням до природи). Вказані принципи також охоплюють систему компетенцій , оволодіння якими забезпечить всебічний розвиток здібностей студентів, формування їх світогляду на основі суспільних цінностей, набуття соціального досвіду, підготовку до суспільного життя та плідної професійної діяльності на відповідному освітньому рівні [4].

Змістовну сторону аксіологічних основ «Безпеки життєдіяльності» та «Основ охорони праці» при підготовці майбутніх аграріїв складають соціальний і виробничий компоненти професійної компетентності. У процесі формування компетентності за зазначеними складовими отримають розвиток мотивація професійного здоров’я та ціннісне ставлення до природи, які є вираженням ціннісної свідомості майбутніх аграріїв. Запорукою ефективного формування ціннісної свідомості є комплекс організаційно-педагогічних (активізація інтересу до навчальної діяльності), морально-екологічних (ціннісне ставлення до навколишнього середовища), психолого-педагогічних (мотивація на формування безпечної життєдіяльності, охорону праці) та пошуково-дослідницьких (відкриття простору для творчості) засобів.

Сформованість ціннісної свідомості діагностується через знання, вміння, мотивацію професійного здоров’я та ціннісне ставлення до природи (гностичний, операційний та мотиваційно-ціннісний критерії). Знання і вміння майбутніх аграріїв вказують на готовність та здатність ефективно долати небезпечні прояви в процесі життєдіяльності, а мотивація професійного здоров’я та ціннісне ставлення до природи інформують про сформованість ціннісної свідомості і прагнення до самовдосконалення в галузі безпеки життєдіяльності та охорони праці. Рівні сформованості аксіологічних основ змісту навчання такі: репродуктивний, репродуктивно-діяльнісний , продуктивно-діяльнісний та продуктивно-творчий.

Список використаних джерел:

1. Чугуй Л. В. Аксіологічні засади формування змісту безпеки життєдіяльності як превентивний проект збереження професійного здоров’я майбутніх аграріїв / Л. В. Чугуй // Педагогічні науки : теорія, історія, інноваційні технології. – 2010. – № 1 (3). – С. 463–471.

2. Чугуй Л. В. Аксіологічний підхід до організації навчального процесу як передумова ефективного формування безпеки життєдіяльності майбутніх аграріїв / Л. В. Чугуй // Молодь і ринок. – 2012. − № 3 (86). – С. 146−150.

3. Чугуй Л. В. Особливості відбору змісту безпеки життєдіяльності для формування ціннісного світогляду майбутніх аграріїв / Л. В. Чугуй // Імідж сучасного педагога. – 2012. – № 1. − С. 20–23.

4. Чугуй Л. В. Педагогічні умови формування змісту безпеки життєдіяльності майбутніх аграріїв на аксіологічній основі / Л. В. Чугуй // Гуманізація навчально-виховного процесу: зб. наук. пр. / за заг . ред. проф. В.І. Сипченка . – Слов’янськ: СДПУ, 2012. – Вип. LIХ, Ч. ІІ. – С.57−65.

5. Чугуй Л. В. Роль гуманітарних знань у формуванні безпеки життєдіяльності майбутніх аграріїв / Л. В. Чугуй // Гуманізація навчально-виховного процесу: зб. наук. пр. / за заг . ред. проф. В. І. Сипченка . – Слов’янськ: СДПУ, 2010. – № 3 ( спецвип .) – С. 172–177.

6. Чугуй Л. В. Ціннісне сприйняття дійсності – основа формування безпеки життєдіяльності майбутніх спеціалістів аграрного профілю / Л. В. Чугуй // Наукові записки. Серія «Педагогічні та історичні науки»: зб. наук. ст. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова – К., 2011. – Вип. XCIX (№99). – С. 215–220.