IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

Матвєєва Ю. С.

Київський університет імені Б. Грінченка, Україна

ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ШКОЛИ

У статті проаналізовано погляди вітчизняних та зарубіжних педагогів і психологів на поняття «імідж», визначено основні аспекти проблеми формування іміджу педагога, а також поставлено питання необхідності формування позитивного педагогічного іміджу в тих, хто обрав для себе педагогічну професію.

Ключові слова: імідж, сучасний педагог, професійно-педагогічний імідж педагога, студенти.

Постановка проблеми. Одним з пріоритетних напрямів державної політики щодо розвитку вищої освіти, як визначено в Національній доктрині розвитку освіти в Україні, є підготовка кваліфікованих кадрів, здатних до творчої праці, професійного розвитку, освоєння і впровадження наукових та інформаційних технологій, конкурентоспроможних на ринку праці. Розв’язати ці складні завдання може лише нове покоління педагогів–професіоналів , покликаних розвивати професійні здібності, виявляти таланти та формувати особистість кожного студента як майбутнього фахівця з вищою освітою. За таких умов виникає необхідність формування нового стилю соціальної поведінки майбутнього педагога, яка б відповідала завданням розвитку суспільства, що, у свою чергу, вмотивовує розкриття проблеми, пов’язаної з формуванням іміджу, і актуалізує потребу її вивчення.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Окремі аспекти проблеми формування професійно-педагогічного іміджу викладача вищої школи були висвітлені науковцями, які досліджували: психологію індивідуальності (Б. Ананьєв, В. Мерлін , С. Рубінштейн ); особливості становлення «Я-концепції» особистості (Р. Бернс, А. Маслоу ); специфіку сприйняття людини людиною та соціальної перцепції (Л. Божович , Л. Виготський, Б. Ломов ); концептуальні засади та практичний інструментарій іміджології (П. Берд, Л. Браун, Ф. Джефкінс , А. Панасюк , В. Шепель ); сутність професійного іміджу фахівця та особливості його ефективної самопрезентації (І. Альохіна , Ф. Кузін , Д. Френсіс ); формування педагогічного іміджу та «професійного Я-образу» викладача вищої школи (Н. Гузій , А. Морозов, С. Панчук , О. Чебикін ); закономірності становлення педагогічної майстерності освітянських кадрів та формування професійно важливих якостей майбутніх викладачів (І. Зязюн , Н. Кузьміна, А. Макаренко, В. Сухомлинський).

Проте досі не було поставлене питання про необхідність здійснення у вищих навчальних закладах цілеспрямованої роботи з формування педагогічного іміджу студентів – майбутніх педагогів вищої школи.

Мета статті – висвітлення та розкриття сутності поняття «професійно-педагогічний імідж педагога».

Виклад основного матеріалу. Поняття « імідж» в останні роки активно ввійшло до словника сучасної людини. Воно запозичене від латинського слова imago – «образ», яке пов’язане з іншим латинським словом – imitate , «імітувати», «відтворювати».

Імідж – загальний механізм особистості, орієнтований на діяльність, являє собою фундаментальну морфему психологічної активності. Він містить цілеспрямований образ, покликаний здійснити певний психолого-педагогічний вплив на людину. Якщо говорити про педагогічний імідж, то такий образ створюється відповідно до уявлень педагога про ідеальну манеру професійної діяльності, спілкування, зовнішнього вигляду і активно впливає на формування професійно-педагогічної культури. Він вимагає від педагога підбору індивідуального власного стилю роботи та оволодіння спеціальними технологіями самопрезентації . У створеному іміджі висвітлюються найбільш яскраві риси особистості викладача, його внутрішній світ.

Отже, імідж – це своєрідна, закріплена в образах, символах і нормах, програма соціальної поведінки людини. Імідж людини певної професії (у нашому випадку – педагогічної) концентрує в собі всі найважливіші професійні характеристики, які презентуються через зовнішній вигляд та професійні якості. Імідж, або «образ» педагога, як взірця для наслідування студентами, формується поступово, охоплюючи і внутрішні, і зовнішні якості людини. Імідж є своєрідним прийомом впливу на особистість, способом саморегулювання та самонавіювання, найважливішим елементом підготовки до професійної діяльності, необхідний атрибут різних досягнень. Від нього багато в чому залежить уся подальша діяльність людини.

При формуванні іміджу педагога реальні якості тісно переплітаються з тими, які приписує йому оточення. Імідж охоплює зовнішність, манеру одягатися, стиль спілкування, поведінки, мислення. Інакше кажучи, це мистецтво «керувати враженнями».

Отже, поняття «імідж» інтерпретується по різному. Так, наприклад, професійний педагогічний імідж педагога можна розглядати як форму самовияву індивідуального цілісного образу особистості як реалізатора потреб мікро- і макросоціуму в освітніх послугах, за якою увиразнюються його найбільш істотні ділові та особистісні якості, соціальна роль в освітній діяльності щодо оптимізації навчання та виховання студентів.

В педагогічній спадщині минулого також існує багато прикладів того, яким має бути педагог, описуються вимоги до його особистості. Так, наприклад, Й. Песталоцці вважав, що педагогом має бути не просто освічена людина, підготована до того, щоб передавати дітям свої знання. Він має, насамперед, щиро любити свою роботу, будувати навчання і виховання на основі знань про фізичні та психічні особливості студентів, незмінно виявляти у своїй діяльності педагогічний такт. Високо цінував Песталоцці в педагогові такі риси, як кмітливість, життєрадісність і безпосередність, скромність, моральну чистоту. Саме ці якості педагога здатні допомогти йому завоювати симпатії студентів, увійти з ними у тісне спілкування, заслужено користуватися їх любов’ю та повагою. І лише за таких умов педагог зможе всім своїм виглядом і поведінкою служити гідним прикладом для молоді [11].

Образ ідеального педагога змальовано й у творах В. О. Сухомлинського, який узагальнив усі вимоги до цілісної моделі особистості та сформулював сто порад учителю школи. Він розкрив поняття «хороший педагог» як людину, яка любить студентів та відчуває радість від спілкування з ними, уміє товаришувати та вірить, що кожна людина здатна стати хорошою. Особливу увагу він звертав на внутрішню культуру та етику поведінки і спілкування педагога [11].

Отже, ми бачимо, що поняття іміджу педагога дуже широке і багатогранне: його досліджували не тільки педагоги сучасності, але й визначні постаті, які заклали основи всієї педагогічної науки.

В педагогіці поняття іміджу визначається як поєднання зовнішніх та внутрішніх складових особистості. Ці характеристики зумовили появу таких типів іміджів : самоімідж – сприймання особистістю себе; імідж, який сприймається іншими; бажаний імідж. Останній поділяється на особистісний або індивідуальний та професійний, що буває позитивним і негативним. Зазначена типологія віддзеркалює погляд на імідж із різних позицій: свого «я», сприйняття іншими, бажань та реалій.

Н. В. Гузій пропонує розглядати поняття «педагогічного іміджу» як полісемантичну категорію, що характеризує стиль професійно-педагогічної діяльності, манеру спілкування, уміння індивідуалізувати свій образ, надавати йому естетичної виразності. Суспільство висуває вимоги до професійного іміджу педагога, впливає на його зміст. Але із покоління в покоління незмінними залишаються такі якості ідеального педагога, як любов до дітей, учнів, студентів; високий професіоналізм, доброзичливість, щирість, вміння спілкуватися [6].

Імідж, в будь-якому разі, – результат свідомої роботи. Особливо він стосується ситуації, де він є частиною професійного успіху. Професія педагога потребує створення іміджу і через потреби ринкової економіки. Вже не достатньо бути просто професіоналом. Особистий імідж педагога є важливим доповненням або необхідною умовою його ефективної діяльності.

Саме тому, формувати свій імідж педагогу необхідно значно прискіпливіше, ніж спеціалістам інших професій тому, що саме педагоги формують імідж своїх студентів, та являються їх взірцями, бо він для них – еталонна модель. М.А.Добролюбов писав: «Педагогами повинні бути кращі люди суспільства» [5]. Кожен педагог повинен бути яскравою особистістю, бо він повинен зацікавлювати студентів, розвивати інтерес до свого предмету.

Висновки . Імідж педагога є проекцією його особистості і характеризується наявністю власного стилю та сумою індивідуальних характеристик, що роблять його неповторним. Особистість має свої позиції, своє яскраво виражене ставлення до життя, світобачення, до якого вона прийшла на основі великої свідомої роботи.

На нашу думку, позитивний імідж, в першу чергу, залежить від внутрішньої сутності людини: системи цінностей, переконань, позицій, що виявляються й у зовнішньому вигляді. Такій особистості притаманні власна гідність, самоповага, відповідальність за себе і майбутнє, висока професійна самооцінка, потреба в самореалізації, гнучкість у пошуку творчих альтернатив у процесі навчання.

Таким чином, актуальним та доцільним є необхідність розробки системи роботи з формування позитивного педагогічного іміджу у студентів ще в період навчання, підвищення існуючої системи розвитку педагогічної майстерності до більш досконалого рівня через створення механізму формування стійкого цілісного образу педагога (педагогічного іміджу), який забезпечить оптимальні умови для гармонійного розвитку студентів.

Список використаних джерел:

1. Булатова О. С. Педагогический артистизм / О. С. Булатова . – М., 2001. – С. 50.

2. Бутейко Н. Ю. Комунікативна майстерність викладача: навч . посіб . / Н. Ю. Бутейко. – КНЕУ, 2006. – С. 46–83.

3. Бутейко Н. Ю. Педагогічна практика: підготовка та реалізація: навч . посіб . / Н. Ю. Бутейко, Л. М. Грущенко . – КНЕУ, 2006. – С. 4–11.

4. Гузій Н. В. Педагогічний імідж і професійна культура / Н. В. Гузій // Творча особистість вчителя: проблеми теорії і практики: зб. наук. праць. – К., 1997. – С. 28–31.

5. Добролюбов Н. А. Чтобы в воспитании господствовала разумность / Н. А. Добролюбов // Избранные педагогические высказывания . – М., 1936.

6. Зінченко В. Імідж учителя, або психологія одягу / В. Зінченко // Відкритий урок: Розробки. Технології. Досвід. – 2008. – № 4. – С. 85–86.

7. Исенко С. Имидж и коммуникативная культура экспертов в сфере образования / С. Исенко // Народное образование . – 2007. – № 8. – С. 115–125.

8. Кінчук Н. В. Формування творчої особистості вчителя / Н. В. Кінчук . – К.: Либідь, 1991. – 96 С.

9. Коджаспирова Г. М. Педагогический словарь : для высш . и средн . учеб . заведений / Г. М. Коджаспирова , А. Ю. Коджаспиров . – М., 2000. – С. 46.

10. Педагогічна майстерність / [ І. А. Зязюн , Л. В. Крамущенко , І. Ф. Кривонос та ін. ] ; за ред. І. А. Зязюна . – К.: Вища шк., 1997. – 349 с.

11. Перелыгина Е. Б. Психология имиджа : учеб . пособ. для студ . / Е. Б. Перелыгина . – М.: Аспект Пресс, 2002. – 224 с.

12. Попова Л. Імідж сучасного педагога / Л. Попова // Відкритий урок: Розробки. Технології. Досвід. – 2008. – № 3. – С. 41.