IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

К. психол . н. Андрєєва І. А.

Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Україна

ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ УПРАВЛІНСЬКОГО ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Нестабільне сучасне соціально-економічне становище України характеризується збитковістю стратегічно важливих підприємств, суттєвими структурними змінами на вітчизняних підприємствах, великою залежністю економіки від зовнішніх джерел енергоносіїв, значним зменшенням національного багатства з паралельним прискоренням зростання боргової залежності держави, посиленням диференціації соціально-економічного розвитку регіонів. Все це спричиняє відповідні складнощі в роботі підприємств. Саме тому, особлива роль належить керівництву підприємства, характеру управлінської діяльності та формам управління організацією.

На сучасному етапі розвитку, економіка України знаходиться на шляху виходу з загальної, системної кризи. Ключовим моментом, при цьому, повинно виступати стратегічне управління організаціями. Насамперед, це пов’язано з тим, що в країнах пострадянського простору недостатньо розвинене стратегічне управління. Раніше характер управління організаціями носив централізований характер, отже, кожному окремому керівнику не було потреби розробляти стратегічні кроки розвитку їх підприємства, все це прораховувалось на рівні держави. Саме тому, сучасні менеджери стикаються із протиріччям в економічних, соціальних процесах та відсутністю певного досвіду. Наявність стратегічного управління організацією стає запорукою успішного розвитку підприємства, прогнозування можливостей та масштабів економічного його зростання, передбачення кризових ситуацій та підготовка до них. Особливої значущості це питання набуває для стратегічно важливих в економіці держави підприємств.

Вугільна промисловість України є однією з базових галузей у народногосподарському комплексі України. Вугілля споживається майже у всіх галузях народного господарства і визначальним чином впливає на темпи і можливий рівень розвитку виробництва чорних і кольорових металів, електричної і теплової енергії. Отже, здатність керівництва таким підприємств до стратегічного управління вкрай важлива. Тим більше, що ризиконебезпечний характер шахтарської праці ставить перед керівництвом завдання постійного моніторингу умов праці, техніки безпеки, тощо. Специфіку сучасного кадрового менеджменту в Україні охарактеризувати однозначно дуже складно через низку причини, таких як:

- різниця стилів управління організаційними структурами;

- загальний процес глобалізації;

- специфіка управлінських завдань |задач| , які ставить перед собою керівництво тієї або іншої компанії;

- часта зміна законодавчих та правових актів, що регулюють діяльність підприємств.

У зв’язку з цим, досить часто |часто| керівництву підприємства спочатку складно сформувати стабільну кадрову політику, оскільки її потрібно постійно змінювати та перебудовувати, не знижуючи її ефективності. На думку більшості американських, російських, європейських учених, саме глибоке знання психологічних характеристик поведінки кожного співробітника дозволить побудувати |спорудити| правильні механізми та технології її формування. Професійний ризик шахтарської праці зумовлено важкими та шкідливими умовами, високим рівнем професійних захворювань. Робота на вугільних шахтах як підземному об’єкті, завжди пов’язана з великим ризиком для життя та здоров’я.

Провівши теоретичне дослідження проблеми стратегічного управління в психологічній та управлінській літературі, ми дійшли висновку, що для ефективного управління керівництво повинно постійно працювати над собою, розвивати навички та вміння. Найбільш значущою, на наш погляд, є розвиненість таких якостей як: гнучкість мислення, прогностичні здібності, високий рівень відповідальності тощо.

Наявність стратегічного управління організацією стає запорукою успішного розвитку підприємств вугільної промисловості, прогнозування можливостей та масштабів економічного його зростання, передбачення кризових ситуацій та підготовка до них. Саме психологічна підтримка дозволяє розвивати:

- керівникам відповідні якості, які допомогли би передбачати та прораховувати кризові періоди в роботі підприємства, підтримувати їх конкурентоздатність та відповідати сучасним світовим соціально-економічним вимогам, ефективно виконувати професійні функції;

- персоналу індивідуально-психологічні та професійні якості задля досягнення відповідної організаційної мети та вирішення професійних завдань.

Ми вважаємо, що психологічний аналіз проблем, які перешкоджають ефективній діяльності сучасних вітчизняних підприємств, допоможе їм стати конкурентоздатними, оскільки найважливішою конкурентною перевагою будь-якої організації на сучасному етапі розвитку світового суспільства є високі показники професійної діяльності її працівників.

Актуальність цього питання для підприємств вугільної промисловості підкріплюється тим, що з точки зору психологічної характеристики професійної діяльності робота працівників вугільної промисловості є однією з малодосліджених. Отже, готовність управлінського персоналу підприємств вугільної промисловості до стратегічного управління вкрай важлива, оскільки професійна діяльність працівників пов’язана з незвичайними та екстремальними умовами. Відсутність у керівництва підприємств інноваційного мислення призводить до стратегічних помилок, результатом яких є не вирішення, а перенесення сучасних проблем на майбутнє.