IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

Скляренко О. М.

Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Україна

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНІНГІВ ПРИ РОБОТІ З ПЕРСОНАЛОМ ОРГАНІЗАЦІЙ ОВС ТА ДСНС

Специфіка професійної діяльності персоналу організацій внутрішніх справ (ОВС) та державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) вимагає від працівників вищезазначених організацій швидкої адаптації та реагування на несподівано виникаючі ситуації, що загрожують як власному життю так життю людей, за яких вони несуть відповідальність. Це удвічі посилює емоційну нестабільність та вразливість особистості рятівників. Екстремальні умови їх професійної діяльності потребують від співробітників ОВС та ДСНС бездоганного вміння чинити опір складним ситуаціям, переборювати перешкоди, використовувати адекватні стратегії виходу з кризових ситуацій, ставити перед собою нові цілі, досягати поставленої мети, не втративши при цьому унікальності та цілісності своєї особистості.

Метою нашого дослідження було вирішення означених проблем в руслі концепції життєтворчості особистості (К. О. Абульханова-Славська , Л. І. Анциферова, Т. М. Березіна, В. М. Доній, І. Г. Єрмаков, О. І. Коржова , Д. О. Леонтʼєв , Н. А. Логінова , Л. В. Сохань, В. О. Татенко , Т. М. Титаренко, В. М. Ямницький та ін.), що розглядає особистість як суб'єкт життя, в основі існування якої лежить духовно-практична діяльність, направлена на творче проектування і здійснення її життєвого проекту [1; 3].

Адекватним методом для розвитку життєтворчих здібностей та підвищення життєтворчої активності особистості є використання психотренінгу. В основу теоретичної моделі складеної нами тренінгової програми покладено підходи І. В. Вачкова , О. В. Євтіхова , Л. М. Карамушки , Г. Б. Морозової , Б. Д. Паригіна , В. М. Ямницького та інших [2; 4–7].

Докладно питання особистісно-професійного розвитку фахівців екстремального профілю за допомогою тренінгів було показано в роботах В. О. Лефтерова . Вказано, що в суспільстві зростає потреба в тренінгах, особливо у сферах, де діяльність людини пов’язана з ризиком, напруженістю, великими психічними і фізичними навантаженнями, високим рівнем відповідальності. Тренінг із професійно-психологічної підготовки працівників ОВС повинний сприяти розвитку пізнавальних процесів, що необхідні для ефективної професійної діяльності та вмінь, самосприйняття і самопізнання; розвитку організаторських та лідерських якостей працівників ОВС; відпрацюванню соціально-психологічних навичок і професійних комунікативних якостей; оволодінню навичками саморегуляції і самоконтролю нервово-психічного стану працівників ОВС під час дій у нестандартних і надзвичайних ситуаціях; систематизації знань щодо сприйняття оточуючої дійсності, спілкування, природи та різновидів конфліктів; навчанню основним методам і прийомам спілкування з різними категоріями громадян та організації роботи з громадськими об’єднаннями тощо; покращенню соціально-психологічної культури майбутніх працівників ОВС, формуванню позитивного іміджу сучасного правоохоронця.

Також В. О. Лефтеревим було зазначено умови ефективності тренінгів для фахівців екстремальних видів діяльності: н аявність потреби у тренінговому навчанні персоналу; професіоналізм та досвід тренера; забезпечення організаційних умов для тренерів та учасників; особиста мотивація працівників на участь у конкретному тренінгу; здатність учасників тренінгу стримуватися від конфліктів (позитивне спілкування, вирішування міжособистісних конфліктів та не перенесення їх на тренінг); вивчення учасників до і після тренінгу, моніторинги і консультування (спостереження, інтерв’ю, тестування до і після тренінгу); післятренінгова підтримка персоналу (цілеспрямована робота щодо зміцнення позитивних тренінгових ефектів, що забезпечує застосування під час професійної діяльності знань, вмінь та навичок, які отримали учасники на тренінгу) [5; 6].

Орієнтуючих на вище описані підходи та технології укладання тренінгів, нами було складено тренінгову програму по формуванню життєтворчих здібностей у персоналу організацій екстремального профілю. Програма включає в себе два розділи та 5 тренінгових сесій . Розділ 1. « Поняття про життєтворчість особистості» , який містить в собі тренінгову сесію № 1. Розділ 2. «Формування здібностей до життєтворчості у персоналу організацій екстремального профілю» , який містить у собі: тренінгову сесію 2. Життєвий шлях особистості, плани та перспетиви ; тренінгову сесію 3. Життєстійкість особистості; тренінгову сесію 4. Творчий підхід до життя; тренінгову сесію 5. Рефлексивні здібності особистості. Змістовна складова тренінгової сесії передбачає: вступ, змістовно-смисловий компонент; діагностичний компонент; корекційно-розвивальний компонент; підведення підсумків тренінгу.

Список використаних джерел:

1. Большакова А.М. Життєтворчі здібності як детермінанта мотивації досягнення і оптимістичності атрибутивного стилю / А. М. Большакова // Науково-практичний журнал Південного наукового центру АПН України «Наука й освіта».– О . , 2002. – № 5. – С. 29–33.

2. Вачков И. В. Психология тренинговой работы : Содержательные , организационные и методические аспекты ведения тренинговой группы / И. В. Вачков . – М.: Эксмо , 2007. – 416 с.

3. Жизнь как творчество : ( Социально-психологический анализ ) / [В. И. Шинкарук , Л. В. Сохань, Н. А. Шульга и др.]. – К.: Наукова думка, 1985. – 302 с.

4. Евтихов О. В. Практика психологического тренинга / О. В. Евтихов . – СПб .: Речь , 2007. – 256 с.

5. Лефтеров В. О. Основные задачи и направления использования психотренингов в органах внутренних дел / В. О. Лефтеров // Психологічні тренінгові технології у правоохоронній діяльності: науково-методичні та організаційно-практичні проблеми впровадження і використання, перспективи розвитку: матер . між нар . наук.-практ . конф . Донецьк, 26–27 травня 2006 р. – Донецьк: ДЮІ ЛДУВС, 2006. – С. 27–34.

6. Лефтеров В. О. Психотренінгові технології у системі професійної підготовки працівників ризиконебезпечних професій / В. О. Лефтеров // Проблеми екстремальної та кризової психології : з бір . наук . праць. – Х . : УЦЗУ. – 2007. – Вип.3 , Ч.1. – С. 361 – 368.

7. Ямницький В. Теоретико-методологічні аспекти психотренінгу / В. Ямницький // Науково-практичний журнал Південного наукового центру АПН України «Наука й освіта». – О., 2002. – № 5. – С. 70–74.