IX Международная научно-практическая Интернет-конференция «НАУКА В ИНФОРМАЦИОННОМ ПРОСТРАНСТВЕ» (10–11 октября 2013 г.)

Бойко А.С.

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, м. Луцьк Україна

БУКЛЕТНІ ВИДАННЯ: ОСОБЛИВОСТІ ІЛЮСТРУВАННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ КОЛЬОРУ

Актуальність теми дослідження обумовлена тим, що останнім часом буклетна продукція стала однією із найбільш популярних і поширених одиниць поліграфічної реклами, а тому елементи її візуалізації потребують детального вивчення.

Мета розвідки – проаналізувати особливості застосування кольорової гами під час створення буклетів (оскільки зазвичай процес їхнього внутрішнього компонування супроводжується використання саме повноколірних , а не чорно-білих зображень) та розглянути типологію ілюстративних елементів цих видань.

Виявляється, вибір певного кольору (чи поєднання декількох кольорів) визначається психологічними споживацькими характеристиками, що лежать в основі формування маркетингового продукту. За деякими даними, одним із найбільш ефективних кольорів вважають червоний, «він діє на людину як чудовий стимулятор. […]. Цей колір закликає і підштовхує людей до конкретних дій, що вигідно у рекламних цілях. […]. Однак надлишок червоного викликає агресію до того, що рекламують, тому потрібно використовувати цей колір тільки для створення окремих елементів» [3]. «Найоптимістичніше» поєднання кольорів – оранжевий із синім. Причому, як зазначають психологи, його використання у буклетах найбільш виправдане під час рекламування «холодного» товару (машинне обладнання, інструменти тощо). Психологи також наголошують на взаємозв'язку жовтого та зеленого кольорів із різновидом представленої продукції. Жовтий «використовують для реклами дитячих товарів, оскільки асоціюється у багатьох із дитинством. […]. Також у поєднанні із зеленим та синім його часто застосовують для реклами туристичних послуг» [3].

Особлива роль у розробці кольорового дизайну буклетів належить білому та чорному кольорам. Незважаючи на те, що чорний «несе у собі відбиток скорботи і печалі, як вважають психологи, однак цьому стильному кольору багато хто надає перевагу. Якісне виготовлення буклета із застосуванням чорного та білого кольорів − одне із класичних та кращих рішень. Із білим кольором пов'язане сприйняття чистоти та свободи. Він не викликає ніяких негативних відчуттів та емоцій, тому його використовують зазвичай для простого інформування споживачів, при цьому не роблячи пріоритетів та акцентів » [3].

Узагалі, місце та роль ілюстративного матеріалу у загальній концепції буклетного видання важко переоцінити, оскільки, на думку К. Аксенової , зображення може виступати «візуальним доповненням до тексту чи самостійним елементом засобів реклами (тобто подається без тексту )» [1, с.15] та виконувати, залежно від специфіки рекламного продукту, такі завдання: 1.привернення уваги; 2.створення зацікавленості; 3.демонстрування зовнішнього вигляду товару та його переваг; 4.пояснення тексту реклами; 5.створення візуального образу рекламного продукту та ін.

Одним із невід'ємних елементів будь-якого друкованого рекламного продукту (зокрема й буклета ) вважають логотип – «графічне зображення, яке символізує принципи компанії та слугує способом її ідентифікації» [2], що виконує як іміджево-інформаційну , так і зображальну функції.

Зазвичай логотип представлений у вигляді самостійної та повноцінної картинки, що не потребує додаткового пояснення, хоча у деяких випадках вдаються до текстового супроводу, наприклад тоді, коли:

1) символіка логотипа передбачає нагадування назви фірми (повністю чи у вигляді абревіатури);

2) символика логотипа і загальна суть наступного повідомлення (або, навпаки,істотна мінімалізація інформації) передбачають розміщення девізу;

3) символіка логотипа передбачає найменування продукту [2].

У буклетно-дизайнерській практиці існує також інша частина графічних зображень, вибір яких зумовлюється, перш за все, метою, завданням, цільовою аудиторією та змістом рекламного видання. До найбільш популярних та ефективних прийомів ілюстрування буклетів відносять:

1. Штрихові малюнки – художник працює лише чорним кольором на білій поверхні. Потім ця ілюстрація фотоспособом перетворюється у виворітне зображення […].

2. Фотографії слугують доказом події чи ситуації, виступають свідченням реальності.

3. Тоновані штрихові малюнки та штрихові малюнки із розмивкою – затемнені ділянки штрихового зображення передаються тонуванням, яке представлене ділянками растрового тону із крапок та ліній.

4. Малюнки у техніці ліногравюри нерідко роблять на основі оригінальної фотографії. Вони дуже чіткі, добре відтворюються на грубих поверхнях.

5. Тонові малюнки використовують для створення атмосфери чи декоративного ефекту. Виконують їх зазвичай аерографом, олівцем чи пастеллю;

6. Технічні та фотографічні ефекти слугують для перетворення звичайних фотографій у штрихові ілюстрації з особливими характеристиками та властивостями.

7. Кольорові ілюстрації […] [4].

За іншою класифікацією, увесь ілюстративний матеріал, який використовують у буклетних виданнях, можна поділити на 2 основні категорії:

1. Фотографії: а) конкретні – зображують реальних людей і/або події, які описано у статті; б) абстрактні – зображення немає безпосереднього відношення до події, але підходить за темою як дещо схоже чи просто відповідає описуваному.

2. Графіка: а) творча − картини художників, дитячі малюнки, ескізи, карикатури; б) знакова − логотипи, емблеми, символи, зображення окремих предметів/людей, абстрактні геометричні фігури; в) логічна − діаграми, графіки, схеми, карти; г) описова − списки, таблиці [5].

Дві останні підкатегорії мають об'єднувальну назву – інформаційна графіка, суть якої полягає власне у інформативному, науково-пізнавальному, але не художньому відображенні певних елементів видання.

Висновки. Отже, зображення, володіючи візуально-демонстративною функцією, стали однією із найбільш вагомих ознак якісного та ефективного рекламно-інформаційного продукту, тому на практиці використовують велику кількість графічних одиниць, окремі з яких закріпилися у ролі типових для буклетних видань. Обираючи кольорову гаму зображень для майбутнього видання, необхідно враховувати психологічні споживацькі характеристики, а також особливості представленого товару чи послуги.

Список використаних джерел:

1. АксеноваК.А. Реклама и рекламная деятельность : конспект лек ций / К.А. Аксенова . – М.: Приориздат , 2005. – 96с.

2. Бердишев С.Н. Рекламный. Методика составления и оформления [ Електронний ресурс] / С.Н. Бердишев . − М.: Дашков и Ко, 2008. – 252с. – Режим доступу: http://www.e-reading-lib.org/book.php?book=102994

3. Изготовление каталогов, буклетов и психология цвета [ Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://www.catalog.artegoart.com/psy_color.php

4. Печать буклетов [ Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://www.printoffset.ru/print_buklet.html

5. «Приметы» буклетов [ Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://bookletik.ru/rol_bukletov/primety_bukletov.html